Nederlandse Kinderjury 2017 categorie 6 t/m 9 jaar

Ga direct naar

Uitreikingsrapport:

Juryrapport Nederlandse Kinderjury 2017 categorie 6 t/m 9 jaar:
van de Senaat namens de Nederlandse Kinderjury 2017

Dit juryrapport is opgesteld door de Senaat van de Nederlandse Kinderjury. De Senaat bestaat uit twaalf kinderen, elk afkomstig uit één van de twaalf provincies in Nederland. Per leeftijdscategorie nemen er zes kinderen deel aan de Senaatsvergadering die plaatsvond op woensdag 24 mei 2017 op het kantoor van de Stichting CPNB te Amsterdam.

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2017 voor de categorie 6 t/m 9 jaar bestaat uit Sofie ten Berge, Giada Engelen, Kaj Lucca Gerbrandy, Ido Kootstra, Gijs van Weelden en Jasmijn Vishnudatt.

Van woensdag 8 maart tot en met woensdag 19 april 2017 hebben alle kinderen in Nederland in de leeftijdscategorie 6 t/m 9 en 10 t/m 12 jaar kunnen stemmen op hun favoriete boek dat is verschenen in 2016. De Senaat van de Nederlandse Kinderjury heeft vervolgens de Top 5 gelezen, de vijf boeken die de meeste stemmen kregen tijdens de stemperiode. In de Senaatsvergadering hebben bovengenoemde leden tezamen over de boeken gesproken. In dit juryrapport wordt aangegeven waarom juist deze boeken worden gewaardeerd door de kinderen van Nederland.

Voor de leeftijdscategorie 6 t/m 9 jaar zijn de volgende boeken genomineerd:

De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre - Marte Jongbloed - Uitgeverij Luitingh-Sijthoff
De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen - Andy Griffiths & Terry Denton - Uitgeverij Lannoo
Dolfje Weerwolfje. MaanMysterie - Paul van Loon - Uitgeverij Leopold
Fantasia XI. De duistere driemaster - Geronimo Stilton - Uitgeverij De Wakkere Muis
Siem Subliem en het ei van Jannes - Tosca Menten - Uitgeverij Van Goor

Een van deze vijf boeken wint de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Het winnende boek is het boek waarop het meest is gestemd. De Senaat heeft naast het schrijven van het juryrapport een extra bevoegdheid: de twaalf leden mogen uitspreken welk van de genomineerde boeken zij als vakjury van de Nederlandse Kinderjury het beste boek van 2017 vinden. Dit boek krijgt de Pluim van de Senaat.Winnaar

 • Andy Griffiths - De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen

  Mooie zin: “Al snel hebben we het meest verbazingwekkende prehistorische meerschuimpoelzonnescherm-van-65-verdiepingen gebouwd dat je ooit hebt gezien.” (Pagina 126)

  De boeken over de waanzinnige boomhut zijn altijd erg leuk! Er zitten heel veel grapjes in, veel zelfbedachte woorden, maar vooral de nieuwsflashes onder aan de bladzijde (over het verhaal zelf!) zijn heel grappig. Op pagina 164 staat bijvoorbeeld “Boekennieuws: je hebt zojuist bladzijde 164 bereikt.” De Senaat vindt het erg grappig dat Terry en Andy zelf de hoofdpersonen van het verhaal zijn. Dat zie je niet zo vaak in andere boeken. Ze maken veel gemene grapjes over elkaar. Zo noemt Andy Terry in het boek vaak een uilskuiken.

  De tekst staat boordevol leuke woordgrapjes zoals: ‘Zonnig, met kans op zon.’, ‘De slurfinator’ en ‘de toekomst van de toekomst’. Behalve leesplezier levert het de Senaat ook stof tot denken op, want wat is de toekomst van de toekomst? De illustraties passen heel goed bij het verhaal.

  De Senaat vindt het grappig dat de boom steeds 13 verdiepingen hoger wordt en dat het aantal pagina’s ook steeds met dertien toeneemt. Voor sommige Senaatsleden was dit boek over de waanzinnige boomhut het eerste boek dat zij van deze schrijvers hebben gelezen en het smaakt absoluut naar meer.

