Varsseveld
In de gemeente Oude IJsselstreek wonen ruim 40.000 mensen, verspreid over 14 plaatsen. Ulft heeft de meeste inwoners: ruim 10.000. Terborg is het enige stadje in Oude IJsselstreek; de stadsrechten dateren uit 1419. De andere grote plaatsen zijn Varsseveld, Silvolde en Gendringen. Kleinere kernen zijn o.a. Breedenbroek, Etten, Heelweg, Megchelen, Voorst en Westendorp.

Verhalenbankjesroute
In de gemeente Oude IJsselstreek is op basis van het Fietsknooppuntennetwerk een Verhalenbankjesroute uitgezet. De route heeft de vorm van een klaverblad, met een noordelijke, zuidelijke, oostelijke en westelijke lus (afstanden 30 tot 50 km). Aan elke lus zijn 5 tot 11 bijzondere verhalen verbonden, die u op een rustig plekje (bankje) kunt beluisteren. De routes voeren over eeuwenoude handelswegen, maar ook over recentelijk aangelegde kerkenpaden, door vele natuurgebieden en uiteraard langs de Oude IJssel.

In de website Verhalenbankjes leest u bij elk van de windrichtingen een inleiding bij deze verhalen. Ook kunt u daar de mp3 bestanden downloaden voor uw eigen speler of de teksten afdrukken als PDF.
Of u kiest voor de handzame routegids, voorzien van diverse omgevingsfoto’s en achtergrondinformatie, die te koop is bij de VVV Oude IJsselstreek en de uitgiftepunten.
Foto links: verhalenbankje Varsseveld.

De vier routes verbinden tevens de volgende TOP's met elkaar: Groot-Nibbelink in Sinderen, De Radstake in Heelweg (Varsseveld), Van Hal in Voorst, Megchelen in Megchelen, 't Onland in Gaanderen en de Drufabriek in Ulft. TOP’s zijn zogenaamde Toeristische Overstap Punten. Dit zijn de startpunten van gemarkeerde routes in de hele Achterhoek. Ze zijn markant vormgegeven, te herkennen aan een ca. 4 m hoge gazen kegel met keien erin, vaak in de buurt van een horecagelegenheid. Op deze plaatsen kunt u de auto parkeren en op een andere manier verdergaan, bv te voet, op de skeelers, per kano, te paard of op de fiets. Vandaar de naam Toeristisch Overstappunt (TOP). De startpunten zijn per auto goed bereikbaar. Aan de doorgaande wegen zijn speciale verkeersborden geplaatst die u naar de TOP's toeleiden. Ook zijn de meeste startpunten per openbaar vervoer bereikbaar. Klik hier voor meer informatie over deze TOPS.

Langs Oude Banen
Vanaf TOP-De Radstake (Varsseveld) is door de samenstellers van de Verhalenbankjesroute al eerder ook een fietsroute uitgezet, met de naam Langs oude banen. Dit is een bewegwijzerde fietsroute langs eeuwenoude verbindingen, de hessenwegen, en dus langs vroegere en hedendaagse pleisterplaatsen. De wegwijzers bestaan uit routebordjes met een afbeelding van een oud wagenwiel. Er kan gekozen worden voor de lange (52 km) of de korte versie (34 km). U keert weer terug bij De Radstake. De route is beschreven in een boekje dat te verkrijgen is bij VVV Oude IJsselstreek in Varsseveld.

Laatst gewijzigd: 5-9-2017

Naar de overzichtspagina

Delen
Wereldkaart