Aftellen tot de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs

Gepubliceerd: 07-05-2018

Vanavond om 22.00 uur wordt bekend gemaakt wie van de zes genomineerden de 25ste Libris Literatuur prijs zal krijgen. Zes sterke boeken, die allemaal de blik naar buiten hebben: "Terwijl in onze samenleving de trend naar binnen is gericht, verbreden de schrijvers onze wereld op meeslepende wijze," aldus de vakjury die dit jaar wordt voorgezeten door Abdelkader Benali.

Shortlist
Het gaat vanavond tussen deze zes auteurs:
• Martin Michael Driessen - De pelikaan (Van Oorschot)
• Marjolijn van Heemstra - En we noemen hem (Das Mag)
• Murat Isik - Wees onzichtbaar, (Ambo|Anthos)
• Ilja Leonard Pfeijffer - Peachez, een romance, (De Arbeiderspers)
• Arjen van Veelen - Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken, (De Bezige Bij)
• Tommy Wieringa - De heilige Rita, (De Bezige Bij)

Speculeren
Volkskrant en NRC speculeerden al over de winnaar. Arjan Peters van Volkskrant komt uit op Van Veelen of Wieringa afgaande op het criterium “spannend” dat volgens de juryrapporten van belang is:

"De enige die het volle pond krijgt, is Tommy Wieringa: in De heilige Rita toont hij stilistisch vernuft en meesterschap, hij beschrijft de confrontaties van culturen in een Twents grensdorp en de spanning houdt de lezer ‘tot de laatste bladzijde’ in de greep. "

Bij NRC gaven recensenten alle genomineerde boeken vijf bollen, maar Wieringa en Driessen worden stilistisch (en qua ‘brille’) door Thomas de Veen als het best gezien:

"Twee perfecte romans, aan elkaar gewaagd, maar Wieringa zou mis kunnen grijpen doordat hij de Libris Prijs al eens won. De tv-camera’s van Nieuwsuur kunnen zich maandagavond in het Amstelhotel het beste naar Driessen richten."

Met hem dan ook een groot interview.

Uitreiking
Nieuwsuur (NPO1) zendt vanavond vanaf 22.00 uur een reportage uit van de prijsuitreiking tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. Naast juryvoorzitter Abdelkader Benali (schrijver en tv-presentator) bestaat de jury uit Hans Bouman (literair criticus van de Volkskrant), Johan De Haes (voormalig redacteur en literair recensent van de VRT), Lotte Jensen (letterkundige aan de Radboud Universiteit te Nijmegen) en Judith Uyterlinde (programmamaker en uitgeefdirecteur World Editions Londen/New York).

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java (met hem afgelopen weekend een prachtig interview in Volkskrant).

Tekst: Sophie Ham/Literatuurplein