Grote dieven kleine dieven
Leestip
Albert Cossery

De Eyptische schrijver Albert Cossery, bijgenaamd ‘De Voltaire van de Nijl’, heeft een klein maar interessant oeuvre. Grote dieven kleine dieven gaat over een straatdief in Caïro, die min of meer per ongeluk in het bezit komt van een compromitterende, en daardoor mogelijk waardevolle brief.
Cossery beschrijft de onderkant van de maatschappij met veel sympathie, poëtisch en humoristisch, en stelt dat de echte boeven hoger op de sociale ladder verkeren. Ongelijkheid en onrechtvaardigheid zijn de belangrijke thema's.

"Losjes en met zwier droeg hij een beige linnen pak en een ecru zijden hemd, opgeluisterd door een felrode das, en bruine suède schoenen. Deze niet aan de hitte aangepaste kledij kwam niet voort uit persoonlijke rijkdom of ijdelheid, maar uitsluitend uit de noodzaak om de risico's die aan zijn vak kleefden te verminderen. Oessama was een dief, geen legale dief zoals een minister, bankier, zakenman, speculant of projectontwikkelaar; hij was een bescheiden dief met wisselende inkomsten wiens activiteiten - waarschijnlijk vanwege de beperkte opbrengst - in alle tijden en overal ter wereld beschouwd werden als een aanslag op de morele wet van de rijken."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
БAM Jelle Brandt Corstius
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef