’t Hart, Van der Jagt en Provoost op longlist internationale prijs

Gepubliceerd: 23-11-2005

Een prijs waarvoor onder meer Maps For Lost Lovers van Nadeem Aslam, Windows on the World van Frédéric Beigbeder, Celestial Harmonies van Péter Esterházy, The Hungry Tide van Amitav Ghosh, The Line of Beauty van Alan Hollinghurst, Ghost Story van Toby Litt, Cloud Atlas van David Mitchell, The Book of Proper Names van Amélie Nothomb, Snow van Orhan Pamuk, I Am Charlotte Simmons van Tom Wolfe en The Shadow of the Wind van Carlos Ruiz Zafón in aanmerking komen… Dat kan alleen de International IMPAC Dublin Literary Award zijn.

De organisatie in Dublin heeft de longlist voor de editie van 2006 bekendgemaakt. Door bibliotheken in 43 landen zijn in totaal 132 romans voorgedragen. De deelnemende bibliotheken en bibliotheekorganisatie uit Nederland (de openbare bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven, de Koninklijke Bibliotheek en de Vereniging van Openbare Bibliotheken) hebben met elkaar drie boeken voorgedragen: The Sundial van Maarten ’t Hart (De zonnewijzer, De Arbeiderspers), The Story of My Baldness van Marek van der Jagt (De geschiedenis van mijn kaalheid, De Geus) en In the Shadow of the Ark van Anne Provoost (De arkvaarders, Querido). Naast oorspronkelijk Engelstalige romans die in het afgelopen jaar zijn verschenen, komen ook niet oorspronkelijk Engelstalige romans in aanmerking, mits ze in het afgelopen jaar in het Engels zijn vertaald en niet langer dan vijf jaar geleden in de oorspronkelijke taal zijn verschenen.

Arnon Grunberg, nu met de eerste roman van zijn alter ego Marek van der Jagt op de longlist, haalde onder zijn eigen naam vorig jaar met Phantom Pain, de vertaling van Fantoompijn, de shortlist. Die wordt door een internationale jury gekozen uit de voorgedragen romans. In juni wordt de prijs ter waarde van 100.000 euro in Dublin uitgereikt. Winnaar dit jaar was Edward P. Jones met The Known World, bij Querido in vertaling verschenen als De bekende wereld.