Vulaines-sur-Seine
Op een steenworp afstand van het Château de Fontainebleau (65 km ten zuiden van Parijs) kan men een bezoek brengen aan het Musée Stéphane Mallarmé, gelegen aan de oever van de Seine.
Dit museum is gevestigd in het huis waar Stéphane Mallarmé (1842-1898), een beroemde Franse dichter uit de tweede helft van de 19e eeuw, woonde gedurende laatste periode van zijn leven.

Hoewel Mallarmé voor zijn levensonderhoud werkte als leraar Engels, lag zijn hartstocht toch geheel bij de poëzie. Zolang hij woonde in Parijs organiseerde hij bijeenkomsten van schrijvers en kunstenaars in zijn woning. Zij inspireerden elkaar. Zo was L'après-midi d'un faune, een beroemd gedicht van Mallarmé, geheel in de traditie van het symbolisme, de inspiratiebron voor de gelijknamige compositie van Maurice Ravel (en dit weer tot een spraakmakend ballet van Vaslav Nijinsky). Het gedicht zelf verscheen in druk in 1876 met illustraties van Mallarmé’s vriend, de schilder Edouard Manet. Na zijn pensionering vertrekt Mallarmé voorgoed naar het huis in Valvins (tegenwoordig Vulaines-sur-Seine), waar hij al veel langer kwam om het drukke Parijs te ontvluchten. Hij stierf er in 1898, en ligt nu vlakbij begraven op het kerkhof van Samoreau.

Sinds 1985 is zijn laatste woning eigendom van het Département de Seine-et-Marne, dat er een museum stichtte. Er zijn tentoonstellingen, er staan nog verschillende meubels uit Mallarmé’s tijd, en een groot deel van zijn boekencollectie. Ook de tuin is een bezoek waard.
Voor meer informatie en de openingstijden (dagelijks behalve dinsdags), zie de website van het Musée Stéphane Mallarmé (Franstalig). De Vidéo LSF (op de homepage) geeft een korte uitleg in gebarentaal.

Laatst gewijzigd: 6-6-2017

Naar de overzichtspagina