A.F.Th. gaat op zoek naar een andere uitgever

Gepubliceerd: 19-11-2003

‘Jubilerende A.F.Th. wijzigt titel van roman,’ berichtte de Volkskrant gisteren, de dag dat het precies vijfentwintig jaar geleden was dat A.F.Th. van der Heijden onder zijn aanvankelijke nom de plume Patrizio Canaponi debuteerde met Een gondel in de Herengracht. Van der Heijden of kortweg A.F.Th., zoals hij zich voor zijn nieuwe romancyclus noemt, kondigde vorige week op Crossing Border aan dat hij het eerste deel van Homo Duplex niet Moeilijke voeten zal noemen maar De vondeling. Het begrip ‘moeilijke voeten’ is te veel een kernbegrip in de cyclus om het nu al te hechten aan een afzonderlijk deel.

In hetzelfde bericht werd meegedeeld dat uitgeverij Querido zijn zilveren schrijversjubileum vierde met een advertentie. Die advertentie (‘Querido feliciteert A.F.Th. van der Heijden met 25 jaar schrijven in de breedte!’) was onderaan dezelfde kolom te vinden. Zij is, zoals Arjan Peters vandaag in de Volkskrant bericht, niet goed gevallen bij de schrijver. Hij noemt het karige eerbetoon exemplarisch voor de huidige mentaliteit in de uitgeverij. ‘Als er even geen nieuw boek is, geven ze meteen niet thuis. Ze knijpen je uit, en laten je dan - excusez le mot - als een verlept condoom op het plaveisel achter.’ Dat is overigens niet direct het beeld dat oprijst uit Gevouwen woorden. Van deze in 2001 verschenen Brieven over de grillen van het vak, zoals de ondertitel luidt, zijn de meeste gericht aan medewerkers van Querido.

In het voorjaar had Van der Heijden zelf enkele ideeën aangedragen rond zijn jubileum, zoals een speciale editie van Een gondel in de Herengracht of de 25ste druk van Vallende ouders, het eerste deel van de cyclus De tandeloze tijd. ‘Ze stonden te jubelen toen ik dat suggereerde. Vervolgens is er niets in gang gezet.’ Nadat hij de 1,4 miljoen gulden aan voorschotten die Querido hem heeft gegeven om aan de cyclus te kunnen werken, heeft afbetaald, wil Van der Heijden zo snel mogelijk van uitgever wisselen. ‘Dat is beter voor mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid.’ Wel spijt het hem voor ‘de hardwerkende uitgever Lidewijde Paris’. De vondeling zal in januari nog wel verschijnen bij Querido. De uitgeverij, in het weekend door Van der Heijden per brief van zijn voornemen op de hoogte gebracht, beraadt zich nog op een reactie.