OPZIJ Literatuurprijs 2012

Winnaar

 • Hanna Bervoets - Lieve Céline

  Het is een veelbewogen boekenjaar. Boekhandels vallen om, uitgeverijen fuseren massaal en verkopen lopen terug. Maar de liefde voor het goede boek blijft, en prijzen worden met even zoveel liefde toegekend. Zo ook de onze, de Opzij Literatuurprijs, de prijs voor de beste Nederlandstalige door een vrouw geschreven roman. Dat deze prijs onmiskenbaar bestaansrecht heeft, is dit jaar wel weer bewezen: de shortlist van deze prijs bestaat uit titels die meer dan de moeite waard zijn én door de jury's van reguliere prijzen als de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs veelal over het hoofd zijn gezien.

  Tientallen boeken las de jury, meermaals kwamen ze samen om tot de volgende, kwalitatief sterke shortlist te komen.

  In Lieve Céline brengt Hanna Bervoets de dikke, laagbegaafde tiener Brooke tot leven. Brooke groeit op in een kansarm, vaderloos gezin in Amsterdam-Noord. Ze is fan van Céline Dion en droomt van een ontmoeting met haar. Of de realisering van die droom haar gegund wordt, is de vraag.

  De jury: Al op de eerste pagina's weet Bervoets te overtuigen: door nergens de spot met Brooke te drijven, komen de hardnekkige pogingen die het meisje doet om gelukkig te worden des te schrijnender over. Bervoets' verhaal en stijl lijken simpel, maar Lieve Céline is een slim, ontroerend boek, dat nog lang in je hoofd blijft rondspoken.

  Unaniem koos de jury voor een auteur die een zeer complete, gave roman afleverde. Stijl, plot, toon: alles stelt de auteur in dienst van haar verhaal en in dienst van haar hoofdpersonage, dat ze volkomen serieus neemt - zonder overigens aan humor in te boeten. En passant schetst ze een treffend beeld van haar omgeving en werkt ze schijnbaar achteloos naar een drama van formaat toe, dat in je hoofd blijft knetteren.

  De winnaar van de Opzij Literatuurprijs 2012 is Hanna Bervoets.  Details:

  De jury van de Opzij Literatuurprijs bestaat dit jaar uit:
  Elsbeth Etty
  Marja Pruis
  Pia de Jong
  Agnes Andeweg
  Femke van Wiggen.
  Hedy d'Ancona, voorzitter


Genomineerd

 • Yolanda Entius - Het kabinet van de familie Staal

  Rapport Yolanda Entius:
  De familie Staal in Het kabinet van de familie Staal van Yolanda Entius is geen gezin waarin je wilt opgroeien.

  Vader Kobe is een harde, onredelijke, onvoorspelbare man, moeder Muis is een nerveuze, schijnbaar willoze vrouw. De drie dochters, Mees voorop, proberen ieder op hun manier met hun herkomst te dealen.

  De jury: Entius opent haar roman sterk: de tirannieke vader en de onderdanige moeder boezemen niet alleen hun kinderen angst in; ook de lezer wordt binnen de kortste keren bang voor ze. De droog beschreven familieperikelen zijn niet eens het meest alarmerend: deze roman draait om wat er niet gezegd wordt, om wat er niet gebeurt. Het kabinet van de familie Staal is een afschuwelijk verhaal, waarin Entius uiteindelijk, om wat lucht te bieden, de magie opzoekt. • Hedda Martens - Op dit uur van de dag

  Rapport Hedda Martens:
  In Op dit uur van de dag van Hedda Martens gebeurt lange tijd hoegenaamd niets. De middelbare Philip Boode begeeft zich dagelijks naar zijn wat saaie baan om thuis een fles wijn open te trekken en zijn brein te verkennen. Zijn hoofd blijkt aardig wat donkere kanten te kennen...

  De jury: Martens kruipt in het hoofd van Philip Boode, een dusdanig introverte en onbetrouwbare hoofdpersoon, dat het even duurt voor de lezer door heeft waar Martens hem hebben wil. Martens durft, net als in eerder werk, onmodieus te zijn. Dat levert een fijnzinnige, prachtige roman op, die in zijn soort perfect is.
  En tijdloos bovendien.

 • Vonne van der Meer - De vrouw met de sleutel

  Rapport Vonne van der Meer:
  Al voor de tweede maal is Vonne van der Meer genomineerd voor de Opzij Literatuurprijs.

  Twee jaar geleden maakte Zondagavond een kans, nu is De vrouw met de sleutel in de race. In deze roman besluit Nettie, die sinds kort weduwe is, wat bij te verdienen als voorlezer. Al snel zorgt dat voor ontmoetingen met de meest uiteenlopende mensen en hun bijzondere verhalen.

  De jury: Van der Meer viert als een Hollandse Scheherazade de kracht van het verhaal op overtuigende wijze. Een klassieke roman van een klassiek auteur, die net haar 25-jarig jubileum heeft mogen vieren. • Maartje Wortel - Half mens

  Rapport Maartje Wortel:
  Maartje Wortel laat ons in haar romandebuut Half mens kennismaken met de Nederlandse Elsa en Mexicaan Michael, twee dolende, in Los Angeles wonende eigenheimers, die door stom toeval met elkaar te maken krijgen.

  De jury: De auteur weet in enkele woorden een situatie glashelder neer te zetten, om uiteindelijk, net als haar sterke personages, toch raadselachtig te blijven in deze fascinerende debuutroman.

  Half mens is een met vaart geschreven, goed gecomponeerde roman, die sprankelt van het verteltalent.Naar de overzichtspagina

Delen