Kiekeboekprijs 2000

Winnaar

 • Jet Boeke - Waar is Dikkie Dik?

  Op 4 september wordt voor de zevende keer de Kiekeboekprijs uitgereikt. De Kiekeboekprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste peuterboek van het voorafgaande jaar. De prijs wordt uitgereikt namens alle openbare bibliotheken in Groningen, Drenthe, Friesland, Overijssel en Noord- en Zuid-Holland. De keuze voor de Kiekeboekprijs 2000 is gevallen op het prentenboek Waar is Dikkie Dik? van Jet Boeke. De tekst is van Arthur van Norden. Het boek is in 1999 uitgegeven door uitgeverij Gottmer.

  Korte inhoud:
  Dikkie Dik gaat met Poes Muis verstoppertje spelen. Dikkie Dik telt af, kijkt ondertussen stiekem toch met één oog en heeft Poes Muis dan ook snel gevonden. Dan worden de rollen omgedraaid. Poes Muis zoekt in de slaapkamer en gooit daar alle kleren uit het ladenkastje. Poes Siem helpt met zoeken in en onder het bed en in de badkamer. Ook poes Vlekje is behulpzaam. Tijdens het zoeken in de badkamer wordt een enorme ravage aangericht: de emmer met sop valt om en de inhoud van de waspoederdoos en alle wasknijpers komen op de vloer terecht. Dan wordt Dikkie Dik, die zich had verstopt in de wasmand, wakker van het lawaai. Hij nodigt zijn poezenvriendjes uit om ook in de wasmand te kruipen. Samen vallen ze in slaap.

  Het onderwerp:,/b>
  Peuters houden erg van verstoppertje spelen. Het onderwerp van het boek spreekt peuters dan ook aan. Dikkie Dik vindt het moeilijk om zich aan de regels van het spel te houden. Dat geldt ook voor (veel) peuters. Peuters kunnen zich goed identificeren met Dikkie Dik, die avontuurlijk is ingesteld en houdt van grapjes. Het gedrag van de poezen tijdens de zoektocht naar Dikkie Dik, zoals het maken van rommel, is ook heel herkenbaar. De afloop van het verhaal, het vinden van Dikkie Dik, die vervolgens zijn vriendjes uitnodigt om bij hem in de wasmand te kruipen, is heel bevredigend.

  Verhaalopbouw:
  De verhaallijn is simpel en duidelijk. Eerst zijn er twee hoofdfiguren: Dikkie Dik en Poes Muis. Later nemen ook de poezen Siem en Vlekje deel aan het spel. Achtereenvolgens zien we dan de zoektocht door de verschillende vertrekken van het huis. Het hoogtepunt vormt de scène in de badkamer, de chaos die wordt veroorzaakt en het uiteindelijk vinden van Dikkie Dik.

  De afloop is verrassend: moegespeeld kruipen de poezen in de wasmand, maar de afloop houdt ook een belofte in voor een volgende keer speelplezier!

  Taalgebruik:
  Het verhaal wordt verteld in korte zinnen, gedeeltelijk in de derde persoon en gedeeltelijk in dialoogvorm. De tekst bevat vrijwel geen moeilijke woorden of begrippen. Alleen het begrip ‘vals spelen’ zal enige toelichting vergen.

  Illustraties / uiterlijk verzorging:
  Het prentenboek ziet er uitnodigend en kleurrijk uit. De illustraties in aquareltechniek zijn omkaderd en overzichtelijk, ook de omlijnde figuren zijn duidelijk afgebeeld. Aardig is dat op de voorplaat een situatie is uitgebeeld die niet in het boek is terug te vinden, maar wel de hoofdlijn van het verhaal weergeeft: het zoeken naar Dikkie Dik. (Dikkie Dik is zelf niet afgebeeld op de voorplaat). Aardig is ook dat Beer het verstopspelletje aan het begin van het boek gadeslaat en meespeelt. Jet Boeke durft gebruik te maken van witte vlakken, zij brengt vooral het essentiële in beeld. Er is sprake van een consequent volgehouden eenheid. Dit vergroot de herkenbaarheid voor de peuters. Dit verklaart ook de waardering van elke nieuwe generatie peuters en kleuters voor de Dikkie Dik-verhalen.

  Waar is Dikkie Dik? is een geslaagd prentenboek in een lange reeks met een constant niveau. Het formaat is, zeker voor oudere peuters, goed hanteerbaar. De uitvoering is stevig.

  Samenhang tekst / illustraties:
  De platen vertellen het verhaal, de tekst is ondersteunend, samen vormen zij een goede eenheid. Jet Boeke hanteert de volgende uitgangspunten: de platen moeten ook zonder de tekst voor jonge kinderen goed te begrijpen zijn en de platen moeten herkenbaar zijn en zo echt mogelijk. De jury is van mening dat zij er uitstekend in is geslaagd bovenstaande vorm te geven in dit prentenboek.

  Bruikbaarheid:
  Het onderwerp past bij de belevingswereld van peuters. Peuters kunnen zich goed inleven in de avonturen van Dikkie Dik en de andere poezen. Hun, soms wat onbeholpen, gedrag en de grapjes van Dikkie Dik zijn voor peuters heel herkenbaar. De illustraties nodigen uit om bij te vertellen. Het verhaal leent zich goed voor diverse verwerkingsvormen, spel, drama en muziek. Het is bovendien bruikbaar bij het aanleren van kleuren, tellen en abstracte begrippen, zoals boven, onder, op, in, voor en achter. De bekendheid en de populariteit van de verhaalfiguur Dikkie Dik is erg groot, mede omdat de verhalen worden voorgelezen in het televisieprogramma Sesamstraat. Dit maakt de verhalen extra toegankelijk.

  Waar is Dikkie Dik? is zeer geschikt om voor te lezen, zowel in de gezinssituatie, als in peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

  Eindconclusie:
  De jury is van mening dat Waar is Dikkie Dik? een heel aantrekkelijk en uitnodigend prentenboek is. De illustratrice is origineel in haar illustratietechniek en haar kleurgebruik en een meester in het weglaten van (overbodige) details. Dit vergroot de duidelijkheid en de herkenbaarheid. Jet Boeke weet al jaren peuters en kleuters enorm te boeien met haar Dikkie Dik-avonturen. De humoristische verhalen zijn voor veel kinderen ‘een feest der herkenning’. De jury concludeert dat het werk van Jet Boeke een constant hoog niveau heeft en zien de uitreiking van de Kiekeboekprijs mede als een oeuvreprijs!

  De Jury van de Kiekeboekprijs 2000 bestond uit:
  Lies Kurvers (Openbare Bibliotheek Groningen)
  Wia Huisman (Openbare Bibliotheek Veendam)
  Tineke Fietje (Openbare Bibliotheek Emmen)


Naar de overzichtspagina

Delen