BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2010

Winnaar

 • Gustaaf Peek - Ik was Amerika

  Uit het juryrapport:
  In Ik was Amerika volgen we de Nederlander Dirk Winter die in de Tweede Wereldoorlog vecht voor de Duitsers. Hij belandt in een krijgsgevangenenkamp in de Verenigde Staten, waar hij vriendschap sluit met de zwarte arbeider Harris, en diens halfzus. Tientallen jaren na oorlog keert Dirk terug naar Amerika, in een poging zijn leven bevredigend af te sluiten.

  Peek heeft de lat hoog gelegd met een roman over vrijheid, vriendschap en schuld. Maar hij laat overtuigend zien hoe Dirk tot zijn keuze kwam om voor de Duitsers te vechten, en hij creëert een voor die tijd gedurfde vriendschap, waarmee hij ook rassendiscriminatie aanstipt. Ik was Amerika is een rijk boek van een schrijver die steeds beter wordt.

  Peek heeft de jury overtuigd met een krachtig boek met een smeltkroes van verhalen die met de drang naar vrijheid te maken hebben. Een boek waarin vriendschap en schuld de centrale thema’s zijn. Peek heeft het zichzelf niet makkelijk gemaakt door de gefragmenteerde werkwijze, maar weet de lezer op wonderbaarlijke wijze te roeren. De winnaar van de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2010 is een schrijver die afstand durft te nemen van zijn eigen leven. Een auteur van wie we nog heel erg veel gaan horen.

  De jury:
  Arno Brok
  Eva Berghmans
  Han Ceelen
  Maarten Mol
  Daniëlle Serdijn


Genomineerd

Naar de overzichtspagina

Delen