Gouden Boekenuil 2012

Winnaar

 • David Pefko

  Juryverslag Gouden Boekenuil 2012:
  Voor de vakjury is de reis vorig jaar begonnen. Een reis met kartonnen dozen waarin telkens de driemaandelijkse boekenoogst zat. Het was zwoegen en genieten, uitzweten en uitlezen. Toen het jaar om was, hadden we twintig boeken over, en na een tweede lezing nog vijf. En vanmorgen velden we dan in het Oostenrijks salon van het Gentse stadhuis het laatste oordeel.

  In goede literatuur heersen slechts twee thema’s: de liefde en de dood – en bij uitbreiding de weg tussen beide. In dat opzicht lijkt literatuur verdacht veel op het echte leven. Hongerend naar die ene, ware liefde schuimen we de aarde af, op zoek naar een greintje genegenheid, een beetje respect, die ander die ons uit de massa pikt. Vaak is die zoektocht tevergeefs en even vaak is die zoektocht een verkapte vlucht, want als liefde en dood één ding gemeen hebben, is het wel de wreedheid.

  De vijf boeken die de jury nomineerde, getuigen allemaal, elk op hun eigen manier, elk in hun eigen stijl, van die queeste. In donkere peeskamertjes, op zonovergoten eilanden, broeierige campings, en dancings, van de evenaar tot het hoge Noorden wordt er krampachtig gezocht naar liefde. Of vluchten de personages net voor het verleden, voor de verloren liefde, de glorievolle dagen?

  Eén boek in het bijzonder sleepte ons bij het nekvel mee tot in de diepe krochten van de ziel, tot aan de rand van de wereld. Meedogenloos toont het de naakte mens, verteerd door gebrek aan liefde, hunkerend naar dat beetje genegenheid.

  Het hoofdpersonage van het bekroonde boek is een eenzame dwaalgast maar ook een kwetsbare mens van vlees en bloed die verstrikt raakt in een web van gebeurtenissen. De mens rijdt rondjes, geraakt niet waar hij zou willen zijn. Met zin voor detail, met gevoel voor ritme en met ruimte voor slapstick creëert de auteur een leven dat we niet willen leiden, een mens die we niet willen zijn maar toch pijnlijk herkenbaar. Het boek is een genadeloze analyse van de tijdsgeest, ijzingwekkend spannend en vlijmscherp neergezet in een zinderende stijl.

  De Gouden Boekenuil 2012 gaat naar Het voorseizoen van David Pefko.  Details:

  De jury bestaat uit:
  Phara de Aguirre, voorzitter
  Wim Brands
  Elsbeth Etty
  Marc Reynebeau
  Roderik Six
  Frederick Vandromme

Genomineerd

 • Jeroen Brouwers - Bittere bloemen

  Rapport Jeroen Brouwers:
  Met Bittere bloemen schreef Brouwers een meesterlijk boek over de naderende dood, waar een verzengende verliefdheid tegenover staat, die zowel vitaal als vergeefs is. Ook in deze even romantische als zelfrelativerende roman staat Brouwers’ superieure stijl garant voor een leesavontuur vol menselijke en literaire rijkdom.

 • Stephan Enter - Grip

  Rapport Stephan Enter:
  Intens is het woord dat van toepassing is op zowel de stijl als de plot van Stefan Enters duizelingwekkende roman Grip. In deze vitalistische roman pur sang bieden schitterend beschreven vergezichten uitzicht op de benarde binnenwereld van de sterfelijke stumpers die wij zijn. Dit alles verwoord in een krachtige, poëtische taal.  Details:
  Tevens winnaar Publieksprijs Gouden Boekenuil

  Juryverslag prijs van de lezersjury:
  De Lezersjury ging met de 5 genomineerde boeken van de Gouden Boekenuil op reis. Het werd een verre reis. Een leesreis om het beste schrijvend talent van 2011 te ontdekken. Maar liefst 100 mensen gingen mee. We spraken af op de luchthaven - of was het Bruxelles Midi? We reisden naar het Zuiden, tot in Afrika, we kwamen langs Engeland en Wales en ademden de zuivere lucht van Noorwegen in.

  De Lezersjury sloeg meer dan 1000 pagina's om waarin we een arsenaal aan eenzame stervelingen ontmoetten, de ene al aantrekkelijker dan de andere. Stelt u zich even voor dat u op een treinreis vergezeld wordt door een dikbuikige, kale rechercheur? Of een naar zweet ruikende, oude rechter? Of een wraaklustige mijnheer doktoor? Zou u ook niet liever op tocht gaan met een stel atletische klimmers?

  Aantrekkelijk of niet, elk karakter uit de 5 genomineerde boeken wist de Lezersjury tot op het bot te raken. Natuurlijk deed niet ieder hoofdpersonage bij iedereen eenzelfde snaar trillen - lees de meningen er maar op na op het discussieforum van de lezersjury - maar hun verhalen bleven lang nazinderen. Zouden wij dan ook, net zoals de eenzame zielen in de 5 boeken, op zoek zijn naar die ene in ons leven, die échte goedheid brengt? Die de deur opent naar een ander en beter leven, en die onvoorwaardelijke vriendschap voorspiegelt, en - ja, waarom niet - onsterfelijkheid?

  De winnaar van de Prijs van de Lezersjury schetst het psychologische portret van mensen die de vriendschapspuzzel opnieuw proberen te leggen. Het klassieke, maar melodieus gecomponeerde verhaal laat zich lezen in poëtische, meanderende zinnen.

  Onze winnaar is een grootse taalvirtuoos. Je voelt je meedeinen op de cadans van een trein terwijl schitterend beschreven vergezichten de herinneringen aan vroeger stuk voor stuk op hun plaats laten vallen. Wie eerder gemaakte keuzes in het eigen leven in een ander daglicht wil plaatsen, moet volgens de Lezersjury deze roman lezen, en vooral ook herlezen. Want daar vraagt het boek om. Kortom, een meesterlijke roman.

  De Prijs van de Lezersjury 2012 gaat naar Grip van Stephan Enter.


 • Herman Koch - Zomerhuis met zwembad

  Rapport Herman Koch:
  Zomerhuis met zwembad is een roman die leest als een sneltrein en aankomt als een stomp in het middenrif. Het boek zet de lezer voortdurend op het verkeerde been, het herbergt aanhoudende psychologische terreur onder het oppervlak, en tegelijk is het een van de vrolijkste boeken over verkrachting, moord en overspel.

Longlist

Naar de overzichtspagina

Delen