Kinderboekwinkelprijs 2019

Ga direct naar

Uitreikingsrapport:

De Kinderboekwinkelprijs werd voor het eerst uitgereikt in 1993. Met deze prijs bekronen de Kinderboekwinkels een boek dat nog geen andere prijs heeft mogen ontvangen en volgens de Kinderboekwinkels wel zeer geslaagd en prijs-waardig is. Van 2014 tot en met 2018 was er een kleine pauze in de uitreikingen. Zeer tot ons genoegen, reiken we nu, als gezamenlijke Kinderboekwinkels, deze leuke prijs weer uit.

Winnaar

Rapport:
De Kinderboekwinkelprijs 2019 is voor Eiland van Mark Janssen, uitgegeven door Lemniscaat.

In een explosie van prachtige kleuren en beelden, vertelt Mark Janssen in het tekstloze prentenboek Eiland het verhaal van een schipbreuk. Een kind, een man en een hond komen op de eerste bladzijde van het verhaal in een zeer heftige storm terecht. De lucht kleurt paars, met grijze en zwarte wolken, flarden bliksemlicht zie je er doorheen. De zee is dieprood, de vissen lijken haast zwarte spoken en het schip, dat is duidelijk te zien, breekt dwars doormidden. Op de volgende pagina is de storm gaan liggen en zie je hoe de man een vlot met daarop het kind en de hond al zwemmend naar een eiland duwt. Het eiland blijkt het topje van het schild van een reuzenschildpad te zijn, dat zien we als lezers van het boek. We beleven het verhaal namelijk zowel boven als onder water. Boven het water zien we de man, het kind en de hond tot rust komen op het eiland en een huis bouwen. We zien hoe ze de winter doorstaan, als er ijsschotsen met ijsberen langs komen drijven en als het weer warmer wordt, hoe prachtige kleurrijke vogels overvliegen en landen op het eiland. Onder water gebeurt er intussen een heleboel. De over het algemeen vriendelijke reuzenschildpad lijkt even te schrikken als de schipbreukelingen op zijn rug aankomen. Vervolgens houdt hij zich voorbeeldig rustig. Hij heeft ontmoetingen met soortgenoten en heel veel vissen, steeds verschillend van formaat en kleur die langs komen zwemmen. Hij laat zijn tanden zien wanneer een enorm zeemonster het eiland bedreigt. Hij houdt vervolgens een winsterslaap. Af en toe lijkt hij met een schuin oog naar boven te volgen wat daar gebeurt. Zo ziet hij, net als de bewoners van het eiland, een groot schip in de verte aankomen. Het schip vaart langs het eiland en de vader, het kind en de hond worden gered.

Met aquarelverf en acrylverf schilderde Mark de boven – en onderwaterwereld: prachtige luchten, bijzondere vissen, een knalrode vlag… Door verschillende elementen samen te voegen en digitaal te bewerken, maakte hij twaalf schilderijen die samen een tijdloos verhaal vertellen, met als toegift de schutbladen met de onderwaterwereld, waar we op de laatste illustratie de schildpad tevreden en gelukkig, bevrijd van zijn last en taak, zien wegzwemmen met een soortgenoot. Iedere bladzijde in dit boek is een kunstwerk op zich, waar je als lezer een beetje in kunt verdwijnen.

… en dan toch nog iets over het einde van het boek. Waar we dachten als lezers meer te weten dan de vader, het kind en de hond op het eiland, omdat we het verhaal zowel boven als onder water konden volgen, wacht ons hier een verrassing. Terwijl de schipbreukelingen samen de touwladder van het reddende schip beklimmen, duikt het kind daar ineens vanaf, de zee in. Onder water, waar je de sporen van de plons van de onverwachte sprong goed kan zien, krijgt de reuzenschildpad een tedere knuffel tegen zijn snuit. ‘Dank je wel’, lijkt het kind te zeggen en wij, lezers, kunnen opnieuw alle platen bekijken en ons extra verwonderen over het vertrouwen, dat het kind blijkbaar al die tijd had in dit geweldige Eiland.

Naar de overzichtspagina

Delen