Nederlandse Kinderjury 2012 categorie 6 t/m 9 jaar

Ga direct naar

Uitreikingsrapport:

Juryrapport categorie 6 t/m 9 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2012:

Bij deze 25e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het zevende achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat.
De Senaat bestaat uit 12 kinderen (6 per leeftijdscategorie) uit heel Nederland.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2012 voor de categorie 6 tot en met 9 jaar wordt gevormd door:
Luc Berger
Sarah Fiore van Rooij
Noah van Ras
Dana Seggev
Thomas Senger
Eva van Vlijmen

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft de vijf boeken gelezen die de meeste stemmen kregen van de kinderen in Nederland. Naar aanleiding hiervan hebben zij vergaderd om te verwoorden waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd.

Voor de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar werden de volgende boeken gelezen:
- Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering - Vivian den Hollander - Ploegsma
- Superdolfje - Paul van Loon - Leopold
- Mees Kees gaat verhuizen - Mirjam Oldenhave - Ploegsma
- Superjuffie - Janneke Schotveld - Van Holkema & Warendorf
- Fantasia VI - Geronimo Stilton - De Wakkere Muis

Dit jaar heeft de Senaat, net als vorig jaar, een extra bevoegdheid: de leden mogen zich uitspreken over welk van de genomineerde boeken zij het beste boek vinden. Dit boek krijgt een Pluim van de Senaat.

Winnaar

 • Geronimo Stilton - Fantasia VI

  Wanneer Geronimo Stilton tijdens een zeilrace overboord slaat, komt hij in de onderwaterwereld Aquarius terecht. Daar roept de fee Aquaria zijn hulp in om Fantasia opnieuw te redden! De boze heks Kuruvinda wil de macht grijpen. Ze heeft de Vuurrobijn al in haar bezit, die kracht geeft, maar nu wil ze de Blauwe Saffier ook nog hebben, want die twee stenen samen maken haar de machtigste heks van Fantasia. Kan Geronimo Stilton nog ingrijpen?

  De Senaat vindt Fantasia VI in de eerste plaats een heel mooi boek. Met glimmende letters op de kaft en heel veel tekeningen, kaarten en testjes aan de binnenkant, valt er van alles te zien en te beleven. Lezen in dit boek is een avontuur op zich! Sommige woorden in het boek hebben een ander kleurtje of een gekke vorm. Moeilijke woorden worden goed uitgelegd, zo leer je veel nieuwe woorden. En je kunt ook wat doen, zoals bij de ‘wrijfplaatjes’: de Senaat vond het vooraf erg spannend het vakje open te wrijven. Zo spannend zelfs dat een enkeling er – door het harde wrijven - losse velletjes op z’n vinger van kreeg! Wat er vervolgens zichtbaar werd viel alleen soms een beetje tegen.

  De Senaat vond het verhaal heel spannend, hoewel een paar leden het wat voorspelbaar vonden, zeker als je de andere boeken ook al kent. Het aller-grappigst is dat Geronimo vaak net op het nippertje het gevaar ontloopt. Hij is namelijk behoorlijk eigenwijs en luistert niet goed naar waarschuwingen. Maar Geronimo is wel een dappere muis: ‘Hij doet net alsof hij niet bang is, dat is pas dapper!’

  Fantasia VI kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2012 in de categorie 6 tot en met 9 jaar. De Senaat sluit zich graag bij dit oordeel aan en bekroont namens de kinderen in Nederland Fantasia VI van Geronimo Stilton met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2012.

Genomineerd

 • Vivian den Hollander - Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering

  Rapport Vivian den Hollander:
  Spekkie en Sproet horen luid gegil op straat en zien hoe een meisje een auto wordt ingesleurd. Ze waarschuwen meteen de neef van Spekkie, Nelson, die bij de politie ziet. Nelson racet met loeiende sirene naar Spekkie en Sproet, maar het blijkt vals alarm te zijn: de ontvoering was onderdeel van een filmopname. Even later wordt hetzelfde meisje door een jongen tussen de kermiswagens meegesleurd, maar Spekkie en Sproet maken zich geen zorgen. Tot ze in de gaten krijgen dat er dit keer wel iets vreemds aan de hand is.

  Bij dit boek werd de Senaat helemaal op het verkeerde spoor gezet. De Senaatsleden dachten namelijk dat de tweede ontvoering ook nep zou zijn. Deze bleek echt en dat maakte het verhaal erg spannend en onvoorspelbaar!

  De reden van de ontvoering was erg mysterieus en goed uitgedacht. Sommige Senaatsleden vonden het boek, mede door de grote letters, vooral geschikt voor jongere kinderen. Andere Senaatsleden vonden het verhaal door de onderwerpen juist wel weer geschikt voor oudere kinderen.

  Over de kaft van het boek zijn de Senaatsleden erg te spreken. Die geeft namelijk niet teveel van het verhaal weg, waardoor je nog niet weet welke kant het verhaal op gaat. Lekker verrassend.
  Spekkie en Sproet en de vreemde ontvoering is een spannend verhaal dat je in verwarring brengt. Je weet niet meteen alles en dat is het leukste.

