E. du Perronprijs 2018

Ga direct naar

Details:

De jury bestaat uit Manu van der Aa, Jenneke Harings, Marcelle Hendrickx, Odile Heynders, Tineke Nugteren, Marc Swerts en Inge van de Ven. De E. du Perronprijs 2018 wordt uitgereikt op dinsdagavond 16 april in de Glazen Zaal in de LocHal in Tilburg. Tijdens de avond houdt Gloria Wekker de achtste E. du Perronlezing.


Genomineerd

 • Jan Leyers - Allah in Europa

  Rapport Jan Leyers:
  Leyers doet in dit boek verslag van een reis door Europa waarin hij op zoek gaat naar 'een Europese versie van de islam'. Vier maanden lang wordt er gesproken met traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, orthodoxe en liberale moslims, islamleraren en imams, mannen en vrouwen. Allah in Europa leest als een spannend verslag van gesprekken waarin verschillende denkbeelden tegen elkaar afgewogen worden. Knap is dat het boek nergens belerend of dwingend wordt, hoewel het overduidelijk een pleidooi is voor een open multicultureel Europa, waarbij de lezer aangezet wordt tot nadenken en meedenken.

 • Ilja Leonard Pfeijffer - Grand Hotel Europa

  Rapport Ilja Leonard Pfeijffer:
  In deze roman neemt Pfeijffer ons mee naar een hotel ergens in Europa waarin zijn alter ego zich verschanst na een stukgelopen liefde. Het hotel is vergane glorie, oude geschiedenis, oude mensen, en daarmee net zoals de Europese gedachte vergaan, opgebruikt en versleten. Het hotel is een metaforisch beeld voor het continent, waarvan de geschiedenis fenomenaal is, maar het heden op allerlei manier ontspoort: er is te veel consumentisme, te veel toerisme, te weinig authenticiteit, geen engagement, er zijn geen nieuwe idealen. Pfeijffer verweeft verschillende verhaallijnen met elkaar, en is op zijn best in de essayistische passages waarin hij kritiek geeft op het hedendaagse Europa en vooral op het massa toerisme.

 • Jolande Withuis - Raadselvader

  Rapport Jolande Withuis:
  Withuis schreef een indringende biografie over haar vader Berry Withuis (1920-2009), die tegelijk een autobiografische reflectie biedt op hoe haar communistische achtergrond Jolande zelf heeft gevormd. De vader was communist, redacteur van de Waarheid, en later schaakjournalist. Haar communistische jeugd en de loyaliteit jegens haar ouders hebben Withuis geleerd dat er verschillende kanten zitten aan een historisch narratief. Noch het ontkennen van de slechte behandeling van communisten in Nederland tijdens de Koude Oorlog, noch het slachtofferisme van de zijde van communisten zelf, is de waarheid of het enige perspectief. Maar ook leert zij dat via het eigen verhaal de geschiedenis van anderen aanknopingspunten biedt en legt ze uit dat totalitaire overtuigingen mensen verleiden onmenselijke misdaden te begaan en het eigen ethische kompas uit te schakelen.

Naar de overzichtspagina

Delen