A.F.Th. van der Heijden van Querido naar De Bezige Bij

Gepubliceerd: 13-08-2009

Vanwege het karige eerbetoon – in de vorm van een eenkolomsadvertentie - naar aanleiding van zijn 25-jarige schrijversjubileum stond A.F.Th. van der Heijden zes jaar geleden op het punt Querido te verlaten en op zoek te gaan naar een andere uitgever. ‘Dat is beter voor mijn geestelijke en lichamelijke gezondheid,’ zei hij toen tegen Arjan Peters van de Volkskrant. De aankondiging van een jubileumeditie in de vorm van het verzameld werk van Patrizio Canaponi, het pseudoniem waaronder hij de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht (1978) en de roman De draaideur (1979) publiceerde, deed hem van dat voornemen afzien.

Uit een gezamenlijk persbericht van Querido en De Bezige Bij blijkt dat hij nu toch tot een overstap heeft besloten. Vanaf 1 september zal zijn nieuwe werk bij De Bezige Bij Verschijnen. De Bij neemt ook de titels over die eerder door Querido zijn uitgebracht. De overstap geschiedt op verzoek van de auteur en met instemming van alle betrokken partijen, zo maken de uitgeverijen bekend. ‘Niettemin betreurt Querido het vertrek van Van der Heijden, die dertig jaar lang aan de uitgeverij verbonden was. De Bezige Bij is zeer verheugd hem in haar fonds te kunnen verwelkomen.’

Tekst en copyright: Jef van Gool / Literatuurplein

Zie ook:
A.F.Th. gaat op zoek naar een andere uitgever
A.F.Th. blijft bij uitgeverij Querido

Foto Klaas Koppe: Van der Heijden met Jan Wolkers bij de viering van diens 50-jarige schrijversjubileum ten huize van De Bezige Bij op 21 maart 2007.