Zwolle
Van Kooten en De Bie wijdden al eens een liedje aan deze stad: Zwolle zonder dolle (1982).
Alle reden om zelf eens op onderzoek uit gaan!

Van Jan Salie tot Herman Brood
Het rijke literaire verleden kunt u wandelend verkennen aan de hand van Literaire wandelingen in Overijssel - Zwolle: van Jan Salie tot Herman Brood (2005), waarin Aranka Meijerink-Wijnbeek en Geert van der Wal een fraaie route beschrijven door deze oude Hanzestad.
Het voorwoord van deze literaire wandeling is van de hand van de Zwolse stadsdichter Paul Gellings. De stad kent meer dichters. In 1808 werd Everhardus Johannes Potgieter er geboren. Een singel draagt zijn naam, zijn borstbeeld kijkt er op uit (foto rechts).
Ook Rhijnvis Feith (1753) leefde en werkte in Zwolle; bij de opening in 1839 van schouwburg Odeon werden enkele van zijn liederen gezongen. De ‘roots’ van J.J. Voskuil liggen eveneens in Zwolle, al komt de stad er bekaaid af in de romancyclus ‘Het Bureau’. Maar de Hanzestad bracht niet alleen dichters en schrijvers voort, ook menig schrijver van buiten raakte erdoor geinspireerd. Zo zijn de Sassenpoort en Peperbus veelvuldig ‘bezongen’ en komt in recenter tijden winkelcentrum Maagjesbolwerk zelfs voor in een rap van de groep Opgezwolle.
Bijzonder is ook de link van Kader Abdolah met Zwolle: hij bracht er zijn eerste periode in Nederland door na zijn vlucht uit Iran. Dankzij de wandeling leert u niet alleen de stad Zwolle (beter) kennen, maar ook haar opmerkelijke literaire kant.

Wandelen met een gids
U kunt ook onder de verhalende begeleiding van een stadsgids, kennis maken met de literaire geheimen van Zwolle. Tijdens een verrassende wandeling van ongeveer twee uur loopt u kriskras door de mooie binnenstad op zoek naar schrijvers, boeken en verhalen over het Zwolle van vroeger en nu. Nieuw in de wandeling zijn bijzondere ‘plaatsen van herinnering’, uit het in 2016 verschenen boek De barones en de dominee van schrijver en historicus Wim Coster. Dit mooie verhaal over een verboden liefde speelt zich voor een groot deel af in Zwolle.
Voor meer informatie en reserveringen: Overijsseltrips.

Storytrail - Stadswandeling met verteller
Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het eeuwenoude centrum terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande zondagwandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Zwolle, zie de website van Storytrail.

Fietsroute Oorlogswinter Hongerwinter
Iedereen die ooit genoten heeft van het boek Oorlogswinter van Jan Terlouw zal met grote interesse deze fietsroute van ongeveer 34 kilometer rijden.
Onthou dan wel wat de schrijver ooit over zijn boek Oorlogswinter vertelde:
"Twaalf jaar was ik, toen de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog begon. Het werd een winter die diep in mijn herinnering en ziel zou worden gekerfd. Toen onze oudste dochter twaalf was, wilden zij en de andere kinderen weten hoe het geweest was, die oorlog waar de volwassenen het nog steeds over hadden. Ik heb toen het boek Oorlogswinter geschreven.
De meeste gebeurtenissen die er in worden beschreven hebben echt plaatsgevonden, maar de namen van personen en plaatsen zijn verzonnen en de locaties kloppen ook niet precies. Zoek onder de pontveren over de IJssel niet precies het Koppelse Veer met het witte huis van de barones, er zit wat fantasie van me bij. Denk niet dat De Vlank identiek is met Wezep en Vlankerbroek met Hattemerbroek, maar groot zijn de verschillen ook weer niet.
Ik heb een roman willen schrijven, met weliswaar een sterke historische lading, maar niet een geschiedenisboek. Er is in de teksten en illustraties bij de fietsroute wel veel te vinden waarmee de tekst van Oorlogswinter een sterke verwantschap heeft."

Vechtdalverhalen
Het Vechtdal heeft sinds april 2013 een nieuwe manier om het gebied te ontdekken. In de gemeenten Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg is een netwerk met 30 verhalenpalen aangelegd waar in totaal 60 verhalen over vroeger tijden te horen zijn (foto rechts). Ze gaan over de directe omgeving, bijvoorbeeld over de bijna overstroming in Dalfsen, het klooster bij Sibculo en de smokkelaars bij Vilsterborg. Met een paar keer pompen op het pedaal komt het vertelde verhaal letterlijk tot leven inclusief bijpassende achtergrondgeluiden.
De verhalenvertellers zijn onder meer bekende Vechtdallers als Jeroen Krabbé en Erik Hulsebosch. Ook gedeputeerde Bert Boerman heeft een verhaal ingesproken. Iedere verhalenpaal heeft een verhaal voor volwassenen en een verhaal speciaal voor kleine kinderoortjes.
De verhalenpunten bevinden zich aan het fietsroutenetwerk en zijn te herkennen aan de roze Vechtanjer. Aan de hand van het routekaartje en het overzichtslijstje kunt u ook te voet naar believen een aantal punten bezoeken.
De verhalenpunten bevinden zich aan het fietsroutenetwerk en zijn te herkennen aan de roze Vechtanjer.
Een aantal punten is ook goed te voet te bezoeken. U kunt daartoe het overzichtslijstje raadplegen in de website van Vechtdal Overijssel.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 2-10-2017

Naar de overzichtspagina