Inktaap 2019

Ga direct naar


Winnaar

 • Murat Isik - Wees onzichtbaar

  Wees onzichtbaar is een meeslepend coming-of-age–verhaal dat gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de Bijlmer in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De vijfjarige Metin komt met zijn ouders en zus naar Nederland waar het migrantengezin in de Bijlmer gaat wonen. Zijn vader is een werkloze communist die overdag boeken van Marx leest en zich ’s avonds bezat met vrienden. Thuis is hij vaak gewelddadig en het gezin vreest hem. Maar langzaamaan, wanneer de kinderen ouder worden en de moeder emancipeert, groeit het verzet tegen de vader. Ondertussen is ook de Bijlmer onderhevig aan verandering. Bedoeld als vooruitstrevende wijk verandert het in een gevreesde getto. Na de Bijlmerramp in 1992 lopen op Metins middelbare school de raciale spanningen op.

Genomineerd

 • Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem

  Rapport Marjolijn van Heemstra:
  En we noemen hem is een kruising tussen een roman en een documentaire. Op haar achttiende besloot Marjolijn van Heemstra dat wanneer ze ooit een zoon zou krijgen ze hem zou vernoemen naar ‘Bommenneef’, haar oudoom die als zogenaamde verzetsheld was uitgegroeid tot familielegende. Tijdens haar zwangerschap zoekt Marjolijn uit wie deze ‘held’ eigenlijk was en begint ze te twijfelen: kan ze haar zoon wel opzadelen met de geschiedenis die met deze naam gepaard gaat? En we noemen hem is een razend spannende zoektocht met een strenge deadline, die grote vragen opwerpt over goed en fout, over terrorisme en over de vraag wat een pasgeboren baby met zijn voorouders te maken heeft. Dit boek verandert voorgoed je kijk op verzet.

 • Koen Peeters - De mensengenezer

  Rapport Koen Peeters:
  De West-Vlaamse boerenzoon Remi is voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, maar wordt achtervolgd door ontembare dromen en stemmen. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, een geest en een zwarte soldaat. Remi ontvlucht zijn ouderlijke boerderij en treedt in bij een streng klooster. Daar mediteert en studeert Remi hardnekkig, vervreemdt hij nog meer van zijn familie en zoekt de stilte in zichzelf. Wanneer een leraar hem vertelt over Congo en zijn ervaringen daar, schreeuwt een ongrijpbare hunkering Remi toe.
  De mensengenezer is een stilistisch fonkelend boek dat een rijke en complexe geschiedenis en cultuur oproept.

Naar de overzichtspagina

Delen