Jan Wolkers Prijs 2017 voor wolvenboek van Dik van der Meulen

Gepubliceerd: 16-10-2017

Eén van de leukste boekenprijzen van Nederland, de Jan Wolkers Prijs voor het beste Nederlandse natuurboek, gaat dit jaar naar De kinderen van de nacht – Over wolven en mensen, geschreven door Dik van der Meulen. De prijs werd zondagochtend uitgereikt door Karina Wolkers in het Radio 1-programma Vroege Vogels, vanuit kasteel oud Poelgeest in Oegstgeest. Winnaar Dik van der Meulen kreeg een bedrag van 5.000 euro en een tekening van NRC-illustrator Siegfried Woldhek. 

'Een grootse prestatie'
De kinderen van de nacht – Over wolven en mensen (uitgeverij Querido), is volgens het juryrapport “rijke geschiedschrijving over de natuur- en cultuurhistorie van de wolf. Het biedt ook stof tot nadenken over onszelf.[...] een grootse prestatie.” Dik van der Meulen won in 2003 de AKO Literatuurprijs met zijn proefschrift Multatuli. Leven en werk van Eduard Douwes Dekker en in 2014 de Libris Geschiedenisprijs voor zijn biografie Koning Willem III 1817-1890.

Vrouwelijke auteurs
De andere genomineerden waren:
Wilde apen, natuurbescherming in Nederland van Frank Berendse
Dieren met toekomstplannen, slim vooruitkijken in de natuur van Frans van der Helm
Veluwe, De Natuurgids van Dirk Hilbers en 
Vogels op de cm2, samengesteld door Peter Müller en Tom Loorij. 

De jury van de Jan Wolkers Prijs – die blij was met de rijke oogst aan natuurboeken, maar graag meer vrouwelijke auteurs zou tegenkomen op dit terrein- bestond uit Karina Wolkers, Allard Stapel van het Wereld Natuur Fonds, Vroege Vogels-eindredacteur Anneke Naafs en Volkskrant-journalist Jean-Pierre Geelen. Vorig jaar ging de prijs naar De grutto van Albert Beintema.

Oeuvreprijs voor Koos van Zomeren
In dezelfde uitzending werd voor het eerst in het vijfjarig bestaan van de prijs ook een oeuvreprijs uitgereikt. Koos van Zomeren- zo was eerder al bekendgemaakt - was de gelukkige. Van hem verscheen dit jaar het omvangrijke boek Alle vogels.

Tekst: Sophie Ham/Literatuurplein