Dit is mijn moeder
Leestip
Tommy Wieringa

Over vier weken gaat de Boekenweek van start, met het omstreden thema De moeder, de vrouw, naar het gedicht van Martinus Nijhoff. Over moeders wordt veel geschreven, een van de meest recent verschenen titels is Dit is mijn moeder van Tommy Wieringa. Een klein boekje, gevuld met korte verhaaltjes over Wieringa’s moeder, een markante vrouw die vier jaar geleden overleed.
Daarmee is Dit is mijn moeder niet alleen een aanloop naar de Boekenweek, maar het past ook mooi bij de Week van het Korte Verhaal, die 14 februari van start gaat.

"Overal waar ik voorlees, brengen mensen me verhaaltjes over haar. Ik raak ermee behangen als een carnavalsjasje met emblemen. Een enkele keer brengen ze zelfs foto’s en brieven mee, zoals de vrouw in Apeldoorn, die me een brief van mijn moeder bezorgde, vijftig jaar geleden met balpen op gelinieerd papier geschreven door een jonge vrouw die juist moeder is geworden en met een vriendin wissewasjes deelt over haar kind van zeven weken oud. Zij daar, in die brief, dat is mijn moeder, ze is vierentwintig en gelukkig – zo licht en vrolijk is haar toon dat ik denk dat ze zachtjes neuriet onder het schrijven."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
Weet ik veel Mirjam Oldenhave
Ciao Sicilia Marelle Boersma
De goede zoon Rob van Essen