Vimmerby
Vimmerby, een piepklein dorp in Zweden, maar bij heel veel kinderen bekend.
Astrid Lindgren, de wereldberoemde en nog steeds geliefde kinderboekenschrijfster werd er in 1907 geboren. Ze woonde daar tot haar achttiende.
Ze heeft het dorp op idyllische wijze beschreven in Wij uit Bolderburen, een boek vol kleine verhalen rond het clubje kinderen dat daar woonde op een kruispunt van wegen. Verhalen vol warmte, harmonie en gezelligheid, aan miljoenen kinderen over de hele wereld voorgelezen. Haar geboortehuis bestaat nog steeds en is te bezoeken (foto rechts).

Daar vlakbij is een themapark gebouwd: Astrid Lindgrens Värld. Hier komen de boeken van Astrid Lindgren tot leven. Je ontmoet er Pippi Langkous, Ronja de Roversdochter, Emil en vele anderen. Je kunt er ook logeren.

Nils Holgerssons Värld
Een andere beroemde schrijfster was Nobelprijswinnaar Selma Lagerlof (1858-1940), vooral bekend van haar kinderboek De reis van Nils Holgersson. Niet ver van Vimmerby, 10 km naar het Noorden, kan men nu ook een bezoek brengen aan de Nils Holgerssons Värld, een avonturenpark waar men Zweden in miniatuur kan bekijken, zoals Selma Lagerlöfs held, Nils Holgersson, het land vanaf de rug van zijn gans gezien kan hebben. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden tot activiteiten. Voor meer informatie zie de website (Engels).

Laatst gewijzigd: 2-8-2018

Naar de overzichtspagina