Abdelkader Benali wint Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd: 07-05-2003

Op woensdagavond 7 mei werd in Park Plaza in Amsterdam de Libris Literatuur Prijs uitgereikt aan Abdelkader Benali voor zijn roman De langverwachte, een uitgave van Vassallucci. De jury, bestaande uit voorzitter Jeltje van Nieuwenhoven en de leden Onno Blom, Hugo Brems, Kees ’t Hart en Ingrid Hoogervorst, gaf aan dat zij heeft geleden onder een luxeprobleem. ‘Maakte de rijke literaire oogst van het afgelopen jaar het vaststellen van de shortlist al buitengewoon lastig, de keuze van één winnaar uit zes prijzenswaardige boeken plaatste de jury voor een duivels dilemma.’

In morele zin achtte zij alle zes de genomineerde auteurs winnaars, maar uiteindelijk koos zij, ‘met trots, plezier en overtuiging’ , voor Benali, voor een roman die ‘speels en scherp is, rijk en fijnzinnig, een betoverend boek dat vrolijk uiteenspat als een veelkleurige pijl boven de moderne samenleving’. De andere genomineerde romans waren Hokwerda’s kind van Oek de Jong, De hand, de kaars en de mot van Rob van der Linden, Gstaad 95-98 van Marek van der Jagt, 100% chemie van Doeschka Meijsing en De hydrograaf van Allard Schröder.

Aan de Libris Literatuur Prijs is voor de winnaar een bedrag van 50.000 euro verbonden. De overige genomineerden ontvangen ieder een bedrag van 2.500 euro. Rond de uitreiking van de prijs stelde de NPS zoals de voorgaande jaren het programma De avond van het boek samen, waarin onder meer Désanne van Brederode, Geert Mak en Bas Heijne spraken over de nominaties en over actuele literaire onderwerpen..

Zie ook:
LiTTerair van 8 mei 2003