Annie Romeinprijs 1995

Winnaar

 • Hella S. Haasse

  De Annie Romeinprijs 1995 is toegekend aan de schrijfster Hella Haasse (1918) omdat zij, volgens de jury, ‘als erudiete schrijfster, geschiedschrijfster, biografe en essayiste de vanzelfsprekende erfopvolgster is van Annie Romein.

  In Haasses oeuvre zijn, zonder dat het iets afdoet aan haar engagement met het algemeen menselijke en tragische, veel buitengewone vrouwenkarakters te vinden. Daarmee plaats zij zich in de traditie van de grote schrijfsters uit de wereldliteratuur. Hella Haasse heeft haar verbazingwekkende werkkracht net als Annie Romein bevochten op het dubbel belaste bestaan van werkende vrouwen met een gezin. Ze heeft haar positie als schrijvende vrouw intelligent geanalyseerd en deed dat al in een tijd, de jaren vijftig, dat het feminisme als politiek-maatschappelijk stroming nog niet aan de weg timmerde’, aldus de jury.

  ‘Ik heb altijd veel bewondering gehad voor de historica Annie Romein, voor de manier waarop ze zich aan haar principes hield. Ik was het niet eens met haar politieke opstelling, maar dat heeft bij mij nooit een rol gespeeld in de grote waardering die ik had voor haar werk. Ik vraag me af wat Annie Romein ervan zou vinden dat ik deze prijs krijg, want ik geloof dat ze niet zo erg op mij gesteld was en ze was het in ieder geval niet eens met mijn manier van werken’, zegt Hella Haasse in Opzij van december 1995.

  ‘Pas als ik schrijf neem ik deel aan het leven. Dan ben ik niet langer een observator, een waarnemer, een buitenstaander. Eigenlijk heb ik me levenslang een buitenstaander gevoeld, altijd, overal en onder alle omstandigheden’, aldus Hella Haasse in Opzij.

  De jury bestond uit:
  Marijke Höwler
  Anke Manschot
  Marita Mathijsen
  Nelleke Noordervliet
  Diny Schouten


Naar de overzichtspagina

Delen