Nederlandse Kinderjury 2006 categorie 6 t/m 9 jaar

Ga direct naar

Rapport:

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2006
Leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar

Bij deze 19e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het eerste een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat. De Senaat bestaat uit 12 kinderen (6 per leeftijdscategorie) uit heel Nederland.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2006 voor de categorie 6 t/m 9 jaar wordt gevormd Door:
Veerle de Beurs
Minke Driessen
Sue Mae Klein
Shaya Ramautarsing
Anne Roeper
Teun Schipper

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft de vijf boeken gelezen die de meeste stemmen kregen van de Nederlandse Kinderjury. Naar aanleiding hiervan hebben zij vergaderd om te verwoorden waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd.

Voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar werden de volgende boeken gelezen:
Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc - Vivian den Hollander - (uitgeverij Ploegsma)
Krik - Hanna Kraan - (uitgeverij Lemniscaat)
Het knalfeest van Ellie en Nellie - Rindert Kromhout - (uitgeverij Zwijsen)
Boze drieling - Paul van Loon - (uitgeverij Leopold)
De Griezelbus 6 - Paul van Loon - (uitgeverij Leopold)

Het oordeel van de Senaat over deze boeken staat verwoord in het hierbij gevoegde juryrapport.


Winnaar

 • Paul van Loon

  Juffrouw Krijtjes is terug uit het OZDM (het Opvangtehuis voor Zeldzame Dieren en Mensen). Ze is heel lief geworden, tenminste: dat lijkt zo En juffrouw Krijtjes is niet alléén Gekomen.

  De leden van de Senaat 2006 vonden Boze Drieling weer een grappig en spannend avontuur van Dolfje Weerwolfje. In het begin is het wel een beetje raar dat juffrouw Krijtjes zomaar terugkomt. Ze zat toch in het OZDM? En hoe komt het dat ze nu ineens zo lief is? Daardoor voel je wel goed mee met Dolfje, want die vindt het ook maar vreemd.

  De Senaat vindt het een heel spannend verhaal, maar het is anders spannend dan bijvoorbeeld de Griezelbus. Hier zit meer humor in. Of zoals een van de Senaatsleden opmerkt: Paul van Loon noemt dat grumor. Paul van Loon maakt vaak hele bijzondere woorden en afkortingen. Zoals de Roeiclub, die een UitRoeiclub blijkt te zijn.

  De belangrijkste eigenschappen voor een kinderboek voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar zijn volgens de Senaat 2006 humor en spanning. Boze drieling heeft dat allebei. En het is een boek dat je niet makkelijk weglegt, omdat je gewoon wil weten hoe het af gaat lopen.

  De boze drieling kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich helemaal bij dit oordeel aan en bekroont Boze drieling van Paul van Loon met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Genomineerd

 • Vivian den Hollander - Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc

  Rapport Vivian den Hollander:
  De vriendjes Spekkie en Sproet gaan naar het circus en mogen assisteren bij de verdwijntruc van de goochelaar Manolo Zapato. Even later is niet alleen Manolo verdwenen, maar zij zelf ook, en dan blijkt dat Manolo Zapato niet alleen een goochelaar is.

  De Senaat 2006 vindt Spekkie en Sproet en de grote verdwijntruc een fijn boek om te lezen. Het leest heel makkelijk, de zinnen lezen fijn en er staan niet hele moeilijke woorden in het boek. Het boek heeft ook lekker korte hoofdstukken.

  Ook is het boek spannend, omdat de goochelaar een dief blijkt te zijn. Hij neemt Spekkie en Sproet gevangen. Je vraagt je af hoe Spekkie en Sproet zich hieruit zullen gaan redden. De verdwijntruc wordt uitgelegd in het boek en soms is dat best ingewikkeld, maar het is wel bijzonder dat je door een boek leert hoe zo n truc nu eigenlijk werkt.

  De avonturen van Spekkie en Sproet zijn ook om te lachen. Het is dus een heel afwisselend boek, met een goede afloop.

