Perfect Horse naar boek Frank Westerman donderdag in roulatie

Gepubliceerd: 29-09-2015

Al zijn boeken gaan over maakbaarheid en verwoesting, zo besefte Frank Westerman na het schrijven van Dier, bovendier. Dat boek uit 2010 gaat over de maakbaarheid van de mens, maar dan via de spiegel van de maakbaarheid van het paard. Beginnend bij een Lipizzanerhengst die hij zelf heeft gekend, daalt Westerman drie tot vier generaties af en overziet daarmee de hele geschiedenis van de twintigste eeuw. Eeuwen van veredeling en het toedichten van eigenschappen door de mens hebben de Lipizzaner gemaakt tot wat hij nu is, het schier volmaakte dier.

Perfect Horse
Westerman vertelt het in de video die Iris en Klaas Koppe in 2010 met hem over het boek hebben gemaakt en die te vinden is op zijn auteurspagina op Literatuurplein. Onder de titel Perfect Horse is door Hans Fels een documentaire naar het boek gemaakt. Die is op 25 september op het Nederlands Filmfestival in première gegaan. Vanaf donderdag is hij te zien in 22 Nederlandse bioscopen.

Kunststof
In de documentaire wordt getoond hoe generaties van paardenfokkers met toewijding, vakmanschap en eeuwenoude kennis de Lipizzaner hebben gecreëerd. Maar door de ontwikkelingen in de genetica is er steeds meer mogelijk en worden de edele dieren gekloond. Hoe ver zal men gaan om het perfecte paard te creëren? Filmer Hans Fels is vanavond om 19 uur te gast in Kunststof op NPO Radio 1 om over de film te vertellen.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein