Zomervacht
Leestip
Jaap Robben

Gedurende juli en augustus tippen we op Literatuurplein mooie vakantie-boeken. Deze boeken kun je lezen via de VakantieBieb. Vandaag als derde een boek van Jaap Robben, zijn tweede roman voor volwassenen; Zomervacht.
De 13-jarige Brian woont met zijn vader in een caravan. Gedurende een maand zullen ze die beperkte ruimte moeten delen met Brians broer, de verstandelijk en fysiek beperkte Lucien. Brian draait op voor de verzorging van Lucien.

"Ik knik. Met de kordaatheid waarmee hij vroeger losse melktanden uit mijn mond trok, gooit hij de de deur open. De dichte lamellen klapperen tegen het open raam. Crêpepapieren vogels hangen met touwtjes aan het plafond. Daaronder ligt Lucien. Het stugge haar op zijn achterhoofd staat zoals altijd onkambaar overeind. Zijn onderlijf plat op de deken, zijn romp en gezicht van ons weggedraaid. Sinds ons laatste bezoek is hij weer dichter naar de randen van zijn bed gegroeid. Hij verandert in kleinigheden. Vollere wenkbrauwen. Zijn onderlip puilt verder naar buiten, als een wijwaterbakje. Puistjes langs zijn haarlijn.
[...]
Ik voel meteen weer de vertrouwde onwennigheid om tegen hem te praten. Vooral omdat hij niks antwoordt. Volwassenen kunnen dat beter, al klinkt het bij hen zoals ze tegen hun hond praten."

Meer informatie
Delen
Meer leestips
БAM Jelle Brandt Corstius
De Zusterklokken Lars Mytting
De jongens van Nickel Colson Whitehead
Cody Bernice Berkleef