Boek-delenprijs voor Gerbrand Bakker

Gepubliceerd: 03-11-2008

De roman Boven is het stil van Gerbrand Bakker is bekroond met de Boek-delenprijs, de literaire prijs die leesclubs toekennen aan het boek dat heeft gezorgd voor de meest inspirerende discussiebijeenkomst. Tijdens het Lezersfeest in Rotterdam afgelopen zaterdagavond is de prijs aan Gerbrand Bakker uitgereikt. Aan deze uitverkiezing tot Leesclubboek van het Jaar is een bedrag van 2000 euro verbonden.

De prijs is een gezamenlijk initiatief van het tijdschrift Boek-delen en het Lezersfeest in Rotterdam, in Vlaanderen ondersteund door het Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB). In de periode april tot en met september konden leesclubs stemmen op hun favoriete boek van het leesclubseizoen 2007-2008. De prijs is dit jaar voor de derde keer uitgereikt. In 2006 ging hij naar Khaled Hosseini voor zijn roman De vliegeraar en in 2007 naar Stefan Brijs voor De engelenmaker.

Boven is het stil (Cossee, 2006) is de eerste roman voor volwassenen van Gerbrand Bakker. Het is een boek over eenzaamheid, onderdrukte emoties en onuitgesproken verlangens dat zich afspeelt op het prachtig beschreven platteland van Noord-Holland. De roman werd eerder bekroond met de Debutantenprijs en het Gouden Ezelsoor en genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs en de Selexyz debuutprijs. In het voorjaar van 2009 brengt het toneelgezelschap Het Vervolg een toneelbewerking van de roman op de planken in het Derlon theater in Maastricht. De productiemaatschappijen Isabella Films en Circe Films hebben vorig jaar de filmrechten verworven.

Bron: persbericht Boek-delen