Kiekeboekprijs 1995

Winnaar

 • Betty Sluyzer - Kinderboerderij

  Op 1 september 1995 zal voor de tweede keer de Kiekeboekprijs worden uitgereikt in het kader van septembermaand peuterboekenmaand. De Kiekeboekprijs is ingesteld door de Openbare Bibliotheken in de provincie Groningen en in de gemeente Emmen.

  De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de jeugdafdelingen van:
  De Openbare Bibliotheek Groningen
  De Provinciale Bibliotheekcentrale Groningen
  De Openbare Bibliotheek Hoogezand-Sappemeer
  De Openbare Bibliotheek Emmen

  De keus is gevallen op het prentenboek Kinderboerderij. De tekst is geschreven door Betty Sluyzer, de illustraties zijn van Mies van Hout, de uitgeverij is Kimio.

  Korte inhoud van Kinderboerderij: Basje en Marij gaan naar de kinderboerderij. Ze horen en zien allerlei dieren; eenden, varkens, paarden, enz. Ze zien een staartje van een dier tussen de spijlen doorste-ken. Van wie zou dat zijn? Basje en Marij ontdekken van alles op de kinderboerderij en gaan moegespeeld en tevreden met een ijsje naar huis.
  Een boek vol verrassingen!

  Kinderboerderij valt op door zijn vrolijke kleurrijke illustraties. De illustraties zijn origineel, enigszins gestileerd, maar herkenbaar. De tekst is op rijm, in korte zinnen wordt het verhaal verteld en de omvang is beperkt. De interactie is verwerkt in de tekst, zodat peuters worden gestimuleerd om mee te kijken en mee te denken! Dit punt is door de jury zeer positief beoordeeld. (Immers: de interactie tijdens het voorlezen is minstens zo belangrijk als het voorlezen zelf). De diergeluiden zijn op een speelse manier in de tekst verwerkt. Het verhaal is voor peuters goed te volgen en peuters kunnen zich goed inleven in de gebeurtenissen. Tekst en illustraties sluiten goed op elkaar aan. Het interculturele element in dit prentenboek wordt door de jury erg gewaardeerd!

  Samenvattend: Kinderboerderij is een prentenboek voor peuters, waar peuters en ouders veel plezier aan kunnen beleven en dat uitnodigt tot herhaald voorlezen en beleven!Naar de overzichtspagina

Delen