Nederlandse Kinderjury 2013 categorie 6 t/m 9 jaar

Details:

Woensdag 19 juni 2013 maakt de senaat bekend welke kinderboeken de Prijs van de Nederlandse Kinderjury en de Pluim van de Senaat winnen.

Uitreikingsrapport:

Bij deze 26e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het achtste achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat bestaat uit totaal 12 kinderen, elk afkomstig uit één van de twaalf provincies in Nederland. Per leeftijdscategorie nemen er 6 kinderen deel aan de Senaatsvergadering die plaatsvond op zaterdag 15 juni 2013 te Amsterdam.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2013 voor de categorie 6 tot en met 9 jaar wordt gevormd door:
Siraadj Ajouaou
Rozemarijn Bouma
Boudewijn Bunt
Yorick IJsendoorn
Nynke de Jong
Fenne Stedema

Van woensdag 6 maart tot en met vrijdag 17 mei 2013 hebben alle kinderen in Nederland in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 en 10 t/m 12 kunnen stemmen op hun favoriete boek, verschenen in 2012. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft vervolgens de vijf genomineerde boeken gelezen, de boeken die de meeste stemmen kregen tijdens de stemperiode. In de Senaatsvergadering hebben bovengenoemde leden tezamen over de boeken gesproken en verwoord in dit juryrapport waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd.

Voor de leeftijdscategorie 6 tot en met 9 jaar werden de volgende boeken gelezen:

- Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip - Vivian den Hollander – Ploegsma
- Weerwolfnachtbaan - Paul van Loon - Leopold
- De wraak van Lorre - Tosca Menten - Van Goor
- Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra - Tosca Menten - Van Goor
- Fantasia VII - Geronimo Stilton - De Wakkere Muis

De Senaat heeft naast het schrijven van het juryrapport een extra bevoegdheid: de leden mogen zich uitspreken over welk van de genomineerde boeken zij het beste boek van het afgelopen jaar vinden. Dit boek krijgt een Pluim van de Senaat.Winnaar

 • Geronimo Stilton - Fantasia VII

  Fantasia wordt bedreigd door de Zwarte Parel Tovenaar: een boze tovenaar die na duizend jaar gevangenschap in de Duistere Draaikolk weer op vrije voeten is! Hij zet alles op alles om zeven kostbare talismannen, die hem een ongekende macht kunnen bezorgen, in zijn bezit te krijgen. Feeënkoningin Florina de Fleur aarzelt geen moment en besluit Geronimo opnieuw om hulp te vragen.

  De Senaat vindt Fantasia VII een echt avonturenboek. Er wordt van alles beleefd door Geronimo en de Senaatsleden zijn dan ook behoorlijk onder de indruk van hem. Ze zouden eigenlijk allemaal Geronimo wel willen zijn! Hoewel hij voor best veel dingen bang is, doet hij het allemaal toch. De Senaat vraagt zich wel af of hij deze dingen ook zou durven wanneer hij niet droomt.

  Het is leuk dat er zo veel fantasie in het boek zit. Sommige dingen kunnen natuurlijk helemaal niet en toch geloof je het. Dat is knap. Bijvoorbeeld dat Krap in zijn schelp een heel groot huis heeft. En dat een muis, Geronimo, daar gewoon in past. Maar hoe je van een muis een omelet kan maken, dat snappen de Senaatsleden dan weer niet!

  Erg gelachen hebben ze ook om Kraps woordgebruik. Bijvoorbeeld om de zin ?Sorry dinges, ik moet mijn tante dinges dingesen. Geen ding te verliezen!?. Of om kleine woordgrapjes, zoals op het certificaat voor de ?on-aard-igste? aardmannetjes van heel Fantasia. Daarnaast blijven de geurbladzijdes en de 3D-pagina?s heel speciaal aan dit boek, dat onderscheidt het van andere boeken. Helemaal toen één van de Senaatsleden er achter kwam dat alleen in Nederland de 3Dpagina?s zijn toegevoegd. ?Dat is echt een pluspunt voor Nederland?.

  Het boek is makkelijk en snel uit te lezen. Vooral als je de andere delen al kent. Of dat een goed of een slecht punt is, daarover verschilde de Senaat van mening. Één Senaatslid vond ?het boek wel dik, maar het verhaal erg klein?. Hetzelfde geldt voor de speciale letters in het boek: leidt dit nu af, of is het juist leuk omdat het zo origineel is?
  In ieder geval heeft één van de Senaatsleden al haar vrienden aangeraden om op dit boek te stemmen.

  Fantasia VII kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2013 in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en bekroont namens de kinderen in Nederland Fantasia VII van Geronimo Stilton met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2013.Genomineerd

 • Vivian den Hollander - Spekkie en Sproet

  Rapport Vivian den Hollander:
  Speurders Spekkie en Sproet gaan naar de bruiloft van Spekkies nicht. Het feest wordt gehouden op een groot schip dat vele wereldzeeën heeft bevaren, en er lopen mensen uit alle hoeken van de wereld rond. De bruid draagt een kostbare tiara, met diamantjes erop. Maar ineens is de tiara verdwenen! Spekkie en Sproet gaan op zoek naar de tiara en opeens lijkt iedereen wel verdacht.

  De Senaat vindt dit een spannend boek dat als een echte detective leest. Iedereen op de boot is verdacht. Bijna alle personages kunnen de tiara hebben gestolen. Zelfs neef Nelson wordt héél even verdacht. Dit zorgt er allemaal voor dat je aandacht bij het verhaal blijft en je benieuwd bent naar het einde.

  Hoewel er niet heel veel grapjes in het boek zitten moest de Senaat erg lachen om de zin “Vooruit, even een time-out”. Terwijl ze eigenlijk veel te druk met zoeken zijn en hier helemaal geen tijd voor hebben, móet Sproet even uitrusten.

  Het einde is zo verrassend dat het hier niet verklapt gaat worden. Slim vinden de Senaatsleden de truc van Nelson: door de tiara te verwisselen voor een nep tiara zorgt hij er voor dat alles toch nog goed komt.

  Van de Senaat had het verhaal wat langer mogen zijn. Ze beseffen wel dat de lengte het boek juist bij de jongere lezers populair maakt. Wat de Senaatsleden helemaal mooi vinden is dat de boot waarop het verhaal zich afspeelt echt bestaat. Dat maakt het verhaal voor hen heel geloofwaardig. Ze denken zelfs dat ook de rest van het verhaal wel eens echt gebeurd zou kunnen zijn.

  Door het vele aantal stemmen op Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip van Vivian den Hollander, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en Tipt daarmee Spekkie en Sproet. Raadsels op het cruise-schip aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben.

 • Paul van Loon - Weerwolfnachtbaan

  Rapport Paul van Loon:
  Dolfje en Noura gaan op schoolreisje naar de Efteling. Als ze net in de bus terug naar school zitten gebeurt er iets vreemds.Terug bij school blijkt Noura opeens weg! Dolfje gaat meteen terug naar de Efteling, samen met opa Weerwolf, Leo en Timmie. In de Efteling ontdekken ze dat zeven heksen de Nacht van de Macht van Acht vieren, waarbij Noura geofferd moet worden om de achtste heks weer tot leven te brengen.

  Bijna ieder Senaatslid zou wel één van de hoofdpersonen uit dit boek willen zijn. Bijvoorbeeld Dolfje, omdat hij zo veel avonturen mee maakt. Of Duim, omdat hij zo ontzettend dapper is en alle sprookjes uit zijn hoofd kent. Een ander Senaatslid was weer liever Noura, want “wie wil er nu niet gevangen in een net zitten?”.

  De Senaat vindt vooral de afwisseling tussen de hoofdstukken erg goed. Wanneer je Dolfje en Timmie volgt zit je op het puntje van je stoel, zo spannend is het. Wanneer je opa Weerwolf en Leo volgt lig je juist dubbel van het lachen, Leo doet zo veel gekke dingen. Zo wil hij steeds in de achtbaan en vergeet hij telkens dat ze Noura moeten zoeken. Ook zijn manier van praten werkt de Senaatsleden op hun lachspieren. Het boek wordt nergens écht eng en dat mag juist wel van de Senaat. Iets meer spanning kunnen de lezers heus wel aan.

  Dat het verhaal zich in de Efteling afspeelt is bijzonder. Voor de Senaatsleden die daar al eens geweest zijn gold dat ze tijdens het lezen allerlei dingen herkenden en dat is leuk. De Senaatsleden die er nog niet zijn geweest willen er nu erg graag naar toe, zo goed heeft Paul van Loon het beschreven.

  Een beetje twijfel was er over het tot leven komen van alle Efteling figuren. Maakt dat het boek wel geloofwaardig vraagt de Senaat zich af? Hoe dan ook, juist deze fantasiefiguren zorgen ervoor dat het verhaal zo in de smaak valt. Want stel dat het gewoon over een paar mannen ging die Noura ontvoerd hadden, dan was dat lang zo leuk niet geweest!

  Door het vele aantal stemmen op Weerwolfnachtbaan van Paul van Loon, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en Tipt daarmee Weerwolfnachtbaan aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben.

 • Tosca Menten - De wraak van Lorre

  Rapport Tosca Menten:
  Op een dag komt bij het huis van Jop een groene papegaai aanvliegen. Tot ieders stomme verbazing heeft het beest een houten poot en kan hij prachtig opera-achtig zingen. Jop sluit vriendschap met deze rare vogel, maar er zijn kapers op de kust. Een uitgekookte platenbaas wil Lorre hebben, platen met hem opnemen en heel veel geld verdienen. Hij is bereid goed te betalen, maar Jop wil Lorre liever zelf houden. Dan lijkt Lorre ineens van de aardbodem verdwenen.

  Bij dit boek schater je van het lachen volgens de Senaat. Sommige Senaatsleden lagen zelfs om de seconde in een deuk. Soms zit hem dat in de woordgrapjes, maar vaak ook in de gebeurtenissen. Bijvoorbeeld het moment waarop Elsie een paar eieren op haar kop krijgt. Behalve grappig is het boek ook spannend en soms zielig, zoals bij het kortwieken van Lorre. Juist de combinatie van deze elementen maakt dat de Senaat het een goed boek vindt.

  Wat de Senaat erg sterk vindt zijn de samenvattende zinnen aan het einde van ieder hoofdstuk ?Zo wil je dat mama terug is en zo kan ze beter nog even weg blijven?. Een goede vondst. Heel speciaal vinden de Senaatsleden dat de tekeningen allemaal in het groen zijn, omdat Lorre ook groen is. Het slotstuk is de kroon op het boek. Daar komt alles samen en wordt de titel van het boek De wraak van Lorre helemaal waargemaakt.

  De wraak van Lorre is een boek dat je na de eerste keer graag vaker leest. En bij iedere keer lezen ontdek je nieuwe dingen. Daarom krijgt De wraak van Lorre van Tosca Menten de Pluim van de Senaat 2013 in de categorie 6 t/m 9 jaar.

  Details:
  Tosca Menten ontvangt voor de Wraak van Lorre de Pluim van de Senaat 2013.


 • Tosca Menten - Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra

  Rapport Tosca Menten:
  De klas van Dummie en Goos mag meedoen met een optocht! Op aanwijzing van Dummie maken ze met z'n allen een prachtige wagen over Egypte. Maar tijdens de optocht gooit AnnaLies roet in het eten. Er gebeurt iets verschrikkelijks en Dummie moet vluchten. Niemand weet waar hij is. Goos, Klaas en Ebbie zijn radeloos. Waar kan Dummie zijn? Wie zal hem vinden?

  Volgens de Senaat is Tosca Menten een hele goede auteur. Al haar boeken zijn grappig en spannend en dat geldt ook weer voor dit deel uit de Dummie de mummie-reeks. Er gebeuren in dit verhaal ontzettend veel gekke dingen. De Senaat heeft vooral gelachen om de aanhoudende ruzies tussen Dummie en Anna-Lies. Zo smeert Dummie op een gegeven moment ezelpoep op het zadel van Anna-Lies terwijl ze een witte broek aan heeft! Ook alle zelf bedachte woorden zorgden voor grote hilariteit.

  De Senaat leeft in dit boek heel erg mee met Goos. Hij probeert zo goed mogelijk voor Dummie te zorgen, maar dan hebben Ebbie en Dummie opeens een geheim samen! De Senaatsleden snappen wel dat Goos een beetje jaloers is.

  Met wie ze nog meer een beetje medelijden hebben is de chauffeur van de vrachtwagen, Rudie van Houten. Hij is dezelfde chauffeur als degene waarbij in het eerste boek Dummie van de vrachtwagen valt. Wanneer hij in dit deel wéér een mummie ziet krijgt hij bijna een hartaanval. Dat is zielig en grappig tegelijkertijd. Goed bedacht dat een personage uit een eerder boek weer terugkomtin dit deel.

  Door het vele aantal stemmen op Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra van Tosca Menten, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en Tipt daarmee Dummie de mummie en het masker van Sebek-Ra aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben.

Naar de overzichtspagina

Delen