Stuttgart
Literaturhaus
Ook al is Stuttgart de stad van vele Duitse uitgeverijen, niet iedere bezoeker zal meteen denken aan een interessante literaire excursie. Toch is er veel te beleven op literair gebied. De stadswebsite heeft er zelfs een hele pagina voor gereserveerd.
Ook is al sinds 2001 het Literaturhaus Stuttgart (foto rechts) zeer actief. Wie de stad bezoekt doet er goed aan het programma te raadplegen, want zeker enkele malen per week is er een bijeenkomst. Ook kan men genieten van festivals of speciale filmvoorstellingen.
Voor meer informatie: Literaturhaus Stuttgart.

Wandelen met Litspaz
Waar het Literaturhaus zich vooral bezig houdt met het verzorgen van lezingen, bijeenkomsten rond boeken, en tentoonstellingen, onder de naam Litspaz verzorgt de stichting Literatur-Spaziergänge een uitgebreid literair wandelprogramma in Stuttgart en omgeving.
Deze wandelingen zijn op van tevoren vastgestelde data (meestal op zondagmiddag). Het programma is zeer gevarieerd, van een zwerftocht door de Stuttgarter dierentuin, omlijst door poëzie, tot een wandeling door het dorp Marbach langs o.a. het geboortehuis van Friedrich Schiller of voor de kinderen een sprookjeswandeling door één van de burchten in de omgeving. De wandelingen worden begeleid door deskundige gidsen. Men dient zich uiterlijk op de vrijdag vòòr de zondag waarop de wandeling plaatsvindt op te geven. Er zijn wat kosten aan verbonden.
Voor meer informatie zie de website van Litspaz.

Hegel-Haus
De grote Duitse filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel (1770 – 1831) werd in Stuttgart geboren in de Eberhardstraße 53. Zijn familie bewoonde daar waarschijnlijk de bovenwoning. Het huis werd in de tachtiger jaren van de sloop gered en herbergt nu een museum: het Hegel-Haus (foto links).
Hier kan men kennismaken met het leven en werk van deze invloedrijke denker, en met het Stuttgart van zijn jeugd.
In Nederland verscheen overigens pas in 2013 een zeer geprezen fraaie vertaling van Hegels standaardwerk Fenomenologie van de geest

Laatst gewijzigd: 21-11-2016

Naar de overzichtspagina

Delen
Koppelingen
Wereldkaart