Nederlandse Kinderjury 2014 categorie 10 t/m 12 jaar

Ga direct naar

Uitreikingsrapport:

Juryrapport categorie 10 t/m 12 jaar van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2014:

Bij deze 27e editie van de Nederlandse Kinderjury verschijnt voor het negende achtereenvolgende jaar een juryrapport. Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat bestaat uit totaal twaalf kinderen, elk afkomstig uit één van de twaalf provincies in Nederland. Per leeftijdscategorie nemen er zes kinderen deel aan de Senaatsvergadering die plaatsvond op zaterdag 14 juni 2014 te Den Haag.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2014 voor de categorie 10 tot en met 12 jaar wordt gevormd door:
Kim de Bruijn
Eke Hornstra
Jarno Kint
Carmen Lenting
Jonna van Liempt
Syb Wolfs

Van woensdag 5 maart tot en met woensdag 14 mei 2014 hebben alle kinderen in Nederland in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 en 10 t/m 12 kunnen stemmen op hun favoriete boek, dat is verschenen in 2013. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft vervolgens de vijf genomineerde boeken gelezen, de boeken die de meeste stemmen kregen tijdens de stemperiode. In de Senaatsvergadering hebben bovengenoemde leden tezamen over de boeken gesproken en verwoord in dit juryrapport waarom juist deze boeken zo worden gewaardeerd.

Voor de leeftijdscategorie 10 tot en met 12 jaar werden de volgende boeken gelezen:

- De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen - Andy Griffiths, Terry Denton - Lannoo
- Leven van een loser. Zwaar de klos! - Jeff Kinney - De Fontein
- Heartbreak Hotel door IzzyLove - Manon Sikkel - Moon
- 100% Coco. Dagboek van een modeblogger - Niki Smit - De Fontein
- Stapelverliefd - Maren Stoffels – Leopold

De Senaat heeft naast het schrijven van het juryrapport een extra bevoegdheid: de leden mogen zich uitspreken over welk van de genomineerde boeken zij het beste boek van het afgelopen jaar vinden. Dit boek krijgt de Pluim van de Senaat.Winnaar

 • Niki Smit - 100% Coco

  Coco droomt ervan een beroemd stijlicoon te worden, maar op haar nieuwe school wordt ze om haar kleren Coco de Clown genoemd. Om niet gepest te worden draagt ze in plaats van haar panterprintjasjes en glittersokken daarom maar saaie spijkerbroeken. Haar opvallende outfits plaatst ze wel op haar modeblog, maar niemand mag weten dat zij achter deze blog schuilgaat.

  Wat 100% Coco zo bijzonder maakt volgens de Senaat is dat het voor veel meisjes heel herkenbaar is. Veel meisje houden van mode, ze herkennen de moderne (meisjes)taal en kunnen zich verplaatsen in Coco. Maar het gaat niet alleen maar over mode, ook over een aantal belangrijke onderwerpen.

  De jongens uit de Senaat hadden het lezen van dit boek in eerste instantie tot het laatst uitgesteld. Een roze boek over meisjes en mode?! Maar ook zij moesten na het lezen beamen dat het in dit boek over veel meer dan alleen dat gaat. Het boek sluit erg aan bij het dagelijks leven van de Senaatsleden en thema‟s als pesten en jezelf (durven) zijn komen hen bekend voor. Een mooie tekst in het boek vonden de Senaatsleden: „Wees jezelf, er zijn genoeg anderen‟.

  Voor de jongens was het soms wel moeilijk om zich in de hoofdpersoon te verplaatsen. Eén van de jongens dacht wel dat hij misschien wat op Bruno leek. “Omdat Bruno voor de schoolkrant schrijft houdt hij waarschijnlijk ook wel van lezen.”

  Hoewel er in het boek best zielige onderwerpen besproken worden, zoals dat Coco weinig vriendinnen heeft en dat ze gepest wordt, viel er gelukkig ook veel te lachen! Bijzonder vond de Senaat dat Niki Smit sommige dingen uit haar eigen leven er in heeft verwerkt: zij werd vroeger bijvoorbeeld eveneens clowntje genoemd.

  Het is spannend om over het dubbelleven van Coco te lezen. Je bent tot het einde toe benieuwd hoe het af zal lopen. Zou Coco ontdekt worden, vraag je je steeds af. Gelukkig weten de Senaatsleden al dat er een vervolg komt.

  100% Coco. Dagboek van een modeblogger kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2014 in de categorie 10 t/m 12 jaar.

  De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en bekroont namens de kinderen in Nederland 100% Coco. Dagboek van een modeblogger van Niki Smit met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2014.Genomineerd

 • Andy Griffiths - De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen

  Rapport Andy Griffiths:
  Dit boek gaat over Andy en Terry, schrijver en tekenaar. Ze wonen samen in een boomhut van dertien verdiepingen. Samen maken ze boeken, maar hun uitgever vindt dat het nieuwe boek veel te lang op zich laat wachten. Ze krijgen een deadline: de volgende dag moet het manuscript worden ingeleverd. De twee gaan aan de slag, maar er gebeuren telkens rare dingen waardoor ze worden afgeleid.

  Een fantasievol boek waar héél erg veel in gebeurt, zo concludeert de Senaat. Het einde van het verhaal is gewoon niet te voorspellen, zoveel gekke dingen gebeuren er. Dat het verhaal alle kanten op vloog was leuk en knap bedacht, maar voor een aantal Senaatsleden ook een minpuntje. Zij zouden liever één duidelijk verhaal met één groot probleem lezen, dan zoveel kleine problemen die telkens weer opgelost moeten worden.

  Een leuk detail vond de Senaat dat de hoofdpersonen en de schrijvers hetzelfde zijn. Ze hebben hun eigen leven als inspiratie genomen en dat is knap.

  De schrijvers proberen vooral om je aan het lachen te krijgen, en dat lukte. De zinnen in het boek waren stuk voor stuk grappig. Over de illustraties en strips in het boek waren de meningen verdeeld. Het waren er best veel, en soms waren deze een beetje onnodig volgens een deel van de Senaat, zij hadden liever meer tekst gezien. Voor één van de Senaatsleden was dit juist erg handig, door zijn dyslexie zijn stripachtige tekeningen juist erg prettig om te lezen. Wel waren ze het er over eens dat de stijl van de tekeningen, grof geschetst, een beetje zoals kinderen het doen, heel goed past bij het boek.

  Door het grote aantal stemmen op De w aanzinnige boomhut van 13 verdiepingen van Terry Denton en Andy Griffiths, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 10 t/m 12 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en tipt daarmee De w aanzinnige boomhut van 13 verdiepingen aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben. • Jeff Kinney - Het leven van een loser 1

  Rapport Jeff Kinney:
  Voor het schoolfeest is Bram op zoek naar een danspartner, een meisje dus! Helaas heeft zijn eerste keus iemand anders op het oog. Hij vreest ernstig als enige over te blijven, maar gelukkig – schrale troost – staat zijn beste vriend Theo er even beroerd voor. Thuis is het ook al geen pretje: Brams zakelijk mislukte en totaal berooide oom logeert bij hen. En die gaat Bram ook nog eens adviseren over vrouwen.

  De Senaatsleden hoopten al dat dit boek genomineerd zou worden. Ze noemden dit boek eigenlijk een perfecte combinatie van 100% Coco en De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. In Het leven van een loser is er precies de goede verhouding tussen de verhaallijn, de dagboekvorm en de tekeningen gevonden.

  De Senaat vond het een mooi afgerond verhaal met herkenbare thema’s. Er komen veel dingen in voor die de Senaatsleden zelf ook mee zouden kunnen maken. „Menselijke problemen‟, noemde een van de leden het.

  Het stuk over Bram als hij nog in de buik van zijn moeder zit vond de Senaat erg grappig. Maar bovenal slim bedacht: je hoeft op deze manier niet alle delen te lezen om toch alles te begrijpen.

  De grappen vond de Senaat erg goed: de droge humor wordt erg gewaardeerd. Juist omdat je er soms wat langer over na moet denken.

  Het is een boek dat je door en door kunt blijven lezen. Een Senaatslid had zelfs helemaal geen opmerkingen over dit boek: “Het klinkt raar, maar alles wat in het boek staat vind ik leuk”.

  Door het vele aantal stemmen op Het leven van een loser. Zwaar de klos! van Jeff Kinney, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 10 t/m 12 jaar.

  De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en tipt daarmee Het leven van een loser. Z aar de klos! aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben.

 • Manon Sikkel - Heartbreak Hotel door IzzyLove

  Rapport Manon Sikkel:
  Isa's vroegere vriendje Tristan nodigt Isa uit om hem op zijn tijdelijk adres, het Heartbreak Hotel, te komen opzoeken. Zij is nog steeds verliefd op hem dus komt maar al te graag! Tristan heeft helaas alleen maar oog voor een ander meisje. En er is nog een probleem: Isa staat op het punt om naar de andere kant van de wereld te verhuizen.

  De Senaat heeft met veel plezier Heartbreak Hotel door IzzyLove gelezen. Voor een aantal Senaatsleden bleek Manon Sikkel zelfs één van hun favoriete schrijvers te zijn. De Senaatsleden die de andere delen in de serie hadden gelezen moesten wel toegeven dat die boeken wat meer pit hadden en vaak wat spannender waren. Daar wilde je écht de hele dag blijven doorlezen. Ook vonden de jongens dit, anders dan het vorige boek, meer een boek voor meiden.

  Toch was in dit boek de spanning weer goed opgebouwd. Het is echt zo‟n boek waarvan het verhaal zich als een film in je hoofd afspeelt. Dat kwam volgens de Senaat mede door het taalgebruik: alles werd heel beeldend en realistisch beschreven. En je bent erg benieuwd of Isa wer verkering met Tristan krijgt.

  Daarnaast vond de Senaat het bijzonder grappig. De grappige bijnamen en gek bedachte woorden zoals: tamatoepiekanakakkinagganogwat en de stinkhobbelbus. En het stukje over de aardvrouw en Speesman Spoek werkte op de lachspieren. Ook om de personages die in het hotel verbleven moest de Senaat lachen. Soms wekten ze echter andere gevoelens op, zoals de vrouw die kinderen afschuwelijk vind en Isa een klein, dom meisje noemt.

  Eén van de Senaatsleden vergeleek het verhaal met een achtbaan: het wordt rustig opgebouwd, en naar het einde toe gebeurt er opeens van alles. Dat konden ze allemaal zeer waarderen.

  Door het vele aantal stemmen op Heartbreak Hotel door IzzyLove van Manon Sikkel, behoort dit boek tot de top 5 beste boeken van Nederland in de categorie 10 t/m 12 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en tipt daarmee Heartbreak Hotel door IzzyLove aan alle kinderen in Nederland die dit boek nog niet gelezen hebben. • Maren Stoffels - Stapelverliefd

  Rapport Maren Stoffels:
  De hoofdpersoon in dit boek, Liv, kan goed zingen en wil graag zangeres worden. Ze woont samen met haar vader die haar om het minste of geringste slaat, maar vooral als ze zingt. Dus zingt ze in het geheim. Als ze op school Emil ontmoet wordt alles anders. Daar ontdekt ze dat Emil gitaar speelt en dat zijn vader zingt in de keuken. Zo‟n vader wil zij ook, dus verzint ze allerlei leugens rond haar eigen vader. Emil geeft haar op om op het schoolfeest te zingen, maar dat mag haar vader natuurlijk niet weten. Als hij er wel achter komt loopt alles uit de hand.

  De omslag en de titel van dit boek vonden de Senaatsleden beide erg misleidend. Zowel de titel Stapelverliefd als de kleurige illustraties deden hen denken dat het hier om een „enorm‟ meisjesboek zou gaan. Het gaat echter om een boek met een gevoelig thema, dat ook bij de jongens in de smaak viel.

  De Senaatsleden vonden het onderwerp, mishandeling, knap besproken. Want hoewel het een serieuze zaak is, en in het echt ook veel voorkomt, komen er erg veel leuke dingen voor in het boek.

  De Senaatsleden konden zich erg goed inleven in de personages. Het was soms bijna alsof je er zelf bij was op het moment dat er iets gebeurde. De angst die Liv voor haar vader had voelde je gewoon zelf. En ook de teleurstelling dat ze niet kon zingen op het feest. Knap vond de Senaat ook dat je bijna iedereen in het verhaal wel kan begrijpen, zelfs de vader die Liv mishandelt. Hij zat vol met verdriet over zijn overleden vrouw. Weinig begrip hadden ze alleen voor pestkop Sacha.

  Ze snapten daarnaast niet allemaal waarom Liv niet eerder hulp zocht. Volgens de Senaat had ze het veel eerder aan iemand moeten vertellen. Mooi is dat Liv en haar vader aan het einde wél hulp krijgen om er samen uit te komen.

  Iedereen uit de Senaat zou dit boek willen aanraden aan hun vriendjes of vriendinnen. Het is een heftig boek, maar ook heel mooi. Daarom krijgt Stapelverliefd van Maren Stoffels de Pluim van de Senaat 2014 in de categorie 10 t/m 12 jaar.  Details:
  Maren Stoffels ontvangt voor Stapelverliefd de Pluim van de Senaat in de categorie 10 t/m 12 jaar.


Naar de overzichtspagina

Delen