Nederlandse Kinderjury 2007 categorie 6 t/m 9 jaar

Ga direct naar

Rapport:

Juryrapport van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2007

Bij deze 20 e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het tweede achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat. De Senaat bestaat uit 12 kinderen (6 per leeftijdscategorie) uit heel Nederland.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2007 voor de categorie 6 t/m 9 jaar wordt gevormd door:
Djessy van den Dries
Beer de Haas
Anouck van der Leegte
Esmée Mangoensoewito
Lisanne Rietman
Wouter Wolff.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft de vijf boeken gelezen die de meeste stemmen kregen van de Nederlandse Kinderjury. Naar aanleiding hiervan hebben zij vergaderd om te verwoorden waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd. Voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar werden de volgende boeken gelezen:

Spekkie en Sproet en de verdwenen KaketoeVivian den Hollander (Uitgeverij Ploegsma)
LeeuwenroofPaul van Loon (Uitgeverij Leopold)
WeerwolvenfeestPaul van Loon (Uitgeverij Leopold)
Mees Kees: een pittig klasjeMirjam Oldenhave (Uitgeverij Ploegsma)
Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal..) - Jacques Vriens (Uitgeverij Van Holkema & Warendorf)
Het oordeel van de Senaat over deze boeken staat verwoord in het hierbij gevoegde juryrapport.
Winnaar

 • Paul van Loon - Weerwolvenfeest

  Er is een weerwolvenfeest op school. Timmie draagt een wolvenmasker van papier. Dolfje en Nouria niet, want het is volle maan en ze hebben dus geen masker nodig. Het feest is vol dansende vampieren en weerwolven, maar dan gaat het mis. Alle maskers moeten af…

  De leden van de Senaat 2007 vinden Weerwolvenfeest vooral een grappig en feestelijk avontuur van Dolfje Weerwolfje. Het is spannend, maar vooral ook heel vrolijk. De cd bij het boek helpt daarbij enorm. Want je kan tijdens het lezen de liedjes draaien en zo is het net of je ook op het weerwolvenfeest bent. De Senaatsleden zijn van mening dat dit boek door de cd ook erg geschikt is voor kinderen met dyslexie.

  Het is opvallend dat dit boek over Dolfje Weerwolfje heel anders is dan de andere boeken. Het is niet zo eng en minder spannend. Maar misschien komt het ook omdat de Senaatsleden Dolfje al zo goed kennen, dat ze gewend zijn geraakt aan alle vreemde en soms enge avonturen die hij meemaakt.

  De Senaatsleden van de Nederlandse Kinderjury 2007 hebben erg moeten lachen om het boek. Het is erg grappig en dat is toch wel een van de belangrijkste eigenschappen van een kinderboek, aldus de Senaat.

  Weerwolvenfeest kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2007 in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich helemaal bij dit oordeel aan en bekroont Weerwolvenfeest van Paul van Loon met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2007.

  SENAATSAANBEVELING VOOR DE AUTEUR:
  Vaak hoor, zie en lees je heel veel nare dingen, dan is het fijn om een boek te lezen waar je om kan lachen. Weerwolvenfeest is zo’n boek. Bovendien leest het makkelijk en is het voor heel veel kinderen een fijn boek. Zulke boeken mogen er meer komen, ook van Paul van Loon.Genomineerd

 • Vivian den Hollander - Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe

  Rapport Vivian den Hollander:
  Spekkie en Sproet staan samen op de camping. In de duinen scharrelt een vreemde man rond. Dan verdwijnt Kareltje, de bijzondere kaketoe van meneer Baas. Is hij ontvoerd? En zo ja, heeft die vreemde man daar dan iets mee te maken. Spekkie en Sproet komen in actie!

  De leden van de Senaat 2007 vonden Spekkie en Sproet en de verdwenen kaketoe een goed en duidelijk geschreven verhaal. Het boek is naar hun mening erg geschikt voor de jongste kinderen in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar. De Senaatsleden vinden het soms jammer dat het boek te duidelijk is. Alles wordt precies beschreven en dan kan je er nog weinig bij fantaseren.

  Detectiveverhalen zijn altijd leuk en spannend om te lezen. Kinderen kunnen een vermoeden krijgen van de afloop van het boek, omdat een van de hoofdfiguren wel wat kan ‘ritselen’. En iedereen weet dat met ‘ritselen’ iets wordt bedoeld dat niet helemaal oké is. Ondanks de aanwijzingen in het boek, vonden de Senaatsleden de ontknoping verrassend en leuk.

  SENAATSAANBEVELING VOOR DE AUTEUR:
  De leden van de Senaat zouden Vivian den Hollander willen vragen, nog meer leuke boeken te schrijven over Spekkie en Sproet, maar ze zouden ook wel eens graag een door haar geschreven detective willen lezen voor kinderen van een jaar of negen.

 • Paul van Loon - Leeuwenroof

  Rapport Paul van Loon:
  In Dierenpark Durvers’ Zoo zijn veel dieren geboren. Tot Daniëls grote schrik verdwijnt op een nacht Tomba, het leeuwtje van drie maanden. Zonder zijn moeder gaat hij binnen een paar dagen dood. Wat nu? De daders moeten gevonden worden, voordat het te laat is.

  De Senaatsleden vinden Leeuwenroof een spannend boek. Gelukkig viel er af en toe ook wel wat te lachen. Want een boek dat alleen maar spannend is, dat wordt op een gegeven moment ook maar saai. Dit boek is net zoals het verhaal over Spekkie en Sproet een speurdersverhaal. Als lezer speur en denk je mee na over de oplossing. Maar Paul van Loon weet je op het einde van het boek toch te verrassen. Het blijkt te gaan om een complot! En daar doen mensen aan mee van wie je het niet verwacht.

  De leden van de Senaat 2007 willen ook graag vermelden dat de tekeningen in het boek heel erg goed zijn. Ze passen goed bij het verhaal en maken het nog leuker om dit boek te lezen. En dan nog de vraag: kan dit echt gebeuren? Ja! Want Paul van Loon schreef dit boek nadat hij iets in de krant had gelezen over een ontvoerde leeuw. En als een gorilla kan ontsnappen, dan kan een babyleeuw zeker worden ontvoerd. Alle leden van de Senaat bieden zich in het laatste geval graag aan om mee te helpen zoeken.

  SENAATSAANBEVELING VOOR DE AUTEUR:
  De leden van de Senaat zouden Paul van Loon willen vragen, nog meer boeken te schrijven over Durvers’ Zoo. En kan hij misschien regelen dat er echt zo’n boomhut komt in een dierentuin. De leden van de Senaat zouden er in ieder geval graag een keer in willen zitten.

 • Mirjam Oldenhave - Een pittig klasje

  Rapport Mirjam Oldenhave:
  Meester Kees heeft nog nooit voor de klas gestaan. De kinderen leren hem hoe je een meester moet zijn. Zo is het bijvoorbeeld heel handig als ieder kind maar één rijtje sommen maakt, zodat niet iedereen hetzelfde zit te doen.

  De leden van de Senaat 2007 hebben heel hard gelachen om dit boek. Ze vinden Mees Kees allemaal een beetje raar, maar wel leuk raar. En dat is goed als je meester bent! Wie wil er nu niet de film Spiderman kijken in plaats van Nieuws uit de Natuur? En het is toch hetzelfde, want de film Spiderman gaat ook een beetje over spinnen en dat is toch ook natuur? Soms wordt er volgens de Senaatsleden iets te veel uitgelegd in het boek, dat is niet altijd nodig. De meeste kinderen zullen het zo ook wel snappen. Het boek is makkelijk te lezen, maar helemaal niet kinderachtig.

  De leden van de Senaat vinden dit boek een echte aanrader en hopen dan ook dat heel veel kinderen in Nederland het zullen lezen. Ze hopen dan ook op nog meer boeken over Mees Kees. Want wie zou nu niet bij deze meester in de klas willen zitten. De leden van de Senaat in elk geval wel!

  SENAATSAANBEVELING VOOR DE AUTEUR:
  De leden van de Senaat zouden Mirjam Oldenhave willen vragen, nog veel meer boeken te schrijven over Mees Kees! En dan minstens net zo grappig als dit boek. En de Senaat wil graag zeggen tegen alle kinderen in Nederland: Lezen dit boek! • Jacques Vriens - Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal...)

  Rapport Jacques Vriens:
  Meester Jaap krijgt groep 5/6. Als ze voor het eerst in de klas komen gaan groep 5 en 6 apart van elkaar zitten. Maar dat wil meester Jaap niet en hij zet de hele klas op zijn kop. Zo is er altijd wel wat met meester Jaap. Zijn klas vindt hem af en toe een beetje gek, maar ook keigaaf.

  Alweer een boek over een schoolmeester! En alweer een grappig boek. De kinderen in Nederland en de leden van de Senaat lachen graag en lezen graag over school. Het fijne is dat je je kan herkennen in de kinderen in de klas van meester Jaap. Zo herkende een van de Senaatsleden zich wel in Rikst, maar alleen zit zij niet in een rolstoel en Rikst wel.

  Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal…) bestaat uit allemaal korte verhaaltjes. Dat is aan de ene kant wel fijn, want daardoor kan je nog snel even een stukje lezen. Ook is het een fijn boek om uit voor te lezen. Maar soms zou je wel meer willen lezen over meester Jaap of over een van de kinderen in zijn klas, en zijn de verhaaltjes net te kort.

  Het blijft leuk om boeken te lezen over meester Jaap en de leden van de Senaat zijn erg benieuwd of Jacques Vriens toen hij nog meester was ook zo raar deed.

  SENAATSAANBEVELING VOOR DE AUTEUR:
  De leden van de Senaat zouden Jacques Vriens willen vragen een lang verhaal te schrijven over meester Jaap. Eigenlijk gewoon een heel boek, waarin je nog meer te weten komt over alle kinderen in zijn klas.Naar de overzichtspagina

Delen