 • Paul van Loon - SuperDolfje

  Rapport Paul van Loon:
  Dolfje en Noura rennen ’s nachts als weerwolfjes samen door het bos, om te gaan spelen bij opa weerwolf. Op een dag hoort Dolfje iemand klagen en wenen, maar hij weet niet waar. De volgende dag verschijnt er een nieuwe jongen, Gregor, in de klas. Iedereen vindt deze jongen supercool, zelfs de meester. Hij speelt al snel de baas over iedereen. Maar Dolfje en Noura mogen van de nieuweling niet meedoen, omdat ze anders zijn dan de rest. En anders is niet goed. Hier zijn Dolfje en Noura erg ongelukkig over, totdat ze ontdekken waarom die nieuwe jongen zo vervelend doet…

  De Senaat kijkt steeds weer uit naar nieuwe boeken over Dolfje Weerwolfje. Toch vonden de Senaatsleden dat er in dit deel niet zo heel veel gebeurde. De Senaat vond het wel erg zielig dat Gregor door zijn vader geslagen werd. De Senaat heeft weer ontzettend moeten lachen om de gekke uitspraken van Leo.

  Wat de Senaat vooral opviel, waren de prachtige illustraties in dit boek. Er zijn geen witte pagina’s in dit boek, alle pagina’s zien er verschillend uit en passen goed bij het verhaal. In het begin was het wat verwarrend dat de teksten van Dolfje en Noura verschillend van kleur zijn. Als je dit eenmaal door hebt, maakt dat het lezen wel makkelijker.

  De Senaatsleden hadden verwacht dat Dolfje in dit boek een echte (vliegende) superheld zou zijn. Het viel een beetje tegen dat deze typische heldeneigenschappen ontbraken. Toch heeft Dolfje een dappere daad verricht door Gregor uit de handen van zijn gemene vader te redden.

  Superdolfje is volgens de Senaat een goed verhaal dat erg geschikt is om aan de hele klas voor te lezen!

 • Mirjam Oldenhave - Mees Kees gaat verhuizen

  Rapport Mirjam Oldenhave:
  In dit zesde deel over de leukste meester van Nederland, vindt de moeder van mees Kees dat het hoog tijd geworden is voor mees Kees dat hij op zichzelf gaat wonen. Alleen vindt mees Kees dit doodeng! Nu moet hij zelf koken, wassen en opruimen. Gelukkig voor de kinderen blijft mees Kees in de buurt en gelukkig voor mees Kees blijken de kinderen van groep 6B prima verhuizers, binnenhuisarchitecten, kook- en klusadviseurs te zijn. Tobias maakt zich alleen wat zorgen: kan mees Kees wel net zulke lekkere omeletjes bakken als zijn moeder?

  In Mees Kees gaat verhuizen gebeurt van alles.. Het verhaal is leuk en erg grappig. Vooral het stuk waarin mees Kees de kinderen meeneemt naar een pannenkoekenhuis om ze breuken te leren, vond de Senaat erg grappig.

  De Senaat vindt wel dat het boek het grote geheim van Sinterklaas een beetje verklapt. Als een jonger broertje of zusje dit boek wil lezen, moet je dus een smoesje verzinnen waarom ze dit boek beter niet kunnen lezen.

  De vorige boeken over mees Kees vonden de Senaatsleden wel ietsje leuker dan deze. Toch blijft dit boek één van hun favorieten. De tekeningen zien er mooi en kleurig uit en de voorkant vertelt al een beetje waar het verhaal over gaat. Daardoor wil je het boek graag lezen.

  Het is jammer dat het boek zo dun is: ‘dan heb je het zo snel uit!’. Kan de schrijver niet twee boeken in één keer uitgeven?

 • Janneke Schotveld - Superjuffie!

  Rapport Janneke Schotveld:
  Juf Josje lijkt een gewone juf, maar ze heeft een heel speciale gave. Ze kan dieren in nood om hulp horen roepen! Als ze een stukje krijt eet, verandert ze in Superjuffie. Superjuffie kan vliegen, draagt een blits groen pakje en heeft maar één doel: dieren redden. Ze probeert het geheim te houden voor de kinderen op school, maar dit lukt niet lang. Gelukkig verraden ze haar niet bij de strenge directeur.
  Op een dag ontdekt Superjuffie dat er vreemde dingen aan de hand zijn in de dierentuin. Zal het haar en de kinderen lukken de dieren op tijd te redden?

  ‘Superjuffie is niet normaal! Superjuffie is alles in één!’ aldus de lovende woorden van de Senaat. De Senaat vindt het erg leuk dat juf Josje met dieren kan praten en dat ze Superjuffie wordt als ze een krijtje eet. Het lijkt de Senaat wel lastig dat juf Josje niet voor de klas kan blijven staan als ze door een dier geroepen wordt en dat ze in het begin van het boek de dieren alleen kan helpen als zij om hulp vragen. Daarom is het handig dat ze later in het verhaal uit zichzelf Superjuffie kan worden en zo de hele dierentuin redt.

  Een van de grappigste momenten uit het boek is dat juf Josje water in de lade van haar bureau gooit en daar de eend in stopt, zodat meester Snor er niet achter komt dat juf Josje eigenlijk Superjuffie is.
  De Senaat vond het wel vreemd dat de directeur van de dierentuin opeens verdwenen was, maar ze hadden niet verwacht dat de nieuwe directrice zo´n slechterik was!

  De Senaat vond Superjuffie een alles-in-één boek: zielig, grappig en spannend! Daarom krijgt Superjuffie de Pluim van de Senaat!

  Details:
  Janneke Schotveld ontvangt voor haar boek Superjuffie de Pluim van de Senaat 2012.


Naar de overzichtspagina

Delen