De schaduw van de wind 200 weken op bestsellerlijst

Gepubliceerd: 29-04-2010

Tweehonderd weken, dat is bijna vier jaar. Zolang staat De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Záfon in de Bestseller 60, de wekelijkse lijst van de CPNB met de bestverkochte boeken. De bij Signatuur verschenen vertaling door Nelleke Geel kwam in 2005 voor het eerst de Bestseller 60 binnen. Vorige week stond hij genoteerd op 32, deze week op 26.

12 miljoen
De eerste druk in 2004 telde 5.000 exemplaren. Inmiddels zijn er ruim 750.000 exemplaren verkocht. Ook internationaal is het boek een bestseller van formaat. Vorig jaar november waren wereldwijd al 12 miljoen exemplaren verkocht.

Mengsel van veel elementen
‘Met De schaduw van de wind ben ik begonnen als een experiment,’ zei Zafón vorig jaar in een interview door Guus Bauer voor Literatuurplein. ‘Ik wilde een cyclus van boeken schrijven die, naast een hoop andere thematiek, gaan over literatuur, over taal, over communicatie. Ik wilde bewijzen dat een goed verhaal een mengsel is van veel elementen. Of dat nu geschiedenis is, een liefdesverhaal of een mysterie. De Schaduw is een roman die gaat over lezers die verliefd worden op een boek.’

De nevelprins
Ook het vorig jaar verschenen Het spel van de engel is een mengeling van intriges, fantasie, liefde, vriendschap en verraad. Dat had een oplage van 300.000 exemplaren. In tegenstelling tot De schaduw van de wind staat het momenteel niet meer in de Bestseller 60. In november van dit jaar verschijnt bij Signatuur De nevelprins, de vertaling van het debuut van Zafón.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein