Vlissingen
Met schrijvers als Jacobus Bellamy, R.J. Peskens, Hans Verhagen, Busken Huet en Betje Wolff is Vlissingen met recht een literaire stad te noemen. Soms organiseert de bibliotheek een wandeling langs voor lezers / liefhebbers interessante plekken in de stad. Voor informatie zie de website.

Het Vlissingen van Geert van Oorschot
Arjen Fortuin, recensent en biograaf van uitgever Geert van Oorschot (1909-1987), gaat in zijn boek Krullebol - Steilhaar (2011) op zoek naar het Vlissingen van Van Oorschot. De uitgever, en schrijver, liet tijdens zijn leven geen kans onbenut om af te geven op zijn geboortestad, maar wijdde zich als R.J. Peskens jarenlang aan het vastleggen ervan. Of althans, van zijn beeld van Vlissingen, dat lang niet altijd overeenstemde met de werkelijkheid. Want Van Oorschot groeide niet alleen op in een armoedige en vijandige omgeving, hij ging ook met de borst vooruit de arbeidershuisjes langs om het drankgebruik te bestrijden.

Geert van Oorschot werd geboren in de Paardenstraat. Het gezin woonde vervolgens in de Slijkstraat (‘troep, stront, verval, smurrie, ontbinding’) en verhuisde later naar de Badhuisstraat, nummer 64 (‘de villa’). In dit pand (op deze ‘heilige grond’) is het boek gepresenteerd.
Met dit boek in de hand kunt u het Vlissingen van Geert van Oorschot / R.J. Peskens verkennen.

Wandelen en fietsen langs literatuur
Ook kunt u gebruik maken van het speurwerk van Kees van Rijswijk. Hij stelde een wandel- en fietsgids samen die u voert langs ongeveer 60 Walcherse locaties die in romans, verhalen en gedichten een plekje hebben gevonden: Langs literaire locaties op Walcheren. Dit boek is in vier hoofdstukken verdeeld: 'Middelburg', 'Van Veere naar Domburg', 'Van Westkapelle naar Biggekerke' en 'Vlissingen'. Elk van deze hoofdstukken omvat twee elementen: bijzonderheden over auteurs en locaties en citaten van fragmenten van teksten waarin de besproken locaties aan de orde komen.

Sinister Zeeland
Wist u dat de zo brave stad Vlissingen ook een zwarte kant heeft, van moorden en terechtstellingen, slavenhandel en piraterij? Het schrijverscollectief Sinister Zeeland vertelt u graag de meest lugubere en merkwaardige verhalen tijdens een anderhalf uur durende wandeling door de geheime straatjes van de stad. Voor meer informatie: Sinister Zeeland. De data van de eerstvolgende wandelingen vindt u onder de knop Bestel-nu.

Vlissingen door de ogen van Wim Hofman
In het muZEEum is de wandelgids Langs Uncle Beach te koop. Met deze gids maakt u een wandeling langs plaatsen van herinnering. Historisch beeldmateriaal, anekdotes en gedichten van Wim Hofman brengen het Vlissingen van de Tweede Wereldoorlog weer tot leven. De route start bij het muZEEum.

Jaarlijks festival
Jaarlijks in de maand september kunt u in Vlissingen het festival Film by the Sea meebeleven, dat de vertoning van films combineert met aandacht voor literatuur. Naast vele premières is er ook ruimte voor de meer kwetsbare cinema en de mooiste boekverfilmingen. Ook lezingen en ontmoetingen met auteurs staan natuurlijk op het programma. Daarnaast worden verschillende prijzen uitgereikt. Voor meer informatie, zie de website van het festival.

Laatst gewijzigd: 3-10-2017

Naar de overzichtspagina