Jan Wolkers Prijs 2014

Ga direct naar

Uitreikingsrapport:

Er werden bijna 100 boeken ingezonden voor de prijs. De jury was aangenaam verrast door de grote variatie in genres: wetenschappelijke uitgaven, fotoboeken, poëzie, romans, fictie, veldgidsen en kinderboeken, alles was vertegenwoordigd en de kwaliteit was opvallend hoog. Dat maakte het kiezen van de genomineerden moeilijk, maar na de samenstelling van de shortlist van vijf bereikte de jury opvallend snel overeenstemming over de winnaar. ‘De Gierzwaluw’ werd unaniem gekozen.

Winnaar

 • Remco Daalder - De gierzwaluw

  ‘Stadsbioloog’ Daalder raakte op zijn veertiende in de ban van deze sikkelvormige zomergast, en ging voor dit deel van een lange reeks vogelmonografieën bij Atlas Contact op zoek naar de geheimen van het dier. Een vogel met zoveel raadsels omgeven, dat volgens Daalder niet eens vast staat dat zijn aantal achteruit vliegt, zoals de meeste tellers beweren. Een leerzaam maar tevens humoristisch boek vol vogels, en mensen.

Genomineerd

 • Paul Abels - Wild en bijster land

  Rapport Paul Abels:
  Vuistdikke turf over het bekende natuurgebied op de Veluwe, uitgegeven onder auspiciën van eigenaar Natuurmonumenten. De vele aspecten van het natuurbeheer komen aan de orde vanuit vele invalshoeken. Van filosoferen met de raven tot de ecologie van vogels op het zand en de jacht. Een naslagwerk dat zich onderscheidt van de reguliere natuurbeschrijving door de rijke illustraties en vlotte vormgeving.

 • Mathijs Deen - De Wadden

  Rapport Mathijs Deen:
  Meeslepende, briljant geschreven geschiedschrijving van Nederlands meest woeste en beweeglijke natuurgebied, dat de gesloten en verkrampte vader (‘Hij was zelf een eiland’) van de jonge Deen deed huppelen. ‘Te midden van alle verandering door overtrekkende stormen, wandelende duinen, afslag en aanwas bleven in eeuwen ook dingen hetzelfde: de afstand tot de vaste wal, de onderlinge afhankelijkheid in de kleine gemeenschappen, het bitterzoete evenwicht van autonomie en verlangen in de zeemanshuwelijken, het isolement van de winter.’

 • Bibi Dumon Tak - Bibi's doodgewone dierenboek

  Rapport Bibi Dumon Tak:
  Veelbekroonde jeugdboekenschrijfster bezingt vol vrolijke energie ‘dieren die zo gewoon zijn dat de meeste mensen er geen zin in hebben ze eens beter te bekijken’. De mug, de pissebed, de mossel. Over de hooiwagen: ‘Ze lijken op spinnen, maar zijn het niet. Ze weven geen web en ze hebben geen giftanden, het zijn onschuldige balletdansers in het bos.’ Rijk geïllustreerd met ‘krastekeningen’ van Fleur van der Weel.

  Details:
  Co-auteur: Fleur van der Weel


 • Alexander Reeuwijk - Reizen tussen de lijnen

  Rapport Alexander Reeuwijk:
  Aan de hand van de 19de eeuwse natuuronderzoeker Wallace reisde Reeuwijk over de eilanden van Indonesië. Al lezende in dit persoonlijke lofzang op de schoonheid van het hedendaagse Indonesië verkent de lezer het terrein van de biogeografie: de verspreiding van soorten. Hoe verklaar je dat de paradijsvogel alleen in het oosten van Indonesië in de bomen danst?

Longlist

Naar de overzichtspagina

Delen