Bob den Uyl Prijs 2012

Ga direct naar

Details:

De winnaar van de VPRO Bob den Uyl Prijs is bekendgemaakt op het VPRO Boekenfestival op 2 juni 2012.

Uitreikingsrapport:

De jury - bestaande uit Petra Stienen, Hassnae Bouazza en Pieter-Bas van Wiechen, onder voorzitterschap van Frans Timmermans - deelde een voorkeur voor boeken waarin de schrijver rechtsaf gaat waar iedereen rechtdoor gaat, voor boeken die de lezer raken door de bezieling van de auteur voor het land en het reizen. Maar bovenal hechtte de jury aan stijl, aan een scherpe pen die de lezer een ware reisgenoot laten zijn.

Winnaar

 • P.F. Thomése - Grillroom Jeruzalem

  P.F. Thomése heeft die scherpe pen en hij gebruikt hem zonder genade. In Grillroom Jeruzalemreist hij met een groepje bekende collega-schrijvers door Israël en de bezette gebieden. Hij begint zijn reis met grote afstandelijkheid en met meer belangstelling voor de gebeurtenissen binnen het reisgezelschap dan voor het reisdoel. Maar als Gaza wordt bezocht, wordt de schrijver met zijn lezers als het ware de absurditeit van het conflict ingezogen. En dan vormen de wat banale wederwaardigheden van de reisgenoten juist een groot contrast met de walging die het conflict oplevert. De tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-Israëlisch conflict werd zelden zo tastbaar als in dit literaire reisverslag, waarin geen platgetreden paden worden betreden, en waarin Thoméses ironie een sterk wapen is.

  ‘De weigering platgetreden paden te bewandelen, het gebruik van ironie, waardoor wat pijnlijk is extra pijnlijk wordt, de keuze om humor ook toe te laten in tragische situaties, de wisselwerking tussen grote afstandelijkheid en directe betrokkenheid; dit alles maakt Grillroom Jeruzalem tot een boek dat de tragiek en uitzichtloosheid van het Palestijns-israëlisch conflict tastbaarder, meer invoelbaar maakt dan de meeste puur journalistieke reportages. Een mooi bewijs van de stelling dat goede literatuur de waarheid liegt. Daarom kwam de jury tot het unanieme oordeel dat P.F. Thomése de winnaar is van de Bob den Uyl Prijs 2012.’

Genomineerd

 • Detlev van Heest - Het verdronken land

  Rapport Detlev van Heest:
  In Het verdronken land doet Detlev van Heest verslag van drie bezoeken aan Japan, het land waar hij twaalf jaar gewoond heeft. De laatste twee zijn kort na de tsunami van maart 2011. Van Heest bezoekt oude bekenden en de rampgebieden. Door zijn ogen - die van een zwartkijker met humor - ontdekt de lezer het Japan van na de natuurramp.

 • Otto Holzhaus - Vroeg of laat komt het goed

  Rapport Otto Holzhaus:
  Otto Holzhaus is geen onbekende van de NRC-achterpagina. Talloze ik-jes publiceerde hij daar, later gevolgd door korte verhalen over de reizen die hij maakte met zijn vrouw Gerarda. Deze vaak hilarische reisverhalen, waarin het echtpaar Holzhaus niet zelden de reisgids om de tuin leidt, zijn gebundeld in Vroeg of laat komt het goed.

 • Pieter Steinz - Macbeth heeft echt geleefd

  Rapport Pieter Steinz:
  De grote literaire helden Robin Hood, Faust en Tijl Uilenspiegel hebben echt bestaan. Ze vormen zelfs - samen met dertien anderen - een steviger fundament voor Europa dan een gemeenschappelijke munt of politieke instituties, betoogt Pieter Steinz in Macbeth heeft echt geleefd. Hij voert de lezer mee naar de plekken waar ze leefden en hun veldslagen voerden.

 • Anoek Steketee - Dream city

  Rapport Anoek Steketee:
  Eén pretpark zegt meer dan duizend VN-rapporten, blijkt uit Dream City. Tussen 2006 en 2011 bezochten fotograaf Anoek Steketee en Schrijver Eefje Blankevoort pretparken in onder meer Libanon, Rwanda, China en Indonesië. Hun foto's en teksten laten het contrast zien tussen de droomwereld binnen en de harde werkelijkheid buiten de toegangshekken.

 • Leendert van der Valk - Duivelsmuziek

  Rapport Leendert van der Valk:
  Vele muziekfanaten maken jaarlijks een bedevaartstocht van Memphis naar New Orleans, de bakermat van de rock-n'-roll, blues en jazz. Leendert van der Valk legde de tocht af per fiets, samen met fotograaf Winnifred Wijnker. Duivelsmuziek is een muziekgeschiedenis en een persoonlijke zoektocht van twee blanken naar de 'oude gerimpelde neger met een gitaar op de veranda'ineen.

Longlist

Naar de overzichtspagina

Delen