De Arabier van de toekomst
Leestip
Riad Sattouf

Voor de zomer weer een graphic novel: De Arabier van de toekomst, een vierdelige, autobiografische serie over de kindertijd van de maker Riad Sattouf. Het eerste deel verscheen in het Nederlands vertaald in 2015, vorig jaar kwam de vertaling van het laatste deel uit.
Sattouf schetst middels kleurrijke, simpele maar zeer doeltreffende tekeningen het Midden-Oosten van de jaren tachtig, en geeft de lezer zo een kritisch en komisch inkijkje in de culturele achtergrond van de conflicten van vandaag.

Deze keer geen citaat, maar een wat uitgebreidere annotatie:
De kleine Riad, blond als zijn Franse moeder, groeit op in de Arabische wereld van zijn vader; Libië en Syrië. De leiders, Khadafi en Assad, zijn echte, moderne mannen, vindt Riads vader. Zo moet zijn zoon ook worden: een Arabier van de toekomst.
Na een aantal verhuizingen houdt de moeder van Riad het echter niet meer uit in de kleine Arabische gemeenschappen waar ze steeds wonen. Ook de druk van haar schoonfamilie groeit haar boven het hoofd. Ze wil met haar kinderen definitief terug verhuizen naar Frankrijk. Riads vader zal moeten kiezen tussen de wensen van zijn vrouw, de verwachtingen van zijn familie en zijn liefde voor de Arabische wereld.

Meer informatie
Delen
Meer leestips
БAM Jelle Brandt Corstius
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef