Achtste Inktaap voor A.F.Th. van der Heijden

Gepubliceerd: 24-03-2009

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in deSingel in Antwerpen werd vanmiddag Het schervengericht van A.F.Th. van der Heijden in het bijzijn van duizend middelbare scholieren uit Nederland en Vlaanderen uitgeroepen tot de winnaar van De Inktaap 2009. De schrijver ontving de prijs uit handen van één van de deelnemers aan De Inktaap.

Naast Het schervengericht, waarmee Van der Heijden eerder de AKO-Literatuurprijs won, waren ook Sleur is een roofdier van D. Hooijer en Het grote uitstel van Marc Reugebrink, de winnende boeken van respectievelijk de Libris Literatuur Prijs en De Gouden Uil, genomineerd. Tijdens de slotbijeenkomst gingen de aanwezige genomineerde schrijvers Van der Heijden en Reugebrink en een aantal vakjuryleden van de Libris Literatuur Prijs, de AKO-Literatuurprijs en De Gouden Uil in debat met de jeugdige juryleden. Verder waren er optredens van Stijn Vranken, Roosbeef en The Bony King of Knowhere.

Meer dan tweeduizend middelbare scholieren van 160 scholen uit Vlaanderen, Nederland en Suriname namen deel aan deze editie van De Inktaap, de literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Van oktober 2008 tot maart 2009 lazen zij de drie genomineerde boeken en kozen uiteindelijk hun favoriet. De Inktaap wil jongeren confronteren met de keuze die de jury's van de drie 'grote' literaire prijzen in het Nederlandse taalgebied hebben gemaakt: de Gouden Uil, de AKO-Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs. Hun winnaars worden genomineerd voor De Inktaap. Uit die boeken kiezen de jongeren vervolgens hun winnaar.

Persbericht Passionate Bulkboek