De jongens van Nickel
Leestip
Colson Whitehead

In de jaren 60 verdwenen meer dan 100 jongens van een tuchtschool in Florida. Toen de archieven van de school werden vrijgegeven, bleek dat ze waren gemarteld of misbruikt, vermoord en anoniem begraven. De nabestaanden werd wijsgemaakt dat ze waren gevlucht en verdwenen.
Colson Whitehead trok zich het gruwelijke lot van deze jongens aan en besloot dit stukje schrijnende Amerikaanse geschiedenis door middel van een roman met de wereld te delen.

"In het verleden had het Witte Huis dienstgedaan als werkschuur. Ze parkeerden de auto’s aan de achterkant en Spencer en zijn helper namen hen door de achterdeur mee naar binnen. De strafdeur noemden de jongens die. Als je voor de schuur langsreed, zou je hem been tweede blik waardig keuren. Spencer vond al snel de juiste sleutel aan zijn reusachtige sleutelbos en maakte de beide hangsloten los. Binnen stonk het vreselijk, naar urine en andere dingen die in het beton waren getrokken. In de gang zoemde een kaal peertje. Spencer en Earl namen hen mee langs de twee cellen naar het vertrek aan de voorkant van het gebouwtje, waar een rij aan elkaar geklonken stoelen stond te wachten, plus een tafel.
Daar was de voordeur. Elwood overwoog de benen te nemen. Hij deed het niet. Dit hier was de reden waarom er geen muur of prikkeldraadhek om de school stond en waarom er zo weinig jongens wegliepen; dit was de muur die hen binnenhield."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
БAM Jelle Brandt Corstius
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef