Tonio voor leraren Nederlands beste boek van 2011

Gepubliceerd: 12-03-2012

Een van de onderdelen van De avond van het boek, vanavond op Nederland 2, was de verkiezing door leraren Nederlands van het beste boek van 2011. Zes van die leraren gaven in het programma zelf een korte stemverklaring. Daarbij passeerden Grip van Stephan Enter, Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen, De intrede van Christus in Brussel van Dimitri Verhulst, Bittere bloemen van Jeroen Brouwers, Post voor mevrouw Bromley van Stefan Brijs en Tonio van A.F.Th. van der Heijden de revue.

Top 3
Dat laatste boek, de requiemroman van Van der Heijden voor zijn verongelukte zoon, is in de enquĂȘte die door de NTR onder zeshonderd docenten werd gehouden, met duidelijke cijfers gekozen. Van de leraren die hun stem hebben uitgebracht, koos 29% voor Tonio. Op behoorlijke afstand volgen Post voor mevrouw Bromley en Zomerhuis met zwembad van Herman Koch, gekozen door respectievelijk 8% en 6% van de docenten. In totaal ging dus 43% van de uitgebrachte stemmen naar deze drie romans. De overige 57% ging naar verschillende boeken.

Vaas
Van der Heijden die de NTR Docententrofee in de vorm van een fraai gestileerde vaas thuis kreeg overhandigd, toonde zich daarmee zeer verguld. Hij was vanavond twee keer op Nederland 2 te zien, ook in Nieuwsuur. Tonko Dop bezocht hem daarin naar aanleiding van de nominatie van Tonio voor de Libris Literatuur Prijs.

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein