Griffels 2010

Ga direct naar

Details:

De Griffeljury 2010, bestond uit:
Gerlien van Dalen (voorzitter)
Inger Bos
Eva Riem
Annemarie Terhell
Jasmijn Verhees


Rapport:

De griffeljury 2010 heeft de volgende boeken voorgedragen ter bekroning met een Gouden of Zilveren Griffel of Vlag & Wimpel. De Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek heeft deze overgenomen. [De juryrapporten voor de Gouden Griffel en de Zilveren Griffels zijn opgenomen onder de 'Algemene inleiding' van de jury.]

GOUDEN GRIFFEL:
Vanaf 6 jaar:
- Voordat jij er wasDaan Remmerts de Vries
Em. Querido’s Uitgeverij

ZILVEREN GRIFFELS:
Tot 6 jaar:
- Fiet wil rennenBibi Dumon Tak
Em. Querido’s Uitgeverij

- Aadje PiraatjeMarjet Huiberts
Uitgeverij Gottmer

Vanaf 6 jaar:
- Hoe het varken aan zijn krulstaart kwamGerda Dendooven
Em. Querido’s Uitgeverij

Vanaf 9 jaar:
- ZiekGideon Samson
Uitgeverij Leopold

- Tiffany DopTjibbe Veldkamp
Uitgeverij Lemniscaat

Informatief :
- Wild verliefdDitte Merle
Uitgeverij The House of Books

- De Parel en de DraakLiesbet Ruben en Babette van Ogtrop
KIT Publishers

Poëzie:
- Hou van mijTed van Lieshout
Uitgeverij Leopold

- Fluit zoals je bentEdward van de Vendel
Em. Querido’s Uitgeverij/De Eenhoorn

VLAG EN WIMPELS:

Tot 6 jaar:
- Grote Wolf & Kleine WolfNadine Brun-Cosme
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

- Kleine Ezel en de durfalRindert Kromhout
Uitgeverij Leopold

- Het land van de grote woordfabriekAgnès de Lestrade
Uitgeverij De Eenhoorn

Vanaf 6 jaar:
- Al zijn eendjesChristian Duda
Uitgeverij Gottmer

- Wolf en HondSylvia Vanden Heede
Uitgeverij Lannoo

- Op zoek naar opa BleskopMargriet Heymans
Em. Querido’s Uitgeverij

Vanaf 9 jaar:
- Elia strijdt voor vrijheidChristopher Paul Curtis
Uitgeverij Gottmer

- De verschrikkelijke verhalen van het zwarte schipChris Priestley
Uitgeverij Pimento

- Verhalen uit een verre voorstadShaun Tan
Em. Querido’s Uitgeverij

Informatief:
- Ajax wint altijdEdward van de Vendel
Em. Querido’s Uitgeverij

Poëzie:
- Haat die katSharon Creech
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

- Ik wil een naam van chocolaTed van Lieshout
Em. Querido’s Uitgeverij

- Tijger op straatRobbert-Jan Henkes
Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren

ALGEMENE INLEIDING:
Wie leest, stort zich in een avontuur met onzekere afloop. Wie 150 boeken leest, maakt een complete wereldreis. De reis van de Griffeljury 2010 ging door een afwisselend landschap. We trokken door grillig bebost terrein, passeerden woestijnen en spookachtige baaien, trotseerden rukwinden, dierenbrigades en schuilden in verre voorsteden, ziekenhuiskamers, in heden, verleden en toekomst. Sommige gebieden waren zo rijk, dat we er eindeloos hadden willen vertoeven. Maar met zoveel titels in het vooruitzicht moesten we voort, en gelukkig bracht de volgende bocht vaak weer nieuwe uitzichten met veel variatie in beeld, taal, kleur en verhalen. Wie reist wachten onverwachte ontmoetingen. We maakten kennis met onvergetelijke personages, troffen bizarre vondsten, gelukkige samenzweringen, opmerkelijke debuten, waren getuige van kleine intieme belevenissen en beleefden avonturen waarin groots werd uitgepakt.

2009 was een jaar met veel verrassingen en ruimte voor creativiteit en kunstzinnigheid. Opvallend was het grote aantal prachtig geïllustreerde prentenboeken, waarbij wij ons moesten inhouden om niet op de stoel van de Penseeljury te gaan zitten. Zo was de jury bijzonder gecharmeerd van het prentenboek Jouw avontuur dat Rianne van Duin in eigen beheer uitgaf; een interactief avonturenverhaal dat is geïnspireerd op computergames. Het is een mooi voorbeeld van hoe in het huidige informatietijdperk grenzen tussen verschillende media beginnen te vervagen. De jury heeft gezocht naar boeken die iets nieuws onder de zon bieden qua taal of verhaal, boeken die de lezer door tekst, tekening of de combinatie van beide meenemen en anders naar de wereld doen kijken. Opvallend was het grote aantal ‘veilige’ en weinig uitdagende boeken voor de jongste lezers, die een groot contrast vormden met de rijkdom aan leesboeken in de categorie 9+. De genomineerde titels zijn allemaal prachtig om te zien en blinken uit in originaliteit. Van een aantal boeken zou je wensen dat een regisseur of producent ze leest en verfilmt.

Ook voor de kinderpoëzie was 2009 een goed jaar. De poëzieoogst was rijk, gedurfd en vernieuwend. We zijn er trots op om een recordaantal van vijf poëzie-uitgaven te kunnen bekronen. In het informatieve genre tekenden zich twee trends af. Een klein aantal schrijvers experimenteert met een nieuwe vorm van onderzoeksjournalistiek, waarin de auteur zich vol overgave onderdompelt in het onderwerp en vanuit zijn beleving verslag doet. Een tweede ontwikkeling was de groeiende aandacht voor boekverzorging en vormgeving, die verrassend mooie informatieve boeken opleverde. Helaas moesten we constateren dat de tekst dit laatste genoemde segment van het informatieve genre een ondergeschoven kindje blijft en niet altijd meegroeit. Informatieve boeken zijn toch nog te vaak ‘spreekbeurtenboeken’ waarin de tekst zakelijk, informatief en gortdroog blijft en de auteur op zijn hurken gaat. De combinatie van een prikkelende tekst en overdonderende vormgeving blijft schaars, maar wint onmiskenbaar terrein.

De Gouden Griffel is een prijs voor schrijvers, maar de jury heeft bij haar keuze uitdrukkelijk zowel de artistieke kwaliteit als de lezer in het oog gehouden. We hebben gepoogd dicht bij die jonge lezers te blijven, in de hoop dat lezen vooral een feest blijft.

De jury bekroont drieëntwintig voortreffelijke boeken, tien Zilveren Griffels en dertien Vlag en Wimpels, boeken voor dromers, beginnende lezers, boekenwurmen, piekeraars, fijnproevers, voorlezers, griezelfans, kleine professoren, maar ook kinderen die minder snel zijn geneigd een boek te pakken. Wij hopen dat alle lezers en voorlezers een mooi boek in deze uitzonderlijk lange erelijst kunnen vinden.

Hulde aan de schrijvers.
Gouden Griffel

 • Daan Remmerts de Vries - Voordat jij er was

  “Voordat jij er was, was er niks. Door dat niks reden Wolf en Konijn in hun rode sportwagen” – een boek dat zo begint belooft veel goeds, en die belofte maakt Daan Remmerts de Vries volledig waar. Voordat jij er was is een moderne interpretatie van het scheppingsverhaal. Rijdend in hun rode sportwagen door het niks botsen Konijn en Wolf tegen een wezentje. Het is een mensje, een mannetje. Ze nemen het mee naar huis en stoppen het mensje in een kooitje. Het mensje krijgt de naam Adje en al gauw zien ze dat hij zich verveelt. Op een dag komt er “een aanloopmensje” de tuin ingewandeld. Het is een vrouwtje, ze noemen haar Eefje en stoppen haar bij het mannetje in een kooitje. En wat Konijn en Wolf al vermoedden, daar komen kindjes van. De geboorte van de jongen is tegelijk de geboorte van een nieuwe wereld. De kleine jongen is de schepper en heeft het reuze naar zijn zin. Tot hij aan het eind van het verhaal naar bed moet omdat zijn ouders dat willen, en de jongen beseft dat híj dat niet heeft bedacht …

  Dit zeldzaam gave scheppingsverhaal is even soepel als ingenieus. Het laat de bewustwording van een opgroeiend kind zien en laat zich op allerlei niveaus lezen: als omdraaiing van de relatie tussen mensenen dierenwereld, als het egocentrische universum van een kind, als vertrekpunt voor filosofische gesprekken over het geloof en de maakbaarheid van de samenleving. En dat allemaal in een uiterst luchtige en verrassende verpakking die nergens over de hoofden van kleine lezers heen gaat. Philip Hopman versierde het verhaal met zwierige, humoristische illustraties waarin de realiteit in de vorm van foto’s langzaam de getekende droomwereld binnenkomt. Tekst en tekeningen versterken elkaar in verrassende combinaties en zijn beide van een uitzonderlijk hoog niveau. Voordat jij er was is een grappig, ontregelend en rijk boek, dat bij herlezen steeds mooier wordt. Tien voortreffelijke boeken ontvingen dit jaar een Zilveren Griffel. Dit boek verdient volgens de Griffeljury 2010 extra glans. Niet alleen omdat het bij herhaalde lezing steeds meer geheimen blootgeeft, maar ook vanwege de trefzekere stijl, de zwierige en subtiele illustraties en de onnadrukkelijke filosofische laag, waarmee een originele en creatieve twist wordt gegeven aan één van de oudste verhalen ter wereld.

  Daarom kent de jury met plezier en hoogachting de Gouden Griffel 2010 toe aan Voordat jij er was van Daan Remmerts de Vries.

Zilveren Griffel

 • Gerda Dendooven - Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam

  Rapport Gerda Dendooven:
  Categorie vanaf 6 jaar

  De oude engel Gabriël heeft het nog meegemaakt: hoe er dieren over de aarde hobbelden zonder pluimen of schubben met alleen maar bloot vel. Er viel werkelijk niets te aaien of te liefkozen, de dieren hadden zelfs geen naam. Daarom was hij naar de Goede Vader gesloft, om hem ervan te overtuigen dat hij die dierenafdeling eens fatsoenlijk moest afmaken. De Goede Vader kon er niet om lachen. Alles wat hij schept is immers perfect en bovendien staat zijn agenda bomvol. Maar allee, vooruit dan, als Gabriel zo aandringt wil hij de kwast op een donderdagnamiddag wel ter hand nemen.

  Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam is een moderne en humoristische bewerking van een populair Vlaams volksverhaal, dat eerder door Felix Timmermans werd opgeschreven. Dubbeltalent Gerda Dendooven herschreef het tot een kleurrijk prentenboek dat zich laat (voor)lezen als een cabareteske theatertekst. In haar bijzondere, verbeeldingsvolle en onconventionele scheppingsverhaal is God een menselijke figuur die zich bezondigt aan aardse vloeken. Het enige wat we van hem te zien krijgen is zijn roze dandykostuum en het silhouet van zijn Vlaamse neus wanneer hij bladert in zijn agenda en en passent knipoogt naar de voorlezer (“woensdag heb ik mijn praatgroep’’).

  De verbeelding zit niet alleen in de tekst, die zich kenmerkt door vaart, neologismen en humoristische dialogen tussen God, Gabriël en de dieren, maar ook in de tekeningen. De illustraties in gemengde techniek zijn uitgevoerd in een gedempt kleurenpalet. Dendooven versobert. In dit boek geen scherp geknipte collages, maar zachte contouren, een broze belijning en subtiele kleurschakeringen in winterse tinten ijsblauw, dennengroen en oudroze.

  Met Hoe het varken aan zijn krulstaart kwam houdt Gerda Dendooven de Vlaamse literaire traditie levend. Zij stak een oud volksverhaal in een modern en zeer humoristisch jasje voor jonge lezers. Het resultaat is een bijzonder boek, dat zich uitstekend laat voorlezen. • Bibi Dumon Tak - Fiet wil rennen

  Rapport Bibi Dumon Tak:
  Categorie tot 6 jaar:

  In dit prentenboek van Bibi Dumon Tak wil struisvogel Fiet niets liever dan rennen. Er is alleen een probleem: de wind belemmert hem om vooruit te komen. Eigenwijs als Fiet is, slaat hij alle adviezen van de dieren die hij op zijn barre tocht tegenkomt letterlijk in de wind. Tot hij ontdekt hoe hij dat wat hem zo tegenwerkt, kan omzetten in kracht. Fiet draait zich om en rent! Met de wind in de rug. Fiet is een lekker dwars, eigenwijs dier met de eigengereidheid van een kleuter. Hij probeert wind, regen en storm naar zijn hand te zetten – zonder veel succes. De wind loeit, de golven dansen, Fiet steekt zijn kop in het zand en probeert vastberaden het natuurgeweld te trotseren. Noëlle Smit verbeeldde Fiets kwaadheid in geraffineerde, beeldvullende composities met een mooie spanningsopbouw. Het zijn kleurrijke, koppige en toch aaibare tekeningen waar de razende woede doorheen blaast.

  Fiet wil rennen is een kleurrijk, expressief en dynamisch prentenboek, waarin de spanning goed wordt opgebouwd. De herhalingen in de tekst geven het verhaal een stevige structuur en maken het tot een prima voorleesverhaal. Afwisseling en vaart ontstaan door de wind die alle zintuigen beroert en de dieren die verschillende oplossingen aanbieden.

  Fiet wil rennen is een krachtig kijk- en voorleesboek dat lang mee zal gaan en verdient alleen al daarom een Zilveren Griffel. • Marjet Huiberts - Aadje Piraatje

  Rapport Marjet Huiberts:
  Categorie tot 6 jaar:

  Aadje Piraatje is een aaneenschakeling van plezierige voorleesverhalen op rijm, waarin het leven aan boord van een piratenschip in al zijn gelukkige en minder gelukkige momenten wordt geportretteerd. Marjet Huiberts schreef een feestelijk voorleesboek waarin alledaagse thema’s als je eten niet lusten, heimwee, een huisdier willen of niet in bad willen op een originele en humoristische manier worden verbeeld. De tekst is geschreven op het ritme van de spreektaal, leest lekker voor en heeft een speelse cadans die bij herhaaldelijk lezen alleen maar sterker wordt. De tegenstellingen in tekst en beeld geven het een dynamisch karakter dat de lezer blijft boeien. Zo demonstreert Joop-houten-poot de beenslag, zit Stille Cornelis luidkeels te boeren en waarschuwt Goof-zonder-oog voor het naderen van een haai. Het commentaar van het piratenkoor, dat doet denken aan de reien in klassieke toneelstukken, zorgt voor humor en geeft lucht.

  Gouden Penseelwinnaar Sieb Posthuma blinkt, als altijd, uit in zijn humoristische, gedetailleerde, cartooneske illustraties. Woeste baren, feestende piraten, herkenbare karakters en een innemende kleuterheld met appelwangetjes – dit is Sieb Posthuma op zijn best.

  De samenwerking tussen deze soepele verteller en voortreffelijke illustrator maken Aadje Piraatje tot een origineel prentenboek dat je pas neerlegt als de laatste fles rum is geleegd. Een zeldzaam mooi voorleesboek met vaart, humor en prachtige levendige tekst, dat deze Zilveren Griffel dubbel en dwars verdient.

 • Ted van Lieshout - Hou van mij

  Rapport Ted van Lieshout:
  Categorie poëzie

  Hou van mij is een lijvig overzichtswerk van “bijna alle gedichten 1984-2009” van dubbeltalent Van Lieshout, die in 2009 voor zijn gehele oeuvre de Theo Thijssenprijs ontving. Hou van mij is uitgegeven ter gelegenheid van deze prijs, maar als boek op zich ook zeer bekronenswaardig.

  Zelf noemt Ted van Lieshout zijn jubileumboek “het complete leven van een jongen”, en geeft zijn werk daarmee een autobiografisch tintje. Hij bewijst in zijn gedichten dat hij nog feilloos weet hoe het voelt om jong te zijn. Soms is hij de kleine jongen die zich schaamt, omdat zijn moeder hem erop uit stuurt om zo’n groot pak wc-papier uit de reclame te kopen. Het liefst wil hij dan op straat uitschreeuwen: “’t Is voor mijn moeder! Het is voor mijn moeder!” Soms kruipt hij in de huid van een puber, die nadenkt over volwassen worden of over ingewikkelde gevoelens voor ooms, moeders of mannen. Vaak is hij die eeuwige piekeraar, die tobt over dode vaders en broertjes. Zoals in het gedicht Dood, waarin hij die bijna klassiek geworden regels schrijft over een overleden broer: ‘Ik heb van hem een foto en angstig ben ik nog het meest, / dat als ik ouder word geen mens meer zien zal / dat wij broertjes zijn geweest. / En als er dan een hemel is en als ik daar dan woon, / dan is mijn vader net mijn broertje / en mijn broertje net mijn zoon.’

  Hou van mij is een omvangrijk en belangwekkend boek, dat de complete ontwikkeling toont van een van de belangrijkste hedendaagse dichters voor de jeugd. Van ernstig taalspel tot lichtvoetige sonnetten, van ambachtelijk en ingetogen illustraties naar speelse en conceptuele beeldpoëzie.

  Hou van mij is een tekstueel en beeldend vormspel dat de lezer en kijker laat kennismaken met een uitgebreide staalkaart aan stijlen. Een boek voor kinderen én volwassenen, vol humor, emotie, gemis en dood. Een boek dat een leven lang meegaat en dat een kunstwerk is op zich. • Ditte Merle - Wild verliefd

  Rapport Ditte Merle:
  Categorie Informatief:

  Wild verliefd is een vrolijk, grappig, vernieuwend en interessant boek over seks bij dieren. Nooit eerder verscheen een compleet boek over dit buitenissige onderwerp. In haar nawoord wijst Merle er fijntjes op dat het seksleven van dieren, “het spannendste hoofdstuk”, in de meeste dierenboeken ontbreekt.

  In Wild verliefd worden alle aspecten rond de voortplanting benoemd, op steeds nieuwe manieren, zonder plat te worden. Merle geeft in een toegankelijke stijl en op vrolijke toon gezicht aan de wetenschap. De verhalen zijn doorspekt met nieuwsgierigmakende en tot lezen uitnodigende kopjes, als hoe rooier hoe mooier bij de stekelbaars, wilde houseparty’s bij de prieelvogel, en kurk in het gaatje bij de egel. De afwisseling van de hoofdtekst met illustraties en anekdotes zorgt voor lucht.

  Wild verliefd laat niet alleen zien hoe spannend seks is, maar ook hoe sexy kennis kan zijn. Het biedt kinderen een kijkje in de geschiedenis van de empirische wetenschap. Op luchtige toon vertelt Merle anekdotes over de angels en voetklemmen van biologisch en microscopisch onderzoek – van Antoni van Leeuwenhoek tot de moderne elektronenmicroscopie.

  Wild verliefd benadert dieren met een menselijke maat, het is non-fictie op een humoristische toon die kinderen aanspreekt. Zo wordt biologie een ontdekkingsreis. • Liesbet Ruben - De Parel en de Draak

  Rapport Liesbet Ruben:
  Categorie informatief

  De Parel en de Draak is ingebed in de gelijknamige tentoonstelling over China in het Tropenmuseum Junior, maar kan ook prima los daarvan gelezen worden. Het neemt de lezer mee naar de Oost- Aziatische Volksrepubliek en wijdt hem op toegankelijke wijze in in de Chinese cultuur en filosofie. Centraal staat de levenskracht qi (“spreek uit: tsjie”), de metafysische energie die het leven in stand houdt.

  De Parel en de Draak is geschreven door een eigenzinnig en artistiek duo, dat zich eerder bewees in tentoonstellingen en non-fictie titels van het Tropenmuseum Junior in Amsterdam. Het boek biedt een mooie mix van Chinese tradities en moderne aspecten van de Chinese samenleving. Door verhalen van individuen centraal te stellen krijgt het hedendaagse China een menselijk gezicht. De verhalen van Boer Yang, van de werkneemster uit de paraplufabriek en van de kinderen op school worden verteld in de eerste persoon, hetgeen de tekst heel persoonlijk en tastbaar maakt.

  In deze aantrekkelijke vorm van non-fictie wordt niets uitgelegd, maar alleen gepresenteerd. Het dompelt je onder in de Chinese cultuur en laat je de cultuur van dichtbij beleven. De Parel en de Draak is een leerzaam, speels boek, vol tekst en foto’s in een mooie vormgeving; een fijn boek om lekker in te bladeren en en passant een goed beeld van China op te bouwen.  Details:
  Co-auteur: Babette van Ogtrop.
 • Gideon Samson - Ziek

  Rapport Gideon Samson:
  Categorie vanaf 9 jaar

  Belle is doodziek, maar zeker niet zielig. Gideon Samson schiep een vroegwijs meisje met een scherp ontwikkeld observatievermogen, een scherpe tong en een puberale stekeligheid. Terwijl ze het ziekenhuis ligt, maakt ze daar, zoals pubers betaamt, ook gebruik van en stelt ze haar omgeving op scherp. Ze irriteert haar familieleden en vrienden, maar blijft tegelijkertijd op een kinderlijke manier optimistisch.

  Ziek is een verrassende roman, die knap is gecomponeerd. Samsons stijl is staccato, eigen en zeer doeltreffend. De messcherpe dialogen zijn opgebouwd uit korte zinnen, levensecht, onnadrukkelijk en van een grote eerlijkheid. Het verhaal van Belle begint en eindigt in een ziekenhuisbed en speelt zich af in één kamer. Naast deze eenheid van plaats en handeling bieden de flashbacks, die steeds verder teruggaan in de tijd, de lezer steeds meer informatie en houden de spanning vast. Belle leert accepteren, ontwikkelt zich en komt als ik-figuur prettig dichtbij. Samson heeft op knappe wijze een moeilijk onderwerp heel invoelbaar gemaakt. Zijn slot is treffend en aangrijpend: Belle gaat de operatiekamer in voor een beslissende en risicovolle operatie en maakt plannen voor daarna.

  Samson is een ‘pure’ schrijver, meester van de dialoog, en leverde met Ziek opnieuw een overtuigend boek. De jeugdliteratuur is een veelbelovend schrijftalent rijker. • Tjibbe Veldkamp - Tiffany Dop

  Rapport Tjibbe Veldkamp:
  Categorie vanaf 9 jaar

  “Ik was dertien en wilde een baby. (…) Ik wilde een kindje omdat ik een nieuwe Tiffany Dop ging worden! Lief, zorgzaam en geduldig”. Op droge, rake toon met een grimmige onderklank vertelt Veldkamp een hilarisch verhaal over een meisje uit een achterstandsmilieu. Tiffany is een ontwapenend kind dat verslag doet van haar rotleven en snakt naar liefde. Door een baby hoopt ze zichzelf te veranderen. Net op tijd ontdekt ze dat verandering niet van buiten, maar van binnenuit komt. Daar heeft ze geen soavrije seksmachine of melkflesjes bij nodig – alleen moed. En daar zit Tiffany tjokvol mee, want flauw is ze absoluut niet.

  “Tiffany Dop, bats veur de kop” is haar bijnaam. Dit boek gaat niet alleen over de taaie strijd van een eenzaam meisje dat zich probeert te ontworstelen aan haar kansarme milieu, ook over taal. Over de schoonheid en onnavolgbaarheid van het Groningse dialect, over hoe je aan woorden een identiteit kunt ontlenen. Tegelijk is het is een verhaal over het belang van vriendschap en menselijke betrokkenheid, een jeugdroman met messcherpe randjes waarin vaart en de spanning – gaat ze het wel of niet doen? – mooi worden opgebouwd. Veldkamps korte zinnen en zijn sterke dialogen zetten Tiffany heel overtuigend neer. Zijn relativerende blik en cynische toon zorgen voor een humoristische sfeer, die de problematische, tragische gezinssituatie verteerbaar maakt.

  Tiffany Dop laat je lachen en huilen tegelijk. Het is een bijzonder gaaf en origineel verhaal van een schrijver die al eerder bewees dat hij zo behendig kan manoeuvreren tussen humor en triestheid. • Edward van de Vendel - Fluit zoals je bent

  Rapport Edward van de Vendel:
  Categorie poëzie

  Zelden kom je boeken tegen die zo verzorgd zijn en zo lekker ruiken als dit. Fluit zoals je bent ruikt naar stevig papier, naar drukinkt, alsof je de verf nog van het papier kunt schrapen. Het is een magistraal boek, dat er plezierig ouderwets uitziet en de indruk wekt of het er altijd al is geweest. Edward van de Vendel, jeugdboekenauteur, dichter, toneel- en liedjesschrijver, allereerste stripdichter, prentenboekenmaker en literaire duizendpoot, deed iets wat hij nog niet eerder had gedaan: hij dook in de dierenpoëzie. Hij verzamelde 105 recente gedichten van collega’s Hans en Monique Hagen, Bart Moeyaert, Annie M.G. Schmidt, Adré Sollie, Toon Tellegen, Mensje van Keulen, Ted van Lieshout, Riet Wille en 34 andere bekende en minder bekende Vlaamse en Nederlandse dichters. Illustrator Carll Cneut koos daar nog zes dierengedichten uit Van de Vendels Superguppie-bundels bij. Het resultaat is een buitenissige en tegelijk verrassende verzameling van stokstaartjes, feestende muizen, overvliegende ganzen, kleine baarzen, vleerhondjes en zeepaardjes die op flatgebouwen lijken.

  Zoals het een dierenboek betaamt wordt er driftig gekropen, gegraasd, gekrioeld en gebubbeld. Carll Cneut versierde deze dierenpoëzie met zijn minutieuze, klassieke tekenstijl. De dieren dragen jasjes met te grote knopen, ze kijken je niet aan. Het is alsof ze vertoeven in hun volstrekt eigen universum waar de tijd stilstaat. Een goudvis bladert in een boek, blauwe konijntjes spelen haasje over. Hier en daar bladdert zelfs een beetje verf naar beneden.

  Dat Carll Cneut zijn schildertechniek reeds lang geleden heeft vervolmaakt, en in dit boek zelfs weer een beetje begint te krassen, zult u ongetwijfeld horen van de Penseeljury. Wij hebben daar alleen nog aan toe te voegen, dat het door deze verbindende prenten soms lijkt of de gedichten bij de tekeningen zijn ontstaan in plaats van andersom. Een reusachtig compliment, voor beide makers.Vlag & Wimpel

Naar de overzichtspagina

Delen