Dier, bovendier van Frank Westerman wordt verfilmd

Gepubliceerd: 08-03-2011

De maakbaarheid van de mens, maar dan via de spiegel van de maakbaarheid van het paard. Dat is volgens Frank Westerman zelf de kern van zijn boek Dier, bovendier, vorig jaar verschenen bij Atlas. Door eeuwen van veredeling en het toedichten van eigenschappen heeft de mens de Lipizzaner gemaakt tot het welhaast volmaakte dier. Beginnend bij een Lipizzanerhengst die hij zelf heeft gekend, daalt Westerman drie tot vier generaties af, waarbij hij de geschiedenis van de gehele twintigste eeuw met de beide wereldoorlogen en de Balkanoorlog overziet.

Beeldend
‘Dat Dier, bovendier ondanks een wat diffuse insteek toch een aanrader is, is te danken aan Westermans fantastische vertelkracht. Zijn beeldende taalgebruik, oog voor pakkende anekdotes en inzet van zijn eigen leven maken het lezen van zijn zevende boek tot een onweerstaanbaar genot. Dat je en passant allerlei trivia opsteekt, is dan mooi meegenomen,’ schreef Maarten Dessing in zijn recensie in Knack van het boek, waarover Westerman vertelde in de video die Iris en Klaas Koppe met hem maakten.

Documentaire
Dat beeldende taalgebruik en oog voor anekdotes maken Dier, bovendier bij uitstek geschikt voor verfilming. Uitgeverij Atlas maakte vandaag bekend dat die verfilming er daadwerkelijk komt. Pieter van Huystee Film heeft daartoe de filmrechten gekocht. Producent Pieter van Huystee wil samen met een Nederlandse en een buitenlandse omroep een lange documentaire (negentig minuten) maken die behalve op televisie ook in de bioscoop vertoond zal worden.

Internationale belangstelling
De derde druk van het boek is medio februari als gebonden editie verschenen. In het buitenland is de belangstelling ook groot. Er staan vertalingen op stapel in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans, Kroatisch en Sloveens.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein