Kiekeboekprijs 1997

Winnaar

 • Julie Sykes - Ik wil niet naar bed

  Op 30 augustus 1997 zal voor de vierde keer de Kiekeboekprijs worden uitgereikt. Deze keer voor het beste peuterboek uit de productie van 1996. De Kiekeboekprijs wordt toegekend door een jury, die alle bibliotheken in de provincies Groningen en Drenthe vertegenwoordigt. De keuze voor de Kiekeboekprijs 1997 is gevallen op het prentenboek Ik wil niet naar bed geschreven door Julie Sykes, geïllustreerd door Tim Warnes. Het boek is in 1996 uitgegeven door Luister.

  Korte inhoud:
  Tijgertje wil, net als alle kinderen op zijn tijd, niet naar bed. Op het laatst verliest mama Tijger haar geduld. 'Blijf maar de hele nacht op', zegt ze boos. Tijgertje huppelt blij het oerwoud in en gaat op zoek naar zijn vriendjes. Maar... Leeuwtje wordt net gewassen, Nijlpaardje zit in bad, Olifantje luistert naar een verhaaltje voor het slapen gaan en Aapje slaapt al. Het wordt donker en koud. Tijgertje wordt een beetje bang. Dan ziet Tijgertje twee grote gele ogen; hij ontmoet Spookaapje, die hem veilig weer terugbrengt bij zijn moeder. Tot het laatst blijft Tijgertje zich verzetten, maar valt van vermoeidheid toch in slaap.

  Het onderwerp:
  Het niet naar bed willen, het verzetten tegen het ouderlijk gezag, is een zeer herkenbaar onderwerp voor peuters en ouders. De manier waarop de moeder van Tijgertje hiermee omgaat is wensvervullend en origineel: Tijgertje ervaart zelf dat opblijven niet zo leuk is als hij dacht.

  De verhaalopbouw:
  Het verhaal is logisch opgebouwd: eerst de veilige thuissituatie, vervolgens het weglopen, dat eerst spannend en leuk is en daarna bedreigend wordt en de veilige terugkeer bij mama Tijger. De herhaling in het verhaal wordt consequent doorgevoerd, zowel in de gebeurtenissen als in de tekst. Voor peuters speelt de herhaling een belangrijke rol in de verwerking van het verhaal. De veiligheid en de warmte die Tijgertje bij zijn moeder ondervindt komt aan het einde van het verhaal goed uit de verf. De laatste twee bladzijden zijn verrassend: Spookaapje verdwijnt voordat mama Tijger ook hem heeft kunnen instoppen.

  Het taalgebruik:
  Het verhaal wordt verteld in korte en langere, samengestelde zinnen. Het taalgebruik is eenvoudig, hier en daar zal enige toelichting nodig zijn. Begrippen als een na beste, twee na beste etc. zullen niet zonder meer duidelijk zijn voor peuters. De tekst laat zich prettig voorlezen.

  De Illustraties/ de uiterlijke verzorging:
  De illustraties zijn duidelijk herkenbaar en in felle kleuren geschilderd. Hier en daar is een accent aangebracht met potlood. De gelaatsuitdrukkingen zijn expressief, passend bij de spanning van het moment. De illustraties variëren in grootte, de tekst is afwisselend in en buiten de illustraties gedrukt. Het formaat van het boek is voor oudere peuters goed hanteerbaar. De uitvoering is stevig.

  Samenhang tekst en illustraties:
  De illustraties geven de situaties in het verhaal duidelijk weer. De spanning in de verhaaltekst wordt goed opgebouwd en versterkt door kleurgebruik en gelaatsuitdrukkingen. De illustraties nodigen uit om te vertellen over details die niet in het verhaal zijn opgenomen.

  Bruikbaarheid:
  Door onderwerp en uitvoering is Ik wil niet naar bed uitermate geschikt om voor te lezen. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het boek vooral geschikt is voor de oudere peuter of de peuter met voorleeservaring i.v.m. de verhaallengte. Voor jonge peuters kan het verhaal aan de hand van de platen met een iets vereenvoudigde (of verkorte) tekst ook heel goed worden voorgelezen of verteld.

  Eindconclusie:
  De jury is van mening dat het onderwerp in Ik wil niet naar bed origineel is uitgewerkt; de tekst en illustraties vormen een harmonieuze eenheid. De jury waardeert de consequentie in de verhaallijn en de goed doordachte uitwerking hiervan. De schrijfster laat zien zich goed in te kunnen leven in de gedachtenwereld van de jonge kinderen voor wie zij haar boeken maakt. De jury verwacht dat deze uitgave, zowel wat betreft de uitvoering, als de inhoud, veel peuters, ouders en beroepskrachten zal aanspreken.

Naar de overzichtspagina

Delen