  Sommige Senaatsleden herkennen zich in de hoofdpersonen: Als ik Spekkie was, had ik precies hetzelfde gedaan. Ik ben ook wel zo n beetje stout, soms. Alleen eet ik niet zoveel spekkies.

 • Hanna Kraan - Krik

  Rapport Hanna Kraan:
  Bij het huis van Domper de pad staan twee borden:
  Voor twaalf uur niet storen en
  Na twaalf uur niet storen .


  Dat is lastig. Volgens de Senaatsleden zijn er twee oplossingen: òf je komt precies om twaalf uur storen, òf je doet zoals Krik; je komt niet storen, je komt gewoon iets vragen.

  Om dit boek hebben de leden van de Senaat van de Kinderjury veel en hard moeten lachen. Het is dan ook vooral een grappig boek. Fijn is ook dat de hoofdstukken niet te lang zijn, je kan er even kort in lezen en dan weer iets anders gaan doen. Elk hoofdstuk is een apart verhaaltje. Je kan het boek dus ook een hele tijd wegleggen en dan weer eens een keer een hoofdstuk er in lezen.

  Krik is niet alleen leuk om zelf te lezen, maar het is ook heel fijn als het boek wordt voorgelezen. Kortom de Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2006 vindt dit boek van Hanna Kraan een echte aanrader.

 • Rindert Kromhout - Het knalfeest van Ellie en Nellie

  Rapport Rindert Kromhout:
  De tweeling Ellie en Nellie gaan eindelijk weg uit hun dorp. Reden genoeg voor de dorpsbewoners om een feest te geven. Maar als Erge Ellie en Nare Nellie daar achter komen, besluiten ze het feest flink te gaan verpesten. Ze gaan er een (ver)knalfeest van maken.

  Het knalfeest van Ellie en Nellie is geen moeilijk boek om te lezen. Het is dan ook een heel goed boek voor kinderen die nog maar net begonnen zijn met leren lezen. Het leest heel makkelijk weg en je hebt het heel snel uit.

  Het verhaal is vooral erg grappig. Ellie en Nellie doen allerlei dingen die niet mogen en gaan een feest verpesten. Ze smeren modder op de stoelen en plassen in de appelsap. Stiekem zouden de Senaatsleden ook wel zoiets willen uithalen.

  De moeder van Ellie en Nellie helpt ook mee met het uithalen van een streek, ze zet rotjes in een taart, zodat de taart ontploft. Maar de vader van de tweeling zorgt ervoor dat de streken niet doorgaan. Dat vindt de Senaat bijzonder. Zij kunnen zich niet voorstellen dat hun eigen moeders van die streken uit zouden halen, terwijl ze dat juist wel van hun vaders verwachten

 • Paul van Loon

  Rapport Paul van Loon:
  In De Griezelbus 6 schrijft Onnoval, de hoofdpersoon uit het boek, een verhaal over een schoolreisje dat niet goed zal aflopen voor pestkop Gino. Dit verhaal valt in handen van de gemene Ferluci en wordt werkelijkheid. Onnoval probeert met hulp van zijn vriendinnetje Liselore het verhaal terug te stelen.

  De Griezelbus 6 is een heel spannend boek volgens de leden van de Senaat voor de leeftijdscategorie 6 t/m9 jaar. Soms is het boek wel een beetje moeilijk, er zitten ook wel lastige woorden in. Gelukkig waren de hoofdstukken niet erg lang en dat maakte het lezen weer makkelijker.

  De Senaat ontdekte een aantal bijzonderheden in het boek. Zo komt er in het boek een schrijver voor die Nol van Paulo heet. Als je de letters van die naam door elkaar husselt, dan krijg je: Paul van Loon. Hij komt dus zelf voor in zijn eigen boek!

  Ook ziet iemand in het boek iets wits door het bos heen lopen. De Senaat vermoedt sterk dat dit Dolfje Weerwolfje geweest moet zijn. De Senaat vond het heel bijzonder dat een ander boek zo een plek krijgt in de Griezelbus.

  De Senaatsleden waarderen het boek meer dan de film, omdat ze veel meer dingen zijn uitgelegd in het boek.

Naar de overzichtspagina

Delen