Kiekeboekprijs 2002

Winnaar

 • Amy Hest - En nu lekker slapen, Sam!

  Op 1 september 2002 wordt voor de negende keer de Kiekeboekprijs uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste peuterboek van het voorgaande jaar. De prijs wordt uitgereikt namens alle openbare bibliotheken in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord- en Zuid Holland. De keuze voor de Kiekeboekprijs 2002 is gevallen op het prentenboek En nu lekker slapen, Sam! De tekst is van Amy Hest, de illustraties zijn gemaakt door Anita Jeram. De vertaling is van de hand van L.M. Niskos. De oorspronkelijke titel luidt: Kiss Goodnight, Sam! De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van Marjan Wulfse en een bedrag van € 2002,00.

  Korte inhoud:

  Mamma Beer brengt het kleine beertje Sam naar bed. En nu lekker slapen, zegt ze. Maar Sam kan nog niet slapen, mamma Beer is iets vergeten... Mamma Beer leest een verhaaltje voor, maakt een warm nestje van Sams deken, haalt de knuffels van Sam en ze drinken een glaasje warme melk. Maar nog steeds kan Sam niet slapen. Hij zegt: “Je bent nog iets vergeten”. Mamma Beer denkt goed na en somt alles op wat ze al heeft gedaan. Sam kijkt en wacht af. Eindelijk roept mamma Beer: “Wat dom van mij. Hoe kan ik dat nou vergeten?” En dan krijgt Sam een nachtkus, en nog één en nog één, tot Sam lekker in slaap valt.

  Het onderwerp:
  Veel peuters kennen vaste bedrituelen. Een verhaaltje voorlezen, lekker instoppen en een welterustenkus horen daarbij. Peuters zullen zich goed kunnen inleven in de situatie van Sam, die zijn mamma eraan moet herinneren dat ze iets héél belangrijks vergeet voor het slapen gaan. Ook voor ouders is het onderwerp heel herkenbaar uitgewerkt.

  Jonge kinderen zullen altijd blijven proberen de aandacht vast te houden en zo het moment van slapen gaan nog even uit te stellen. De manier waarop Mamma Beer tegemoet komt aan deze behoefte is heel bevredigend. Hierbij wordt de ouders een spiegel voorgehouden...

  De verhaalopbouw:
  De verhaalopbouw is heel duidelijk. Het verhaal begint in tekst op het moment dat mamma Sam naar bed brengt. Er wordt toegewerkt naar het hoogtepunt waarbij mamma Beer ontdekt wat ze is vergeten. Het verhaal wordt afgerond door een knuffelritueel, warm en veilig. Het verhaal wordt afgesloten met drie tekstloze pagina’s, die de situatie buitenshuis laten zien, met subtiele verandering. De illustraties op de eerste pagina’s leiden het verhaal (zonder tekst) in. Er wordt een herfstig tafereel getoond: de situatie buiten, de wind waait, de vos rent, de vogel vliegt en de maan schijnt. Het wordt donker, in de huizen branden de lampen. Op de volgende bladzijde zien we van dichtbij een klein beertje voor een verlicht raam, hij kijkt naar buiten. Het verhaal in tekst begint hierna en mamma Beer en haar zoontje Sam worden geintroduceerd op het moment dat Sam naar bed wordt gebracht. Daarna volgen de bedrituelen waarna wordt toegewerkt naar het hoogtepunt, het knuffelen en de bevredigende afloop: Sam is in slaap gevallen.

  Het taalgebruik:
  Het taalgebruik is eenvoudig, zonder gebruik van moeilijke woorden of begrippen en behoeft nauwelijks toelichting of verduidelijking. De tekst is afwisselend beschrijvend en in dialoogvorm en is zeer goed afgestemd op de doelgroep peuters. De functionele herhaling in de tekst nodigt uit tot meedenken en meezeggen.

  De illustraties en uiterlijke verzorging:
  De grote duidelijke illustraties zijn uitgevoerd in warme sprekende kleuren (in acrylverf) die heel goed bij de veilige sfeer van het verhaal passen. De illustraties, uitgezonderd de eerste en de laatste, lopen door over twee pagina’s hetgeen de overzichtelijkheid voor peuters sterk bevordert. De illustraties die het landschap weergeven zijn zeer decoratief, ook kleurrijk en uitgevoerd in een enigszins naïeve stijl met een bijzonder perspectief. De illustraties nodigen uit om bij te vertellen en te wijzen op details, zoals het muisje, dat zijn holletje in- en uitgaat, de knuffels, die steeds in een andere houding en op een ander plekje zijn afgebeeld. Ook is duidelijk zichtbaar gemaakt in de illustraties dat de weersomstandigheden veranderen: de wind wakkert aan en het gaat steeds harder regenen. Het prentenboek is zeer verzorgd uitgegeven, in royaal formaat en op extra stevig papier.

  Samenhang tekst en illustraties:
  Tekst en illustraties vormen een harmonieuze eenheid. De illustratrice is er uitzonderlijk goed in geslaagd om een extra laag aan het verhaal toe te voegen, ze laat veel ruimte voor de fantasie van zowel de voorlezer als de peuter. Het verhaal kan makkelijk worden uitgebreid. Ook het afbeelden van de beren vanuit verschillend perspectief, iets verderaf en soms heel dichtbij zorgt voor veel afwisseling. De verwijzing naar het donker en de slechte weersomstandigheden buiten, zowel in tekst als illustratie versterken de veilige warme sfeer in het berenhuis.

  Bruikbaarheid:
  Het verhaal sluit goed aan bij de belevingswereld van de peuters. Zij zullen zich goed kunnen identificeren met het hoofdfiguurtje beertje Sam en genieten van de herkenbare taferelen. Ook voor ouders is de situatie herkenbaar. De simpele verhaalopbouw, de grote duidelijke illustraties, de warme gezellige gemoedelijke sfeer die het boek uitstraalt en de bevredigende afloop vormen de ingrediënten die het prentenboek naar de mening van de jury tot een smakelijke bestseller maakt. Het boek is heel geschikt om in een groep voor te lezen, maar ook om individueel of in een kleine groep te gebruiken.

  Samenvatting:
  De jury is van mening dat En nu lekker slapen, Sam! een sfeervol, uiterst verzorgd en toegankelijk prentenboek is met een herkenbaar onderwerp, dat opvalt door het fraaie kleurgebruik en de warme sfeer. Tekst en illustraties vormen samen een mooi afgerond geheel. De illustratrice is erin geslaagd in de veelheid van boekenbeerfiguren Sam en mamma Beer een geheel eigen gezicht te geven. De jury is ervan overtuigd dat En nu lekker slapen, Sam! door de doelgroepen: peuters, ouders en beroepskrachten, gewaardeerd zal worden. Het prentenboek verdient het een bestseller en op langere termijn een klassieker te worden!

  De Kiekeboekjury 2002 bestond uit: Tineke Fietje, Provinciale Bibliotheekcentrale Drenthe
  Siets Ypenga, Centrale Bibliotheekdienst Fryslan
  Kirsten Moorman, Overijsselse Bibliotheekdienst
  Jeanette Doodeman, Probiblio Noord- en Zuidholland
  Lies Kurvers, Biblionet Groningen


Naar de overzichtspagina

Delen