Nederlandse Kinderjury 2018 categorie 6 t/m 9 jaar

Ga direct naar

Details:

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury 2018 voor de categorie 6 t/m 9 jaar bestond uit Mila Ashruf, Aimée Neira Ashruf, Isis van Vlijmen, Stefan Reins, Nils Terpstra en Oscar van Elswijk.


Winnaar

Rapport:
De Senaat kende de serie van De waanzinnige boomhut natuurlijk, en dit deel stelde niet teleur. Er zijn weer 13 verdiepingen op de boomhut gebouwd! De boomhut heeft nu een carwash, een combineermachine, een Andystad, een Terrystad, een krabbelatorium, een stadion voor alle soorten balsporten, een zwaar beveiligde aardappelchipsopslagruimte en een openluchtbioscoop. De Senaat vond het boek goed geschreven en vond de illustraties erg mooi. Vooral het omslag sprak erg tot de verbeelding. De Senaat vond het dan ook jammer dat de illustraties in het boek in zwart-wit waren.

De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen is een erg grappig boek en leest dankzij de illustraties en de heldere zinnen als een trein en de Senaat vond het dan ook jammer dat het zo snel uit was.
Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Superleuk! Alle boomhut-boeken zijn goed.” “Heel mooie plaatjes! Jammer dat ze zwart-wit zijn.” “Waanzinnig!”

De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen kreeg de meeste stemmen van de Nederlandse Kinderjury 2018 in de categorie 6 t/m 9 jaar. De Senaat sluit zich graag aan bij dit oordeel en bekroont namens de kinderen in Nederland De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen van Andy Griffiths en Terry Denton met de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018.

Genomineerd

 • Marte Jongbloed - De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre

  Rapport Marte Jongbloed:
  De Senaat heeft genoten van De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre. Humor en spanning wisselen elkaar telkens af in het boek waardoor het nooit saai of voorspelbaar is. De moeder van Herre is in de ban van Wallis, maar Herre vertrouwt hem voor geen cent. Herre heeft liever haar eigen vader, maar moet naar de Noordpool om hem te vinden. Dat houdt Herre niet tegen en hij begint aan een gevaarlijke zoektocht.
  De Senaat vond het boek heerlijk lezen en bleef zich afvragen of Herre op tijd zou komen en haar vader zou kunnen redden. Er staan niet veel illustraties in het boek, maar de plaatjes die erin staan zijn erg mooi. Bovendien vond de Senaat dat het boek uitnodigde om je eigen fantasie te gebruiken. En dat is iets waar de Senaat van houdt.
  Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Het leek lang, maar omdat het zo leuk was ging het snel.” “Herre! Herre! Herre!” “Knetterleuk!”

  Details:
  Van alle genomineerde boeken vonden de Senaatsleden dit boek het best geschreven en ze kennen dan ook graag de Pluim van de Senaat 2018 in de categorie 6 t/m 9 jaar toe aan De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre.
 • Paul van Loon - Griezelwielen

  Rapport Paul van Loon:
  Met GriezelWielen heeft Paul van Loon een nieuw deel toegevoegd aan zijn Dolfje Weerwolfje-serie. Zoals je zou verwachten van Paul van Loon is ook dit boek grappig en griezelig tegelijk. De Senaat was bekend met de eerdere Dolfje Weerwolfje-boeken en werd door dit boek niet verrast.
  In dit nieuwste avontuur van Dolfje Weerwolfje lopen hij en zijn vrienden gevaar: het is bijna Halloween en dat betekent dat de deur van de geestenwereld voor één nacht opengaat. Het is een nacht waarop geesten, geraamten en andere griezels naar buiten komen om te feesten. Dolfje Weerwolfje probeert zichzelf en zijn weerwolfvrienden te beschermen tegen Ginder de Geestenjager die weerwolven ook als griezelwezens ziet.
  De Senaat denkt dat dit boek vooral heel geschikt is voor beginnende lezers en jongere kinderen. Het boek is heel toegankelijk door de grote letters, de kleurrijke illustraties en het sympathieke personage.
  Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Wolfje laat Dolfje dingen doen die heel gek zijn!” “Ik lag bij iedere zin in een deuk.” “Ik heb het heel snel uitgelezen!”

 • Janneke Schotveld - Superjuffie op de Zuidpool

  Details:
  Juf Josje is een heel bijzondere juf: als een dier in nood is, dan hoort juf Josje dat. Als ze dan een hap van een schoolbordkrijtje eet verandert ze in Superjuffie om vervolgens weg te vliegen om de dieren te redden. In dit boek over Superjuffie gaat ze trouwen met Hakim, maar Mister P. strooit roet in het eten. De Senaat vond het een makkelijk te lezen boek en kende Superjuffie al van eerdere boeken waardoor ze gelijk in het verhaal zaten.
  De prachtige illustraties passen heel goed bij het verhaal en het zijn er volgens de Senaat ook precies genoeg. Teveel plaatjes zouden afleiden, maar nu zorgt het ervoor dat je het allemaal helemaal voor je ziet.
  De Senaat denkt wel dat het boek vooral heel geschikt is voor jongere kinderen. Tot slot had de Senaat nog een vraag: zou Superjuffie ook eens mensen kunnen redden? Dat lijkt de Senaat heel interessant.
  Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “Het is zooo leuk!” “Heel leuk voor jonge kinderen.” “Dat met die krijtjes eten was wel gek!”
 • Geronimo Stilton - Fantasia XII

  Rapport Geronimo Stilton:
  Het twaalfde deel in de serie van Geronimo Stilton was wat de Senaat ervan verwacht had: kleurrijk, spannend en met veel indrukken. In het boek zitten geurpagina’s, 3D-beelden en flitsinkt. Van de geuren vond de Senaat vooral de koekgeur erg lekker.
  De Senaat vindt het boek heel geschikt voor kinderen die niet zoveel lezen, omdat de illustraties het verhaal goed verduidelijken, het spannend is en geschreven in makkelijke taal.
  Een kanttekening van de jury: als je de Fantasia-serie kent is het boek wel wat voorspelbaar. Het boek wijkt niet erg af van de andere Fantasia’s. Ook vindt de Senaat het jammer dat het boek niet door één schrijver is geschreven, maar door een studio. De Senaat denkt dat het niet goed is voor de kwaliteit.
  Citaten uit de Geheime Vergadering van de Senaat: “De Fantasia-boeken zijn altijd grappig!” “Je weet nooit zeker of Geronimo het gaat halen!” “De koekgeur was lekker!”

Naar de overzichtspagina

Delen