Adriaan van Dis schrijft tekst Groot Dictee

Gepubliceerd: 24-08-2012

Adriaan van Dis is ingegaan op de uitnodiging dit jaar de tekst te schrijven van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat meldt vanochtend de Volkskrant, samen met de NTR, de VRT en De Morgen de organisator van het evenement. Na het duo Remco Campert en Jan Mulder in 2004, Herman Koch in 2005, Martin Bril in 2006, Jan Wolkers in 2007, Kristien Hemmerechts in 2008, Gerrit Komrij in 2009, Tommy Wieringa in 2010 en Arnon Grunberg in 2011 is Van Dis de negende (c.q. tiende) auteur die de tekst schrijft.

Altijd een 2
Van Dis zegt in de Volkskrant het 'erg leuk' te vinden. De enige voorwaarde die hij had gesteld, was dat er ook een prijs zou komen voor wie de meeste fouten maakt. 'Zelf ben ik heel slecht in spellen. Ik haalde altijd een 2 voor het dictee op school, ik haal namelijk alles door elkaar. Ik schep er nu een sadistisch genoegen in te kijken hoe de anderen het er vanaf brengen.'

23ste editie
De 23ste editie van Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt op woensdag 23 december uitgezonden door de NTR op Nederland 1. Dertig BN’ers en BV’ers gaan in de vergaderzaal van Eerste Kamer in Den Haag de strijd aan met dertig spellingsfanaten. Die kunnen zich plaatsen via de voorronden in de Volkskrant en De Morgen. Als vanouds zijn Philip Freriks en Martine Tanghe de presentatoren.

Zomergast
Zondagavond is Adriaan van Dis te gast bij Jan Leyers in Zomergasten, het programma dat hij ook zelf heeft gepresenteerd.

Tekst: Jef van Gool / Literatuurplein