A.F.Th. van der Heijden weer in het openbaar

Gepubliceerd: 21-05-2013

Op 23 mei is het drie jaar geleden dat Tonio, de enige zoon van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, na een ongeval overleed. In die drie jaar heeft de schrijver openbare optredens gemeden. Bij de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs, beide voor zijn ‘requiemroman’, was hij niet aanwezig. Wel was hij af en toe op televisie te zien, onder meer met zijn dankwoord voor de bekroning van zijn oeuvre met de Constantijn Huygens-prijs.

College Tour
Donderdag aanstaande treedt hij voor het eerst weer echt naar buiten, bij de opnamen van het programma College Tour waarin hij te gast is. Zelf zegt hij daarover: ‘Een optreden in College Tour leek mij een goede gelegenheid om mijn zelfopgelegde huisarrest te doorbreken en in het openbaar mijn verhaal te doen.’ Driehonderd studenten uit heel Nederland krijgen de gelegenheid hem te bevragen over zijn werk en de toekomst. Het resultaat wordt een dag later uitgezonden, op Nederland 3 om 20.25 uur.

Nieuwe roman
Op 30 mei zal de schrijver ook persoonlijk de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza in ontvangst nemen, waarbij de feestrede wordt uitgesproken door Rob Schouten en het juryrapport wordt voorgelezen door Rudi Wester. Bij die gelegenheid zal hij zijn nieuwe roman presenteren, De helleveeg, die op 6 juni bij De Bezige Bij verschijnt. Hij keert daarin terug naar het decor en de personages van zijn cyclus De tandeloze tijd. Voor Albert Egberts is zijn tante Tiny, behept met smetvrees en een dwangmatig scherpe tong, even afschrikwekkend als intrigerend. Eenmaal zelf vader geworden, stuurt hij aan op een confrontatie, waarbij eindelijk alle familiegeheimen aan het licht komen.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein

Foto's: Klaas Koppe. Foto onder: A.F.Th. van der Heijden, Mirjam Rotenstreich en Tonio bij de uitreking van de Libris Literatuur Prijs 1997.


Get Microsoft Silverlight