Weet ik veel
Leestip
Mirjam Oldenhave

Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein fijne vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag als tweede tip een boek van Mirjam Oldenhave, die vooral bekend is door haar kinderboeken. Maar Mirjam is ook pleegmoeder van de negenjarige Esi, die oorspronkelijk uit Ghana komt. Esi is een leuk, maar ook eigenwijs meisje, dat een plek moet vinden bij haar nieuwe ouders.
Mirjam heeft hierover een makkelijk leesbaar boek geschreven, dat een inkijkje geeft in het leven van pleegouders.

"Onze nieuwe pleegdochter is er nog maar net en ik ben nu al wanhopig. Ze wil weg en verder niets. Onverzettelijk staat ze al langer dan twee uur bij de voordeur. Wat ik ook probeer, ze zegt alleen maar: 'Geef de sleutel.'
Volgens de informatie die we gisteren in alle haast kregen, heet ze Esi, is ze negen jaar en komt ze uit Drenthe, maar volgens de groepsleider die haar net gebracht heeft, is ze pas zeven en komt ze oorspronkelijk uit Ghana.
'Is dit wel het goede meisje?' vroeg ik zacht.
[...] Op de pleegzorgcursus hebben we geleerd om van de ontvangst geen feestje te maken. Weg met de slingers en de welkomsttaart, geen enkel kind verheugt zich erop om bij vreemde mensen te gaan wonen. In de crisisopvang is de kans groot dat de biologische ouders tegen de uithuisplaatsing zijn. Geen feest, maar rust. En daarna zien we wel verder."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
–ĎAM Jelle Brandt Corstius
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef