Mevrouw mijn moeder
Leestip
Yvonne Keuls

We zitten middenin de Boekenweek met het thema De moeder, de vrouw. Vandaag de laatste Boekenweek-leestip: Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls. De novelle verscheen oorspronkelijk in 1999 maar is speciaal voor deze Boekenweek opnieuw uitgegeven. Met veel liefde en humor laat Keuls ons kennismaken met haar moeder, een koppige, fantasierijke vrouw die de mooiste verhalen vertelde over Indonesië, waar ze vandaan kwam.

"'Mammie is overleden,' zei mijn oudste broer.
Zijn stem klonk kalm. Hoe kon het ook anders. Een vrouw van 96 jaar mocht toch wel doodgaan? En we wisten het toch? Ze was opgenomen in het ziekenhuis. We losten elkaar af bij haar bed. Hoe kon toch elke dag gebeuren?
'Ze sliep. Ik wilde net even de gang opgaan. Ik stond al op en toen zag ik ineens… haar hele gezicht werd ineens wit, als een vleug die over haar heen trok. Ze hield op met ademen. Weg was ze. Ik zag het gebeuren, weg, ffftt…'
'Ach, mammie…' zei ik. Meer niet. Ik had willen zeggen: 'Ik wist het, ze is er in haar bontjas stiekem tussenuit getrokken,' maar dat paste niet bij mijn broer."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
Verliefd in Griekenland Wilma Hollander
Zomervacht Jaap Robben
Weet ik veel Mirjam Oldenhave
Ciao Sicilia Marelle Boersma