  Op school zijn de boeken over de waanzinnige boomhut zo populair dat je ze tijdig moet reserveren in de schoolbibliotheek. Leerlingen tippen het boek veelvuldig aan elkaar. De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2017 in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en bekroont namens de kinderen in Nederland De waanzinnige boomhut van 65 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2017.Genomineerd

 • Marte Jongbloed - De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre

  Rapport Marte Jongbloed:
  Mooie zin: ‘Het gaat erom dat je Herre niet bij alles wat hij wil doen kunt tegenhouden, Silke.’ (Pagina 258)

  De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre is een boek boordevol avonturen. De Senaat is erg vindt het leuk dat er meerdere avonturen in dit verhaal worden beschreven en dat het niet één groot avontuur is. Herres vader is een paar jaar geleden verdwenen tijdens een expeditie op de Noordpool. Zijn moeder is doodsbang dat ze Herre ook kwijtraakt en daarom mag Herre niet naar zwemfeestjes of touwklimmen tijdens de gymles. De Senaat vindt het heel erg leuk dat Herre toch van alles beleeft terwijl het eigenlijk niet mag. Het boek is avontuurlijk en zit vol fantasie.

  Het spannendste stuk uit het boek was het redden van de hond, Joep. Herre is met zijn vriendinnetje Mint in het park aan het skateboarden als ze een man tegenkomen die op zoek is naar Joep. Als Mint met Joep vastzit in een groot waterrad komen ze er pas achter dat Joep een hondje is. Herre moet snel handelen want het rad gaat langzaam draaien terwijl Mint (die met een hand het hondje vasthoudt) er nog aan hangt. Dat was een heel onverwacht en spannend moment in het boek. Het boek is ook heel grappig omdat de moeder van Herre helemaal niets merkt van de avonturen die Herre en meneer Teunissen beleven. Een voorzichtige moeder is voor de Senaatsleden ook herkenbaar, daardoor kan je je goed in Herre verplaatsen. Een origineel en pakkend verhaal met een herkenbare en moedige hoofdpersoon die eigenlijk niets mag, maar het toch doet.

  De Senaat heeft vernomen dat er nog een vervolg komt op dit verhaal en zij kijken dan ook enorm uit naar het tweede deel. De Senaat is vooral heel benieuwd of Herre zijn vader ooit nog zal vinden.

  Van alle genomineerde boeken vonden de Senaatsleden dit boek het best geschreven en ze kennen dan ook graag de Pluim van de Senaat 2017 in de categorie 6 t/m 9 jaar toe aan De (niet zo) rampzalige avonturen van Herre.

  Details:
  Marte Jongbloed wint met De (niet zo)rampzalige avonturen van Herre de Pluim van de Senaat.


 • Paul van Loon - MaanMysterie

  Rapport Paul van Loon:
  Mooie zin: ‘Heksen, geksen, sneksen of wat het ook zijn Ma laat zich door niemand kisten als ze boos is.’ (pagina 156)

  De Senaat vindt Dolfje Weerwolfje. MaanMysterie mooi geschreven. De verhouding tussen tekst en beeld is erg prettig. De illustraties ondersteunen het verhaal en zijn niet overheersend. De Senaat vindt dit boek vooral een aanrader voor de jongere kinderen uit deze leeftijdscategorie. Door de korte zinnen is het verhaal makkelijk te lezen.

  Het boek is ook wel een beetje griezelig, omdat iedereen wordt betoverd en het niet duidelijk is hoe dat kan. Waarom is opa opeens verliefd op de geheimzinnige dame met de donkere sluier die naar bloemen ruikt? Het is mooi dat iedereen door de betovering “knalverliefdig” wordt. Als de betovering voorbij is, blijft de echte liefde toch bestaan. De Senaatsleden zouden het leuk vinden als er een vervolg kwam op dit boek. De boeken over Dolfje Weerwolfje zijn altijd erg leuk om te lezen. Omdat er al veel boeken verschenen zijn, hebben ze iets vertrouwds. Het is jammer dat de verhalen daardoor soms wat minder verassend voelen, want ze zijn wel heel leuk. De Senaatsleden wilden MaanMysterie maar wat graag uitlezen omdat ze heel erg benieuwd waren naar de afloop van het verhaal.

  Het zou leuk zijn als dit boek in de klas wordt voorgelezen zodat ook andere klasgenoten het verhaal kunnen horen. De juf of meester moet dan wel de illustraties laten zien want deze passen heel goed bij het verhaal en beelden op een mooie manier uit wat er gebeurt.

  Door het grote aantal stemmen op Dolfje Weerwolfje. MaanMysterie van Paul van Loon behoort dit boek tot de Top 5 favoriete boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel. • Tosca Menten - Siem Subliem en het ei van Jannes

  Rapport Tosca Menten:
  Mooie zin “Zo komt het zoals het komt en zo komen de komkommers ook nog.” (pagina 144) en “Kakels mirakels het boek is uit” (pagina 188)

  Het enthousiasme spat van de Senaatsleden af bij Siem Subliem en het ei van Jannes. Het boek lijkt op De wraak van Knor maar gaat nu over struisvogels. Het valt de Senaat op dat Tosca Menten bijzondere dieren kiest voor haar boeken. Hierin maakt ze een originele keuze.

  Het boek bevat voldoende illustraties en de lettergrootte is precies goed. Het is leuk dat sommige woorden blauw zijn in de tekst. Er zit genoeg fantasie in het verhaal en de korte gezegden in de geïllustreerde vakjes vallen in de smaak. Ook is het grappig dat het boek begint met hoofdstuk 0 en dat er steeds een nieuw hoofdstuk 0 volgt. Een ander element dat de Senaat op is gevallen, zijn de zinnen waarmee de hoofdstukken worden afgesloten, die zijn steeds mooi of grappig, maar altijd origineel.

  De Senaatsleden verwijzen ook veelvuldig naar Dummie de mummie. De boeken over Dummie zijn bij alle Senaatsleden bekend. Het merendeel vindt Siem Subliem en het ei van Jannes net zo leuk, maar toch zijn er ook twee Senaatsleden die het boek nog veel leuker vinden dan de Dummie-boeken. Het is erg knap dat Tosca Menten steeds weer met leuke nieuwe boeken komt. Siem Subliem is ook erg populair bij boekbesprekingen op school: iedereen wil zijn of haar spreekbeurt over dit boek doen.

  Door het grote aantal stemmen op Siem Subliem en het ei van Jannes van Tosca Menten behoort dit boek tot de Top 5 favoriete boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel. • Geronimo Stilton - Fantasia XI

  Rapport Geronimo Stilton:
  Mooie zin: ‘Omdat je het vraagt ridder, zal ik je vertellen hoe ik heet…Melisandra, de prinses van de Vanillefeeën! Je bent in Fantasia en dit is de Betoverde Lagune’ (Pagina 51)

  Over Fantasia XI. De duistere driemaster liepen de meningen bij de Senaatsleden uiteen. De één vindt het fantastisch en verslindt werkelijk alle delen, de ander heeft een klein beetje moeite met het volgen van het verhaal.

  De boeken over Fantasia blinken uit in de hoeveelheid extra’s: 3d, geurpagina’s en een grote hoeveelheid plaatjes verleiden je steeds verder in de wereld van Fantasia. Deze extra’s zijn erg cool. Geronimo beleeft spannende avonturen en hij komt veel problemen tegen die hij gaandeweg allemaal weet op te lossen. De Senaatsleden die het moeilijker vinden om het verhaal te volgen, geven aan dat dit komt door de verschillende lettertypes en lettergroottes. Dit leest minder prettig en leidt af van het verhaal.

  De illustraties zijn erg kleurrijk en ook in de tekst krijgen letters verschillende kleuren en formaten, dit past wel in het fantasierijke verhaal van Geronimo, wat allemaal begint op het gekostumeerde bal. Er wordt heel mooi verbeeld hoe de zwevende koets door libellen door de poort van de eeuwige winter wordt getrokken. Een boek dat je in werelden brengt waar je in het echt nooit zou kunnen komen.

  Door het grote aantal stemmen op Fantasia XI. De duistere driemaster van Geronimo Stilton behoort dit boek tot de Top 5 favoriete boeken van Nederland in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel.Naar de overzichtspagina

Delen