Weimar
Het klassieke Weimar
Met hertogin Anna Amalia is alles ooit begonnen, zij haalde de dichters en denkers die Weimar beroemd zouden maken, naar de stad. Het 'klassieke' Weimar getuigt op een unieke manier van een voorbije, maar lang nawerkende cultuurperiode – de klassieke periode in Weimar. Hier ontstonden literaire werken van eminent belang. Zij zijn gekenmerkt door kosmopolitisme, het recht op universele vorming en humanistisch streven. Weimar ontwikkelde zich tot het middelpunt van geestelijke stromingen in Europa en was de woonplaats van de dichters Christoph Martin Wieland, Johann Wolfgang Goethe, Johann Gottfried Herder en Friedrich Schiller.
Foto rechts: Schiller Museum annex Woonhuis.

De klassieke periode in Weimar eindigde met Goethes overlijden in 1832. Getuigenissen van het klassieke Weimar zijn de plaatsen waar de dichters en hun mecenassen hebben gewoond en gewerkt: de woonhuizen van Goethe en Schiller, de kastelen Belvedère, Ettersburg en Tiefurt met hun prachtige parken, plaatsen waar Herder werkzaam was, het Wittumpaleis waar de illustere tafelronde bijeenkwam, de beroemde Hertogin Anna Amalia-bibliotheek en het historische kerkhof met de vorstelijke graftombe waar men de sarcofagen van Goethe en Schiller kan bezichtigen.
De VVV van Weimar biedt verschillende groepsrondleidingen aan, ook een speciale gericht op literatuur.

Foto links: standbeeld Goethe (links) en Schiller (rechts).

Wie wat dieper graven wil, kan terecht in het Schillermuseum (op hetzelfde adres als het woonhuis van deze schrijver), in het Goethe- und Schiller-Archiv, het oudste literatuurarchief van Duitsland, of in het Nietzsche-archief.

Dit is nog lang niet alles; de website van de stad Weimar biedt een uitgebreid overzicht van belangwekkende historische en culturele plekken in en nabij de stad.

Kunstfest Weimar
Ieder jaar vindt in augustus/september het Kunstfest Weimar plaats. Een cultureel hoogtepunt, ooit bedoeld als muziekfestival, maar ondertussen uitgegroeid tot een kunstfeest voor alle kunstvormen. Behalve muziek staan tal van artistieke expressievormen in het middelpunt van de belangstelling: theater, dans, tentoonstellingen, nieuwe mediakunsten en literatuur.

Laatst bijgewerkt: 22-11-2016

Naar de overzichtspagina