Annie Romeinprijs 1991

Winnaar

 • Ethel Portnoy

  Schrijfster/essayiste Ethel Portnoy (1927-2004) kreeg de Annie Romeinprijs 1991 voor haar gehele oeuvre om de wijze waarop zij in haar literaire oeuvre eigenzinnigheid paarde aan een indrukwekkende belezenheid, eerlijkheid aan helderheid, precisie aan levendigheid, tederheid aan frivoliteit. De jury roemde haar om haar bijzondere bijdrage aan de essayistiek in Nederland.

  Ethel Portnoy had een scherp oog voor de lotgevallen van vrouwen die zij wars van vooroordelen of clichés beschreef. Zij schreef met een aanstekelijke lichtzinnigheid, met humor, vaak teder, altijd subversief, nooit rancuneus of bitter. Haar werk omvat behalve essays, verhalen, schetsen, reportages, reisverslagen, columns en een toneelstuk. Zij was medeoprichtster en redactrice van het tijdschrift Chrysallis, een door vrouwen gemaakt blad over kunst en literatuur.

  Als redactrice van uitgeverij Manteau introduceerde Ethel Portnoy buitenlandse vrouwelijke auteurs in Nederland, onder wie de schrijfster Barbara Pym. In het kader van de speciale aandacht die zij besteedde aan vrouwelijke auteurs kan zeker haar essaybundel Opstandige vrouwen worden genoemd, die in 1989 verscheen. In deze bundel schreef zij: ‘Ik heb mij eens laten ontvallen dat ik vooral geïnteresseerd was in wat door vrouwen was geschreven. Ik ben daar nogal mee geplaagd. Dankzij het boek Literary Women; The Great Writers van Ellen Moers ben ik er nu achter dat deze voorkeur geen uitzondering is, maar regel. (…) Schrijvende vrouwen hebben geen meesters, maar meesteressen’.

  De bekroonde schrijfster die zowel Frans, Engels als culturele antropologie studeerde, werd in 1927 in Philadelphia (V.S.) geboren in een Pools-Russisch joods gezin. Vanaf 1970 woonde zij in Nederland. Samen met Hannemieke Stamperius en Hanneke van Buuren richtte zij het literair-feministische tijdschrift Chrysalis op.

  De jury bestond uit:
  Mieke Bal
  Anke Manschot
  Lucie Th. Vermeij
  Iteke Weeda
  Annie van den Oever


Naar de overzichtspagina

Delen